BauskasDzive.lv ARHĪVS

Autovadītāji pierakstās rindā riepu maiņai

Sandra Danosa

2007. gada 31. oktobris 11:00

1388
Autovadītāji pierakstās rindā riepu maiņai

Lai ziemas riepu maiņa neradītu stresu, speciālisti iesaka to veikt laikus. Bauskas rajona autoservisos izteikts riepu maiņas bums vēl nav sācies. Apzinīgākie esot uzņēmumi, kas saviem transportlīdzekļiem ziemas «apavu» maiņu pieteikuši jau laikus. Pamazām rindā pierakstās arī privātie, atklāja autoservisa «Divupe» vadītājs Aigars Strods.

Visu «Bauskas Dzīves» aptaujāto autoservisu pārstāvji atzina, ka šoferi kļuvuši apzinīgāki. Daudzi mācību guvuši pēc pēdējo gadu pēkšņajām laika pārmaiņām, kad jau oktobra vidū uzkritis pirmais sniegs un daudzus autovadītājus pārsteidzis nesagatavotus. Kāda cita Bauskas rajona autoservisa vadītājs Valdis sacīja, ka braucējus var iedalīt trīs kategorijās - apzinīgie, kas riepu maiņu veic laikus, tie, kas sagaida pirmo ledu un tikai tad autiņam meklē piemērotas riepas, ir arī tādi, kas ierodas 1. decembrī, jo likumā noteikts, ka šajā laikā transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām.

Autoservisā «Auto A7» otrdien, 30. oktobrī, riepu mainītāji rindā bija pierakstījušies līdz pašam vakaram. Uzņēmuma grāmatvede Skaidrīte Dzene teica, ka mēneša sākumā riepas mainītas vidēji divām automašīnām, tagad ik dienu pēc jauniem «apaviem» brauc vismaz desmit šoferu. Šajā servisā riepas maina arī kravas automašīnām.

Pēdējos gados cilvēki biežāk izvēlas jaunas riepas, nevis lietotas vai restaurētas. «Tas laiks pagājis, cilvēki kļuvuši turīgāki. Katrā ziņā vinnēs tie, kas nopirks jaunas. Tās būs drošākas, kalpos ilgāk, un beigās pirkums noteikti atmaksāsies,» spriež Valdis. Viņš arī iesaka, ja ir iespēja, iegādāties otru disku komplektu, lai katras sezonas sākumā riepas nav jāpārmontē. Riepas ar diskiem ir vienkāršāk nomainīt, glabājot tās nedeformējas. Rajonā ir autoservisi, kas piedāvā riepu uzglabāšanu.

No 1. decembra transportlīdzekļiem Latvijā saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Šī prasība ir obligāta līdz 1. martam. Autovadītāju ziņā ir izvēlēties ziemas riepas - ar vai bez radzēm. Tomēr jāņem vērā, ka ar radžotām riepām atļauts braukt tikai līdz 1. maijam, bet tās ir aizliegts lietot līdz 1.oktobrim. Pirms vairākiem gadiem bija plānots no 2008. gada atteikties no radžotām riepām vispār, tomēr satiksmes drošības specifiku Latvijā šādas izmaiņas likumdošanā atcēla un turpmāk tās nav arī paredzētas.

«Autovadītājiem, izvēloties savam transportlīdzeklim ziemas riepas, nav jāatsakās no radžoto riepu piedāvājuma un drošības, ko tās sniedz,» norāda Imants Paeglītis, CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas daļas priekšnieks.

Tikmēr dabas vērotāji zina stāstīt, ka ziema vēl tik drīz nepienākšot. Laikapstākļu maiņas liecinieki esot bebri. Bauskas mednieku un makšķernieku biedrības izpilddirektors Pēteris Seleckis teic, ka bebri barības galdus vēl netaisa, tas nozīmējot, ka sals tik drīz nav gaidāms.