BauskasDzive.lv ARHĪVS

Holivudas scenāristi uzsāk streiku

Ziņu aģentūra LETA

2007. gada 5. novembris 10:11

541
Holivudas scenāristi uzsāk streiku

Holivudas scenāristi, neskatoties uz pēdējā brīdī ievadītajām sarunām ar studiju pārstāvjiem par ienākumu pārdali, pirmdien tomēr sāk streiku.

"Sarunas turpinās, taču streiks sākas," aģentūrai AFP teica ASV Scenāristu ģildes (Writers Guild of America/WGA) pārstāve Šerija Goldmane.

Streiks sākas visā ASV teritorijā atbilstoši attiecīgajai laika joslai. Tādējādi pirmie streiku uzsāks scenāristi Ņujorkā, pavēstīja Goldmane.

12 000 scenāristu arodapvienības biedru plāno pirmdien uzsākt piketus pie lielākajām kinostudijām Losandželosas apkārtnē, kā arī pie televīzijas kanāla NBC studijas Rokfellera centrā Manhetenā.

Kā jau ziņots, scenāristi pieprasa lielāku peļņas daļu no pārdotajiem DVD ar televīzijas seriālu ierakstiem, kā arī uzlabot samaksu par programmām, kas tiek rādītas internetā, mobilajos telefonos un citos mediju noieta tirgos.

Producenti šīs prasības pagaidām ir noraidījuši.

Nozares analītiķi uzsver, ka streiks var ļoti nopietni iedragāt televīzijas grafikus un programmas, bet Losandželosas mērs aprēķinājis, ka ilgstošs scenāristu darba pārtraukums varētu radīt zaudējumus viena miljarda ASV dolāru (500 miljonu latu) apmērā.

Ja tas notiks, tad no tā cietīs daudzas no populārākajām televīzijas programmām, kas tiek rādītas labākajos laikos, jo tās lielā mērā ir atkarīgas no ģildes scenāristu komandām.

Ietekme uz Holivudas kino industriju varētu būt mazāk postoša, jo vairākas studijas jau ir izstrādājušas rīcības plānu šādā situācijā, informē industrijas pārstāvji.

Kino industrijas žurnāls "Variety" raksta, ka vairums studiju jau laikus sagatavojušas piecu filmu sarakstu ar pietiekami spēcīgiem scenārijiem un sižetiem, lai pārdzīvotu streika laiku.

WGA streiks 1988.gadā ilga 22 nedēļas un nozarei izmaksāja aptuveni 500 miljonus ASV dolāru (250 miljonus latu). Tagad tas varētu izmaksāt divas reizes vairāk.