BauskasDzive.lv ARHĪVS

Spīdolas balvu ekonomikā saņems Vaira Vīķe–Freiberga

Ziņu aģentūra LETA

2007. gada 1. novembris 12:40

1258
Spīdolas balvu ekonomikā saņems Vaira Vīķe–Freiberga

"Ekonomistu apvienības 2010" rosināto Spīdolas balvu ekonomikā šogad saņems bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, šodien žurnālistus informēja "Ekonomistu apvienības 2010" prezidents Ojārs Kehris.Balva tiks piešķirta par konsekventu un mērķtiecīgu darbu, veicinot Latvijas atpazīstamību potenciālo investoru vidē, Latvijas eksportspēju un atbalstot Latvijas uzņēmējus.

Šogad "Ekonomistu apvienība 2010" pirmo reizi aicināja kandidātu izvirzīšanā Spīdolas balvai ekonomikā piedalīties arī plašākai sabiedrībai, tostarp valsts amatpersonām, zinātniekiem, speciālistiem ekonomikā un mediju pārstāvjiem.

Kopumā balvas saņemšanai tika izvirzīti 43 kandidāti, bet finālā tika izvirzītas trīs kandidatūras, par kurām lēma "Ekonomistu apvienības 2010" valde.

Konkursa finālā tika iekļauts bijušais ministrs Aigars Štokenbergs un Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs.

Kā Štokebnega ieguldījums tiek uzsvērts ekonomikai aktuālās valsts teritoriālās reformas iekustināšana, tomēr, lai arī process ir uzsākts, tas vēl ir jāīsteno. Savukārt Rimšēvičam priekšā vēl ir daudz veicamo darbu, piemēram, veiksmīga pievienošanās eiro.

Spīdolas balva ekonomikā tiks pasniegta 22.novembrī. Pirms balvas pasniegšanas tiks nolasīta tradicionālā gada lekcija ekonomikā.

To šogad nolasīs ekspremjers Andris Šķēle (TP). Viņa lekcijas tēma būs "Latvijas izaugsmes sāpe" un tajā tiks aplūkotas Latvijas tautsaimniecības attīstība šogad un perspektīvas nākotnē.

Kā ziņots, nosakot šā gada Spīdolas balvas ekonomikā laureātu, tika ņemts vērā personas ieguldījums brīvās iniciatīvas un brīvā tirgus attiecību paplašināšanā Latvijas tautsaimniecībā, izveidojot jaunas tirgus saimniecības institūcijas un uzlabojot esošo institūciju darbību, konkurences nodrošināšanā un paplašināšanā noteiktā tirgus sektorā un tautsaimniecībā kopumā, ienākot ar jauniem produktiem un pakalpojumiem tirgū, kā arī palielinot indivīda brīvību ekonomikā, paaugstinot izglītības, zināšanu un prasmju līmeni.

Spīdolas balvas ekonomikā simbols ir ābeles statuete, kas simbolizē radošo spēku, bagātību, ražību un labklājību. Statuetes autore ir māksliniece Ligita Ulmane-Franckeviča. Šo prestižo balvu iepriekšējos gadus ir saņēmuši Einars Repše, Andris Šķēle, Bertolds Martins Fliks un Ingrīda Blūma.

"Ekonomistu apvienība 2010" ir dibināta 1994.gadā ar mērķi veicināt ekonomisko domu un tautsaimniecības ilgtermiņa attīstību Latvijā. Tā ir viena no vecākajām sabiedriskajām organizācijām atjaunotajā Latvijā, kuras biedri ir valstī pazīstami ekonomisti - Aina Bataraga, Mārtiņš Bondars, Dairis Cālītis, Juris Cebulis, Eižens Cepurnieks, Kārlis Cerbulis, Ingūna Dobrāja, Kaspars Gerhards, Andris Liepiņš, Pauls Dzintars Kalniņš, Ojārs Kehris, Aleksandrs Kiršteins, Edmunds Krastiņš, Uldis Kriķis, Uldis Osis, Ilmārs Rimšēvičs, Arvils Sautiņš, Inna Šteinbuka, Juris Vīksniņš, Uldis Vītoliņš, Roberts Zīle un asociētais biedrs Pēteris Strautiņš.