BauskasDzive.lv ARHĪVS

Izskanējis pirmais ceļojumu vakars

Anita Rozentāle

2008. gada 13. aprīlis 18:31

1666
Izskanējis pirmais ceļojumu vakars

Katra delikatese ir ceļojums kulinārijas pasaulē, bet katrs ceļojums ir delikatese. Šāds moto ir firmai «Relaks Tūre», tas lasāms arī viņu ceļojumu katalogā. Ar šo moto labā sasaistē 11. aprīļa vakarā bija «Relaks Tūres» šefa Hardija Madzuļa uzruna un viesošanās Bauskā, viesnīcas «Day&Night» restorānā.Kā «Bauskas Dzīve» jau informēja, Bauskas viesnīca «Day&Night» apmeklētājiem piedāvā jaunumu – iespēju iepazīt dažādu zemju ēdienus, dzērienus un kultūru. 11. aprīlī pasākumu ciklā «Iepazīsti un izgaršo dažādu zemju tradīcijas» bija pirmā tikšanās. Tai dots nosaukums «Franču pavasaris». Nākamā paredzēta 25. aprīlī – tekilas un saules zeme Meksika.Sarīkojums restorānā ritēja omulīgā gaisotnē – bija gan franču mūzika, gan videofilma par Franciju, gan stāstījums par šo šarmanto zemi, arī vēstījums par Rundāles pils vēsturiskajiem sakariem ar Franciju. Par piepildīto vakaru bija rūpējusies individuālā uzņēmuma «Eleana» vadītāja Jeļena Forste, uzaicinot arī sadarbības partneri no «Relaks Tūres» Hardiju Madzuli. Savukārt viesnīcas restorāna «Orangery» kolektīvs bija sagatvojis speciālu ēdienkarti «Franču pavasaris». Nicas salāti, franču sīpolzupa – klasiskās franču virtuves raksturīgākā zupa –, provansiešu zivju zupa, pēc Francijas lauku tradīcijām pagatavota pīle, Bretaņas novadam raksturīgas pankūkas, protams, franču vīni un konjaks.Restorāns ir franču vārds – tā ir vieta, kur dod zupu. Savukārt zupa ir ēdiens, kas restaurē, atjauno spēkus. Tālab jāzina, ka neviens kārtīgs restorāns nedrīkst būt bez zupas tā ēdienkartē, arī to piektdienas vakarā sanākušie Bauskas un apkaimes iedzīvotāji uzzināja sarīkojumā viesnīcā. Tādas interesantas ziņas sniedza «Relaks Tūres» gide Diana Lapinska, kura pati dzīvo Francijā.Jautrībai amizants bija viņas stāsts, piemēram, par to, kā Francijā radās pirmie krogi pie dzirnavām. Zemnieki atbrauca uz dzirnavām malt graudus, ilgi jāgaida. Saimnieks aicināja sievu pagatavot kaut ko ēdamu, uznest no pagraba vīnu, pabarot un padzirdīt zemniekus, bet par to viņiem gan jāmaksā. Tad vēl palūdza sievu, lai aiziet pie kaimiņienes, kura varētu arī citādi miesiski izklaidēt zemniekus, «tāpat viņa daudziem dod»... Un zemniekiem ātri aizritēja laiks dzirnavās, tā radās arī pirmie krogi un prieka nami un «Moulin Rouge»...Jeļena Forste stāstīja par Bīronu dzimtas atvasēm un viņu saikni ar Eiropu un Franciju. Savukārt Hardijs Madzulis dziedāja latviešu dziesmas franciski un franču – latviski. Skanēja, protams, arī Džo Dasēna repertuārs.Sanākusī publika atpūtās un patīkami pavadīja vakaru. Vairāki nākusi šurp tieši tālab, ka franču vakars. Šī zeme viņiem esot īpaši tīkama.