BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ko Bārbelei dos pašvaldību reforma?

2007. gada 12. decembris 19:07

674
Ko Bārbelei dos pašvaldību reforma?

Izteikt domas pamudinājis publicētais bārbelieša Romāna Karola viedoklis «Gribu dzirdēt situācijas skaidrojumu» – par pašvaldību reformu Bārbelē.

Pēc šīs un vēl citām iepriekšējām līdzīga rakstura publikācijām «Bauskas Dzīves» lasītājiem varētu rasties iespaids, ka Bārbele ir cinītis, kas gāž teritoriālās reformas vezumu iecerētajā Vecumnieku novadā un līdz ar to bremzē reformu Bauskas rajonā. Jeb, R. Karola vārdiem sakot, – Bārbelē tiekot sabotēta teritoriālā reforma. Atliek vaicāt – kam ir izdevīgi kultivēt šādus apgalvojumus? Un kā pagasta padomei reformas jautājumā rīkoties pareizāk – akli sekot valdības pamudinājumam «aizej tur, nezin kur» vai arī tomēr censties rūpīgi izsvērt visus «par» un «pret», pirms pieņemt jebkādus lēmumus?Ar nožēlu jāatzīst, ka R. Karols, kurš deviņdesmitajos gados pats bija mūsu pagasta grāmatvedis, savā rakstā ir tīši vai netīši pasniedzis sagrozītus faktus, tādā veidā tikai maldinot un uzkurinot sabiedrību. Piemēram, raksta autors apgalvo, ka pašvaldība ņem kredītus, «ieķīlājot visus pagasta īpašumus», pats labi zinot, ka vietvara pagasta iedzīvotāju labā – skolas renovācijai, ēku remontiem, autobusa iegādei, projektu izstrādei u. c. – ņem kredītus Valsts kasē un garantē tos ar pašvaldības budžetu. R. Karols arī pārmet, ka vietvara nav prezentējusi apvienošanās variantus. No viņa teiktā var secināt, ka pagasta padomei Ministru kabineta (MK) vietā bija jāizstrādā un jāpieņem lēmumi, jāveic grozījumi MK noteikumos par ministriju pakļautībā esošo struktūru darbu un pakalpojumu sniegšanu novados. (Atcerēsimies, ka lēmums par novadu veidošanu tika pieņemts valsts līmenī, nenosakot, kā tiks sadalītas rajona un reģionālo iestāžu funkcijas novados!)

Pārstāvu Bārbeles pašvaldību darba grupā Vecumnieku novada projekta izstrādei. Kad projekts būs sagatavots, ar to tiks iepazīstināti perspektīvā novada iedzīvotāji. Tas arī būs viens no reāliem apvienošanās variantiem, kuru nodos iedzīvotāju apspriešanai.Strādājot minētajā darba grupā un apkopojot informāciju, jāatzīst, ka problēmu un neskaidrību likumdošanā ir ļoti daudz. Piemēram, nav skaidrs, kas notiks tad, kad likvidēs rajona līmeņa pašvaldības: kā sadalīs iestāžu – būvvaldes, skolu valdes, policijas, nodarbinātības dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta u. c. – funkcijas; kā sadalīs rajona īpašumus, paņemtos kredītus. Neskaidrība ir jautājumos par atkritumu apsaimniekošanu, ugunsdzēsības organizēšanu, veselības un sociālo aprūpi novadā.

Jāteic, ka plānotajā novadā dienestu darbība atšķirsies no tās, kāda tā ir pašlaik. Piemēram, pie sociālo pakalpojumu izlīdzināšanas atsevišķu pagastu iedzīvotāji, tostarp Bārbelē, būs zaudētāji. Tiks likvidēti tie pabalsta veidi, kādus pašreiz pēc saviem ieskatiem un iespējām noteikusi Bārbeles pašvaldība, – transporta izdevumu kompensācijas mācību iestāžu audzēkņiem, transporta pakalpojumi u. c.Ko pēc teritoriālās reformas iegūs pagasti, kuri atradīsies nomaļus no novada centra? Es domāju – neko. Ieguvējas noteikti būs politiskās partijas. Saskaņā ar vēlēšanu likumu, novadu domes vēlēs pēc partiju listēm. Līdz ar to nav zināms, kā un cik lielā mērā novadu domēs būs pārstāvētas pagastu iedzīvotāju intereses. Var gadīties, ka nomaļāki pagasti tā arī netiks sadzirdēti centrā. Jo mēs jau tagad redzam, ka valsts vadība «deķīti» vairāk velk uz to pašvaldību pusi, no kurām ir vairāk politisko partiju pārstāvju.Manuprāt, nevajag pašvaldības salikt kopā ar varu, bet gan ievērot brīvprātības principu. Pašlaik valsts piekopj sava veida reketu: «Ja jūs neiesit kopā, naudu nedabūsit!» Ja pēc šādiem principiem tiks virzīta reforma un novadu attīstība, nekas labs nav sagaidāms.Saku paldies Bārbeles pagasta iedzīvotājiem par atbalstu, kā arī papateicība pagasta vadībai par stingru nostāju teritoriālās reformas jautājumu risināšanā un paveikto mūsu pašvaldības iedzīvotāju labā, novēlot spēku un enerģiju turpmākajā darbā!