BauskasDzive.lv ARHĪVS

Vācijas vēstnieks vēlas paaugstināt uzticību NATO

Uldis Varnevičs

2007. gada 30. oktobris 17:50

1296
Vācijas vēstnieks vēlas paaugstināt uzticību NATO

Bauskas 1. vidusskolā 29. oktobrī ieradās Vācijas vēstnieks Eberhards Šupius un Aizsardzības ministrijas padomnieks Romualds Ražuks. Viņu mērķis - 11. klases skolēnus informēt par NATO aktualitātēm.Tas notiek lekciju ciklā, ko pirms gada sāka Latvijas Aizsardzības ministrija, apbraukājot Latvijas skolas un stāstot par NATO - Ziemeļatlantijas valstu aizsardzības organizāciju. Vācijas vēstnieks Eberhards Šupius raksturoja uzstāšanās mērķus: «Es būtu gandarīts, ja man izdotos palielināt uzticību NATO, jo ir svarīgi, lai cilvēki zina, kas notiek. Esmu stāstījis par NATO priekšlasījumos pirms valstu vadītāju tikšanās Latvijā.» Pozitīvi tika vērtēts arī fakts, ka šī iniciatīva ir nākusi no Latvijas Aizsardzības ministrijas.

Aizsardzības ministrijas padomnieks Romualds Ražuks sacīja: «Ir svarīgi informēt, kāpēc valdība atbalsta NATO paplašināšanos, kāpēc mēs esam par Gruzijas līdzdalību NATO rīcības plānā. Esmu padomnieks Gruzijai un Moldovai. Ir svarīgi nodot šīm valstīm mūsu pieredzi par problēmām un kļūdām ceļā uz NATO.»

Aizsardzības ministrijas publiskās diplomātijas nodaļas darbiniece Elīna Zelčāne skaidroja auditorijas izvēli: «Skolēniem trūkst aktuālākās informācijas, nav skaidrības par NATO un valdības nostāju. Bijām arī Saldū kopā ar Dānijas militāro atašeju. Patīkami, ka ir jūtama skolēnu atsaucība.»

Lekcijas aktuālākā tēma bija notikumi Gruzijā, jo šai valstij ir divi autonomie apgabali, kuri neatzīst pašreizējo valdību. Aptaujas rāda, ka Gruzijas iedzīvotāji vēlas būt NATO, bet nevienai no tām valstīm, kas līdz šim ir pievienojušās aliansei, nav bijušas tik aktuālas iekšpolitiskās problēmas un asas nesaskaņas ar kaimiņvalstīm.

Kā uzsvēra Vācijas vēstnieks Eberhards Šupius: «Valstīm, kuras iestājas NATO, ir jābūt gatavām risināt gan iekšpolitikas, gan ārpolitikas konfliktus mierīgā ceļā.» Tomēr atteikšanās iesaistīt Gruziju NATO rīcības plānā nākamgad var graut valdošās koalīcijas pozīcijas, vēl vairāk apgrūtinot iespējamo Gruzijas iekļaušanu NATO. Romualds Ražuks uzsvēra: «Pašreizējā miera situācijā mēs drošības garantiju bieži vien nenovērtējam un tāpēc arī dažreiz negatīvi raugāmies uz iespējamo dalībvalstu skaita palielināšanu NATO.»

Skolēni pauda dažādu attieksmi. Līga Paušus dalību aliansē vērtē pozitīvi: «Tā dod drošības izjūtu, jo būtu palīdzība arī no citām valstīm. Cerēsim, kaut kas tāds nebūs jāizmanto.» Armands Landorfs bija skeptisks: «Ļoti nelabvēlīga organizācija. Patukšo tikai manas kabatas.» Tiesa, pēc lekcijas puisis atzina, ka NATO vērtējums ir mainījies uz pozitīvo pusi.

Bauskas 1. vidusskolas skolotāja Sarmīte Ābelniece bija apmierināta ar viesu vizīti: «Jauki, ka apmeklēja mūsu skolu. Prieks, ka bija daudz klausītāju, jaunieši interesējās par ārpolitiku.»