BauskasDzive.lv ARHĪVS

Neapnīk agronoma maizes rika

Mārīte Ozoliņa

2007. gada 8. novembris 20:44

2196
Neapnīk agronoma maizes rika

SIA «Uzvara-Lauks» ilggadējā agronome Vizma Valterāne piektdien, 9. novembrī, Talsu kultūras namā saņems Jāņa Lielmaņa balvu, ko piešķir par ieguldījumu un sasniegumiem laukaugu kultūru selekcijā un sēklkopībā.

Šāda atzinība tiek piešķirta jau piekto reizi, bet tas ir pirmais gadījums, kad novērtēts darbs praktiskajā sēklkopībā, nevis zinātniskajā jomā vai selekcijā. Tā skaidro Valsts Stendes graudu selekcijas institūta direktore Sanita Zute. Viņa arī atklāj, ka 1995. gadā, atzīmējot Stendes selekcijas stacijas (Talsu rajons) dibinātāja agronoma Jāņa Lielmaņa simto dzimšanas dienu, Latvijas Lauksaimniecības un mežu zinātņu akadēmija, Skrīveru Zinātnes centrs un Valsts Stendes selekcijas stacija iedibināja Latvijas sēklkopības pamatlicēja balvu. Selekcijas stacija izveidota 1922. gadā, par bāzi izmantojot nacionalizēto Stendes muižu. Iestādes pirmais vadītājs un zinātniskā darba organizators vairāk nekā 20 gadu bija J. Lielmanis, agronoms un praktiskās selekcijas pamatlicējs Latvijā. Pieminot un godinot viņa veikumu, piešķir balvu. S. Zute uzsver, ka uzdevumi sēklkopībā nav daudz mainījušies, kaut arī pagājis tik daudz laika un iestāde, laika gaitā mainot nosaukumu un statusu, šoruden svin 85. gadskārtu. Latvijā šajā nozarē pašlaik ir problemātiska situācija, jo statistika liecina, ka lauksaimnieki izmanto aizvien mazāk sertificētas sēklas. Tādēļ ir ļoti svarīgi, ka tiek veikts sistemātisks un precīzs darbs kvalitatīvas sēklas sagatavošanā un šķirņu salīdzināšanā, kā tas notiek «Uzvara-Lauks». Viņasprāt, šī gada balvas saņēmējai V. Valterānei raksturīga tāda pati agronoma misijas apziņa, kāda tā bija J. Lielmanim.

Graudu selekcijas institūta direktore S. Zute stāstīja, ka balvas piešķiršanai kandidātus izvirza organizācijas un uzņēmumi. V. Valterāni izvirzījuši Latvijas Agronomu biedrība, Latvijas Sēklaudzētāju asociācija, kā arī firmas «Basf» Latvijas pārstāvniecība un SIA «SW Seed», Zviedrijas kompānijas meitas uzņēmums Latvijā. Valsts augu aizsardzības dienesta Zemgales reģionālās nodaļas vecākā inspektore Jausma Sudmalniece «Bauskas Dzīvei» sacīja: «Manuprāt, Vizma ir absolūti piemērota pretendente šādas balvas saņemšanai. Pazīstu viņu jau gadus trīsdesmit. Var apbrīnot speciālistes izturību, precizitāti un zināšanas, kā arī prasmi pieņemt pārmaiņas. Iestājoties Eiropas Savienībā, sēklkopībā daudzas prasības ir mainījušās. Vizma to visu uztvērusi ar izpratni. «Uzvara-Lauks» ir viena no lielākajām sēklaudzētājām Zemgalē, un kārtība šajā jomā ir allaž. Tas sakāms par dokumentāciju, graudu pirmapstrādi, klēti. Es labi zinu, cik daudz pūļu tas viss prasa.»

SIA «Uzvara-Lauks» valdes priekšsēdētājs Arnis Vējš «Bauskas Dzīvei» pauda gandarījumu par ilggadējās agronomes darba novērtējumu. Viņš arī uzsvēra: «Mēs turpinām kādreiz iesākto, cenšamies izmēģināt visu jauno arī sēklkopībā. Princips ir tāds - jāpārbauda jaunās šķirnes «uz savas ādas», tādēļ ir stabili sadarbības partneri. Sēklkopību turpināsim attīstīt, izmantojot Eiropas Savienības atbalsta programmas. Ir paredzēts būvēt jaunu kalti sēklas labībai, aprīkot to ar modernu fasēšanas līniju. Ja veiksies, kā iecerēts, būvdarbi varētu sākties nākamā gadā rudenī.» Jādomā, ka par šo jaunumu būs iepriecināti daudzie zemkopji, kas sēklu iegādājas no «Uzvara-Lauks».