BauskasDzive.lv ARHĪVS

Trošu tiltiņi varētu ieinteresēt tūristus

Vilnis Auzāns

2007. gada 8. novembris 20:38

1083
Trošu tiltiņi varētu ieinteresēt tūristus

Tiltiņu pāri Mūsai Bauskā dienā izmanto daudzi desmiti gājēju. Kāds lasītājs, pats regulāri ejot pa šo tiltiņu un vērojot ļaudis, secina, ka iespēju nokļūt upes pretējā krastā izmanto gan skolasbērni, gan strādājošie. Pirms pāris nedēļām viņš uzaicināja mani agrā gaismiņā iziet šo maršrutu no Bērzkalnu puses līdz Bauskas autoostai.

Laiks bija īsti rudenīgs, nedaudz līņāja. Ejot no Bērzkalnu daudzdzīvokļu māju puses uz upi, drīz vien sapratu, ka neesmu izvēlējies piemērotus apavus. Kurpes ar plāno zoli pamatīgi slīdēja uz mitrās zemes. Nokāpšana līdz upei no nokalnītes ir pa ielu, kurai nav nedz asfalta, nedz pienācīga grants seguma. Taču mēs nepaslīdējām un sasniedzām upmalu. Uzkāpšana līdz tiltiņam kreisajā krastā ir samērā viegla. Arī pats tiltiņš salabots, izlūzušus vai aizdomīgi kustīgus dēļus nemanīju. Bauskas krastā kāpums ir stāvāks, taču te pārsteidza liela netīrība. Trošu tilta apkaime piemētāta, nav arī neviena kārtīga konteinera, kur gājēji varētu samest drazu. Ceļš caur parku pa asfaltētajām taciņām arī nebija diez ko tīkams, jo redzams, ka šī teritorija netiek regulāri pietiekami labi kopta. Kad nonācām Zemgaļu ielā, lai tālāk dotos uz Kraujas ielu un tad uz autoostu, iešana kļuva ērtāka. Tikai te jutām Bauskas mazo ieliņu neērtību - gājēju trotuāra trūkumu. Mašīnu gan te nav daudz, tomēr īsti droši gājēji nevar justies, īpaši Pilskalna ielā, kur satiksme ir jau intensīvāka.

Nonākot autoostā, ar ceļabiedru secinājām, ka šis maršruts no Bērzkalniem ir ērts, pilsētu var sasniegt krietni īsākā laikā, nekā ejot apkārt pa Mūsas tiltu. Tomēr pašvaldībām vēl daudz darāmā, lai gājēju pārvietošanās pa šo maršrutu būtu ērta un droša. Ceļabiedrs ieteica par šo maršrutu padomāt arī tūrisma dzīves organizētājiem. Ekskursanti apmeklē uzņēmumu «Bauskas alus», netrūkst atpūtnieku arī viesu mājā «Bērzkalni». Šiem tūristiem varētu rīkot interesantu kājāmgājēju ekskursiju pa Bausku. Trošu tiltiņš pāri Mūsai ir oriģināls apskates un piedzīvojumu objekts. Līdzīgi interesantu maršrutu varētu izstrādāt arī pa otru tiltiņu, kas trosēs piekārts virs Mēmeles. Taču pirms tam pašvaldībai vajadzētu daudz rūpīgāk sakopt tiltiņu apkārtni.

Bauskas Domes izpilddirektors Jānis Mičulis paskaidroja, ka pilsētas attīstības plānā paredzēts saglabāt iespēju gājējiem pa Zemgaļu ielu nonākt līdz tiltiņam. Tas būs jānodrošina arī tad, kad šajā rajonā sāksies plānotā dzīvojamās zonas izveide. Taču joprojām nav nokārtotas tiltiņa īpašumtiesību lietas. Savulaik to uzbūvēja uzņēmums «SKF», lai strādājošajiem no Bauskas būtu ērtāk nokļūt darbā. Taču par šo objektu nav saglabājusies tehniskā dokumentācija. Līdz ar to, lai tagad šo tiltiņu pārņemtu pilsēta savā īpašumā, jāiegulda līdzekļi, izstrādājot projektu, jāveic arī daudzi drošības pasākumi. Tāpēc gājēju tiltiņš, kura viens gals atrodas Bauskas, bet otrs Īslīces teritorijā, joprojām ir tāds - gaisā pakārts. Tas nepieder nedz vienai pašvaldībai, nedz otrai.

Tomēr Bauskas Dome ar Īslīces pagasta padomi solidāri vienojušās par tiltiņa uzturēšanu. Viena ziemā atved kaisāmo materiālu, otra nokaisa. Bauskas pusē uzstādīti prožektori, kas tiltiņu izgaismo. Īslīces pagasta izpilddirektors Jānis Barens skaidro, ka vēl šogad pieejā pie tiltiņa uzbērs un izlīdzinās akmens šķembas, lai gājējiem būtu ērtāka iešana, lai kājas neslīdētu. Savukārt nākamā gada plānos ir ielas posmu līdz tiltiņam noklāt ar cietu segumu - asfaltu vai betona plātnēm. Tādējādi pašvaldība iespēju robežās sakārtos Mūsas kreisajā krastā pieeju trošu tiltiņam.