BauskasDzive.lv ARHĪVS

Priekšnieks par pastnieku

Vilnis Auzāns

2007. gada 24. oktobris 14:13

1383
Priekšnieks par pastnieku

Daļai Bauskas, arī Ceraukstes pagasta iedzīvotāju preses izdevumus piektdien, 19. oktobrī, piegādāja nevis ierastā pastniece, bet Bauskas reģionālās pasta nodaļas priekšnieks Jurijs Stepančenko.

«Bauskas Dzīve» «jaunā pastnieka» gaitām sāka sekot jau ap plkst. 7 pasta nodaļā, kur tiek šķiroti visi sūtījumi un preses izdevumi. «Man šis darbs nav svešs, jo 1979. gadā sāku darba gaitas kā pastnieks Rundālē. Tagad piegādāt pastu Bauskā un Ceraukstes pagastā nolēmu tāpēc, ka vēlējos labāk iepazīt šo iecirkni,» stāsta J. Stepančenko.

Maršrutā viņš devās kopā ar pastāvīgo šī iecirkņa pastnieci Aiju Maskali. Viņas apkalpojamā zonā ir ap 900 klientu. Šo darbu A. Maskale veic divus gadus. Viņa atzīst, ka pastnieces darbs nav īpaši grūts. A. Maskale ir pārliecināta, ka ar to mierīgi galā var tikt arī pasta priekšnieks.

Viņas kolēģe pastniece Valda Kravkova uzskata, ka šāda samainīšanās būtu jārīko biežāk: «Mūsu priekšnieks jau zina, ko nozīmē pastnieka darbs, pats to ir strādājis. Bet vai to saprot Škodovs? Tagad viņš izvēlējās ērto Pierīgas iecirkni Mārupē. Būtu braucis kaut kur uz Latgali un tur vienu dienu pastrādājis!» M. Kravkova pastā strādā vairāk nekā 20 gadu. Šajā nozarē sākusi darboties, palīdzot mammai.

No pasta ēkas Bauskā auto dodas pa privātmāju kvartālu. Ik pēc brīža tas apstājas, pastniece kopā ar priekšnieku steidzas pie pastkastītēm, lai tajās ievietotu vēstules, avīzes un žurnālus. Rītausmā sekojot viņiem, «Bauskas Dzīve» secina, ka pienākumi jāpilda ātri, jābūt uzmanīgiem, lai nesajauktu pasūtījumus, jāzina, kur novietota pastkastīte. Kādā nelielā pauzē A. Maskale atzīst, ka divatā darbs ritot raitāk.

No pasta izvdāšanas J. Stepančenko atgriezās ap pulksten 12: «Man patika, atcerējos savas pastnieka gaitas. Ir dažas lietas, kas pa šiem gadiem nav mainījušās. Joprojām dažviet pastkastītes nav slēdzamas, citas ir ļoti bēdīgā stāvoklī. Ir daži uzņēmumi, kur vispār nav pastkastītes, mums nācās vēstules kaut kā ievietot aiz durvju roktura. Joprojām ir mājas, kurām nav numura plāksnītes. Ilgāk strādājošs pastnieks jau to zina, bet iesācējam adresāta atrašana varētu prasīt daudz papildu laika. Mūsu maršrutā ceļu stāvoklis bija apmierinošs, taču zinu, ka daudzviet rajonā pastnieki pamatīgi nomokās, kamēr nokļūst līdz adresātam.»

«Bauskas Dzīve» jau rakstīja, ka šī savdabīgā akcija 19. oktobrī tika rīkota, atzīmējot Latvijas pasta 375. gadadienu. Galvenie pasta darbinieki devās pildīt pastnieku, klientu apkalpošanas operatoru un šķirotāju pienākumus.