BauskasDzive.lv ARHĪVS

Viens sertifikāts – Latvijā derīgs, Lietuvā nederīgs

www.bauskasdzive.lv

2022. gada 7. janvāris 06:53

363
Viens sertifikāts – Latvijā derīgs, Lietuvā nederīgs

Kopš 28. decembra Lietuvā ir jauna kārtība saistībā ar Covid-19 sertifikātu, ko kaimiņvalstī dēvē par ”iespēju pasi”, proti, tā ir derīga vien septiņus mēnešus pēc vakcinācijas kursa pabeigšanas. Šis nosacījums attiecas arī uz ārvalstniekiem, un tas nozīmē, ka tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri vakcinācijas kursu pabeiguši agrāk par jūliju, Lietuvas tirdzniecības centru un kafejnīcu apmeklējums nu ir liegts, ziņo reģionālais portāls liepajniekiem.lv.

Liepājniecei Ingai septiņi mēneši kopš vakcinācijas kursa pabeigšanas apritēja 20. decembrī, un viņa nesteidzās ar balstvakcīnu, izlemjot, ka pēc trešās potes dosies pēc gadumijas.

27. decembrī viņa kopā ar ģimeni Klaipēdā apmeklēja tirdzniecības centru ”Akropole”, bet trīs dienas vēlāk viņa tajā vairs netika ielaista – apsargs, noskenējot Latvijā izdoto kovida sertifikātu, paziņojis, ka tas nav derīgs.


Par jauno kārtību Lietuvā liepājniece nebija informēta, un šāds pavērsiens viņai bija šokējošs. ”Jo īpaši tāpēc, ka tikai dažas dienas iepriekš mierīgi iepirkos veikalā un nebija nekādu problēmu,” Inga padalās. Tagad iepirkties kaimiņvalstī viņa varēs tikai pēc balstvakcīnas saņemšanas.


Šajā ceturtdienā, 6. janvārī, arī Latvijas valdība ķērusies klāt sertifikātu derīguma termiņam. Tika nolemts, ka no 15.februāra pakalpojumu saņemšanai tiek noteikts vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš, kas "Johnson & Johnson" vakcīnu saņēmušajiem būs pieci mēneši, bet visām pārējām vakcīnām - deviņi mēneši.


Pēc šī termiņa, saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem, lai saglabātu organisma aizsardzību pret vīrusu un novērstu riskus smagas slimības gaitai, vajadzīga balstvakcinācija. Covid-19 vakcinācijas sertifikāts būs derīgs uzreiz pēc balstvakcinācijas veikšanas un tam nebūs noteikta derīguma termiņa.


Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz bērniem līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai pašlaik nav pieejama balstvakcinācija. Tāpat vakcinācijas derīguma termiņš neattieksies uz tiem cilvēkiem, kuri pabeiguši primāro vakcināciju un pārslimojuši Covid-19.


Jāatzīmē, ka vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš atšķiras daudzās Eiropas Savienības valstīs, jo tikai no 1. februāra iecerēts noteikt vienotu kārtību visās dalībvalstīs.


Eiropas Komisija apstiprinājusi noteikumus, kas paredz noteikt deviņu mēnešu (270 dienu) derīguma termiņu digitālajam Covid-19 vakcinācijas sertifikātam, kas tiek izmantots Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Lēmums attiecas uz sertifikātu izmantošanu ceļojumiem, tomēr ir ieteikts šādu kārtību noteikt arī dalībvalstu iekšienē, lai visās ES dalībvalstīs būtu skaidra un vienota sistēma.

.