BauskasDzive.lv ARHĪVS

Viltus krējums vairs nebūs nopērkams

Vilnis Auzāns

2008. gada 20. februāris 07:30

1135
Viltus krējums vairs nebūs nopērkams

Šīgada 1. februāris bija pēdējais termiņš, kad jāsāk ievērot jau četrus gadus spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi, kas aizliedz krējuma izstrādājumu saukt par krējumu.Lai ražotāji varētu realizēt visu iepriekš sagatavoto iepakojumu, tika noteikts pārejas periods, kam jābeidzas šodien, 20. februārī. Apskatot piena produktu plauktus Bauskas veikalos, «Bauskas Dzīve» konstatēja, ka ir nopērkams gan īsts krējums, gan krējuma izstrādājums. Tirgotāji tos novietojuši vienkopus, nenodalot vienu no otra.  «Neesam domājuši atsevišķi nodalīt krējumu un krējuma izstrādājumu,» stāsta veikala «Top!» vadītāja Sarma Artemjeva. «Norādes ir uz produktu iepakojuma, arī uz cenu zīmēm. Līdz šim pircēji nav sūdzējušies, ka nesaprot, ko pērk. Mani novērojumi liecina, ka pirmo ievēro akcijas preci, pēc tam labprātāk izvēlas sveramo krējumu un tad uzmanību pievērš cenai.»Uz jaunajiem iepakojumiem vārds «izstrādājums» gan ir mazāks nekā vārdi «skābais krējums». Pa gabalu tas ir grūti samanāms. Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Tatjana Marčenkova atzīst, ka tas ir mārketinga triks, taču likumdošana šajā gadījumā burtu lielumu neregulē.  «Maxima» lielveikalā sastaptā pensionāre Velta atzina, ka viņa līdz šim nav pievērsusi uzmanību šādām norādēm. Dažreiz gan gadījies, ka nopirktais krējums bijis «gluži kā no pulvera taisīts», taču tad viņa ielāgojusi iepakojumu un citreiz vairs tādu produktu nav pirkusi. Lielveikala «Maxima», kas atrodas Bauskā, Pionieru ielā, direktore Biruta Šuķe stāsta, ka līdz šim no pircējiem nav saņemti iebildumi par neīsto nopirkto preci.  «Informācija par produkta sastāvu ir arī uz Lietuvā ražota krējuma, arī sviesta iepakojuma. Norādes ir arī par sieru vai siera produktu. Nav novērots, ka pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā būtiski būtu mainījušies tā vai cita produkta realizācijas apjomi. Pircēji pērk savus iecienītos produktus, kvalitāte, varbūt arī pieradums ir svarīgākie,» teic B. Šuķe.Lielveikalā «Mego» sastaptā baušķeniece Endija Tukiša līdz šim nebija dzirdējusi par dažādiem piena produktu nosaukumiem: «Es galvenokārt skatos uz tauku saturu. Man labāk garšo liesāks krējums. Tagad es zināšu, ka uzmanība jāpievērš arī produkta nosaukumam.»Jauno kārtību ielāgojuši arī pārtikas ražotāji. Akciju sabiedrības «Bauskas piens» ražošanas vadītāja Dzintra Simsone skaidro, ka jau februāra sākumā krējums fasēts atbilstīgā iepakojumā: «Tas ražotājam sagādāja nelielus izdevumus, bet mēs bijām ar to rēķinājušies.» Uzņēmumā pašlaik top gan krējums, gan krējuma izstrādājums, arī sviests un tauku maisījumu pasta. D. Simsone piebilst, ka lielākos apjomos tomēr tiek ražots krējuma izstrādājums.