BauskasDzive.lv ARHĪVS

Uzņēmēji, kurus mīl

Uldis Varnevičs

2022. gada 7. janvāris 00:00

436
Uzņēmēji, kurus mīl

Bauskas novada pašvaldības rīkotajā komersantu konkursā balvas arī šogad pasniedz bez svinīgā pasākuma

Jau otro gadu pēc kārtas Bauskas novada Uzņēmēju gada balvu pasniegšana «Covid-19» izplatības ierobežojošo noteikumu dēļ notiek bez svinīgā pasākuma, pasniedzot dāvanas klātienē. Šogad astoņas balvas saņēma seši uzņēmēji.

Uzņēmējiem 3. janvārī balvas pasniedza Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, uzņēmējdarbības un mārketinga departamenta vadītāja Laura Ārente un uzņēmējdarbības un kompetenču attīstības centra vadītāja Santa Švāģere. L. Ārente pastāstīja, ka reizē ar publicitātes balvām katrs uzņēmējs saņēma dāvanu karti 200 eiro apmērā, kas paredz iespēju pasūtīt reklāmas video uzņēmumam vai kādam produktam pie Mārča Pļaviņa, SIA «Sky route films».

Brīnišķīgi pircēji
Bauskas novada pašvaldības pārstāvji apmeklēja uzvarētāju nominācijā «Gada tirgotājs/pakalpojuma sniedzējs» – SIA «Gafū». Uzņēmuma ilggadējā vadītāja un pašlaik grāmatvede Eugenija Fūste pastāstīja, ka visas galvenās rīcības esot nodotas jaunajai un vēl jaunākai paaudzei, bet pašai vairāk esot vēlme jaunos pieskatīt. Tā tagad specializēto pārtikas veikalu Bauskā vada Iveta Holste, darbu turpina ilggadējā pārdevēja Inga Šarka, un kā praktikants un reizē palīgs interneta jautājumos ir Gints Holsts.

Par saņemto apbalvojumu visi bija apmierināti. «Prieks strādāt, prieks censties. Jūtamies ļoti un ļoti pagodināti. Tas bija tiešām liels pārsteigums. Galvenais, kas to nodrošināja, ir mūsu vietējie Bauskas pircēji, kuri mums ir vienkārši brīnišķīgi,» tā E. Fūste. «Daudzi prasa, kā Bauskā var pastāvēt mazs, specializēts veikals. Jo mums ir labākie pircēji, kas mūs uzlādē, it īpaši Ziemassvētkos!» atzīst I. Holste.

Iepriecināti bija arī par «Bauskas Dzīves» līdzdalību pasākumā. «Ar fotogrāfu Ivaru Bogdanovu tiekamies regulāri. Vēl aizvien atceros 1993. gadu, kad Rīgas ielā atvērām veikalu,» atminējās E. Fūste.

Ģimenei četras balvas

Šoreiz balvu saņemšanas jomā ir unikāla situācija – vienai ģimenei ir četras nominācijas.

Vispirms divas balvas pasniedza Jāņa Katkeviča SIA «Drukā Bauskā» – viņš pagodinājumu saņēma gan kā jaunais uzņēmējs, gan arī iedzīvotāju speciālbalva viņam, jo tieši SIA «Drukā Bauskā»  visvairāk balsu saņēmusi iedzīvotāju balsojumā.

«Galvenie pasūtītāji mums ir vietējie uzņēmēji un novada dome ar visām pašvaldības iestādēm. Iedzīvotāji pasūta kanvas, krekliņus apdrukai. Izgatavojam arī sadarbībā ar Jāni Paļuli kanvas ar viņa fotogrāfijām,» stāsta J. Katkevičs. Turklāt pieprasījums pieaug, un pat telpas kļūst nedaudz par mazu. Mainīt gan vēl neplāno – Bauskā esot grūti ar telpām. Reizē arī vieta ir pietiekami laba – Kalna un Zaļās ielas krustojumā, kur birojs, klientiem ir labas piekļuves iespējas.

Balvas par novada tēla popularizēšanu un arī nominācijā «Novada izaugsme» saņēma SIA «Gusto», kuru vada Līga Elmane un Andra Katkeviča.

«Lielie cipari šogad vēl nav saskaitīti, bet augam visu laiku uz augšu. Atceros, kā reiz pašas šuvām linu maisiņus, jo nebija naudas, ko ieguldīt kastītēs. Sākām ar kopā saliktiem 200 latiem. Galvenais, ka Bauskas sievietes mēs ļoti mīlam, un viņas mūs ļoti mīl,» vērtē A. Katkeviča. «Daudzi nāca tieši uz mūsu telpām Dārza ielā uz Ziemassvētkiem, pat iepriekš neredzēti vīri no autoservisiem, kas ieradās pirkt dāvanas savām sievietēm. Kopā pagaidām mūsu produkcija ir apmēram 50 veikalos,» stāsta L. Elmane. Abas atzīst, ka varbūt ir vērts arī padomāt par roku krēma ar «Bauskas» nosaukuma izveidi. To varēšot dāvanās izmantot arī Bauskas novada pašvaldība.

Vērtējot ģimenes saņemtās četras balvas, A. Katkeviča atzīst, ka vislepnākā tomēr, visdrīzāk, būšot Jāņa Katkeviča mamma. «Omīte aiz lepnuma izkusīs. Nezinu, kā viņa šo dienu izturēs,» smaida A. Katkeviča.

Ar domām par attīstību

Divas balvas saņēma zemnieki, kuri par apbalvojumiem bija iepriecināti, bet daudz nerunāja, jo vairāk esot darītāji.

Novada lauksaimnieks 2021. gadā ir Pēteris Brakše, kurš zemnieku saimniecībā «Īskāji» siltumnīcās audzē dārzeņus. Viņa uzņēmums bija pieminēts arī nominācijā «Novada izaugsme».

Audzējam gurķus, tomātus, sīpollokus un citus dārzeņus. Prieks, ka novada iedzīvotāji atceras, piemin un pamana mūsu uzņēmumu,» tā P. Brakše. Pats atzīst, ka arī izaugsme viņam esot svarīga. «Apstāties jau nevar, visu laiku jāiet uz priekšu,» tā zemnieks.

Savukārt nominācijā «Novada mājražotājs/amatnieks» uzvarētāja ir Brunavas pagasta iedzīvotāja Iluta Straģe. «Balvu ieguvu jau 2017. gadā. Nedomāju, ka tāda balva būs atkal,» izbrīnīta bija I. Straģe. Viņa ražo dažādus produktus no aitu siera un atzīst, ka arī šogad ir padomā pircējiem piedāvāt kaut ko jaunu.

Nemitīga izaugsme
Novada pašvaldības speciālbalvu saņēma SIA «Kaskāde 19», kas piedalījusies rekonstrukcijas darbos Bauskas pilī, Mežotnes baznīcā un Rundāles pils staļļos. Bauskas novada domes pārstāvji uzņēmēju satika biroja ēkā, kas savulaik bijusi Mežotnes selekcijas un izmēģinājumu stacijas būvnieku kantora māja. «Tāda pēctecība sanāca. Tā aura te vēl ir jūtama,» teic uzņēmuma vadītājs Ēriks Pažemecks.
Uzņēmējs bija pateicīgs par augsto novērtējumu. Viņš pastāstīja, ka pirmā pieredze vēsturisku ēku atjaunošanā gūta Bauskas pilī, kur jau no 17 gadu vecuma strādājis pie čehu restauratoriem. «Pienāca brīdis, kad ziemā nebija, ko darīt, mainījās arī valsts politika. Sāku strādāt kā pašnodarbinātais, tad mikrouzņēmējs un tad uzņēmējs,» stāsta E. Pažemecks. Tā 2013. gadā nodibināta SIA «Kaskāde 19». Liela nozīme uzņēmuma darbā ir projektu vadītājam Modrim Klemmem un būvdarbu vadītājam Pēterim Zvalnim.

Sākumā iznācis strādāt arī Latgalē, kur kā apakšuzņēmēji izbūvējuši divus Raiņa muzejus, kas esot bijusi laba pieredze. Tad ļoti vēlējušies iegūt Mežotnes baznīcas pārbūves projektu, kas arī izdevies. Pašlaik apmēram 15 darbinieki strādā gan Mežotnes baznīcā, gan Rundāles pils staļļos.

«Izskatās, ka būs vēl gana daudz, ko darīt, arī kaimiņu novados. Patīkami, ka arī pēc pabeigtiem objektiem saimnieki aicina būvēt jaunus. Jelgavas novadā ceram restaurēt Jaunsvirlaukas pili,» plāno uzņēmējs.

Vēlas balli

Gandrīz visās tikšanās reizēs A. Okmanis uzsvēra, ka šoreiz balvas saņem iepriekšējā Bauskas novada teritorijas ietvaros, bet 2022. gadā konkurence jau būs sīvāka – konkurss būs visā apvienotajā Bauskas novadā.

Bauskas novada Uzņēmējdarbības konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, šī konkursa vērtēšanas komisijas vadītājs Aivars Svarenieks gan atzīst, ka konkursa formāts būtu jāpamaina. «Konkurss šādā formātā ir sevi izsmēlis, jo tas ir pārlieku birokrātisks. Septiņu gadu laikā daudz kas ir mainījies, un laiks pārmaiņām arī šajā konkursā. Jāpadomā par atraktivitāti. Protams, ir lietas, kam stingri jāpaliek tādām, kādas tās ir tagad. Uzņēmējam katrs gads ir atšķirīgs. Ir grūti gadi, un ir gadi, kad uzņēmējam veicas un viņš ir pelnījis uzvaru. Īpašs stāsts ir par mazajiem uzņēmējiem. Viņiem nekad nebūs tādu iespēju kā lielajiem ražotājiem, jo ir dažādi pieejamie resursi, bet ir lietas, kurās mazie noteikti ir stipri, un šajā konkursā tas jāprot saredzēt un novērtēt. Katrs labs darbs ir pelnījis būt novērtēts,» tā A. Svarenieks.

Vislielākā vēlme esot piedzīvot atkal noslēguma svinīgo pasākumu klātienē – ar balli un mūziku. «Lai varam priecāties, komunicēt un dejot,» teic A. Svarenieks.


Bauskas novada 2021. gada Uzņēmēju gada balvas nominanti un ieguvēji 

Novada lauksaimnieks

Nominēti – LPKS «Saimnieks V», z/s «Īskāji», LPKS «Kalnakrogs Agro». 

«Bauskas novada lauksaimnieks 2021» – z/s «Īskāji», Pēteris Brakše. 

Zemnieku saimniecība «Īskāji» atrodas Codes pagastā. Apsaimnieko vairāk nekā 30 hektārus zemes. Galvenā darbības joma ir dārzeņu audzēšana. Sezonas laikā uzņēmums ir darba devējs sezonas lauku darbu darītājiem.

Novada tēla popularizētājs

Nominēti – SIA «Gusto», SIA «Dormers Oak a`BBQ», SIA «Drukā Bauskā». 

«Bauskas novada tēla popularizētājs 2021» – SIA «Gusto», Līga Elmane un Andra Katkeviča.

Novada izaugsme

Nominēti – SIA «Gusto», SIA «AVU metāls», SIA «Kaskāde 19». 

«Bauskas novada izaugsme 2021» – SIA «Gusto». 

Uzņēmums ir populārs vietējā tirgū un pamazām iekaro savu nišu arī ārpus novada robežām. «Gusto» ir radījis kosmētiku, kas ir saudzējoša, no dabiskām izejvielām un kur neizmanto tradicionālos konservantus. Kosmētiku ražo nelielās partijās, lai pie pircēja tā nonāktu svaiga. SIA apgrozījums, pēc lursoft.lv datiem, 2019. gadā 107 702 eiro, 2020. gadā – 112 141 eiro. 


Novada jaunais uzņēmējs

Nominēti – SIA «Drukā Bauskā», SIA «Neiba». 

«Bauskas novada jaunais uzņēmējs 2021» – SIA «Drukā Bauskā», Jānis Katkevičs.

Uzņēmums SIA «Drukā Bauskā» saņem arī iedzīvotāju speciālbalvu, jo balsojumā par šo uzņēmumu saņemts vislielākais balsu skaits – 183. 

Straujus apgriezienus uzņēmušā uzņēmuma galvenais darbības virziens ir lielformāta druka, tai skaitā kanvas. Plakāti, uzlīmes, visdažādākās apdrukas uz visdažādākajām virsmām. Šoziem aktuāli un plaši iecienīts ir ziemšļūcis ar paša izvēlētu apdruku.

Gada tirgotājs/pakalpojumu sniedzējs

Nominēti – atpūtas komplekss «Miķelis», SIA «Gafū», SIA «D.M.I.». 

«Bauskas novada gada tirgotājs/pakalpojumu sniedzējs 2021» – SIA «Gafū», Iveta Holste. 

Bauskas novadā un Latvijā pazīstams garšvielu veikaliņš. Ar īpašu attieksmi pret ikvienu pircēju un ar īpašu smaržu noskaņu veikalā, kas vēstī par preču piedāvājumu no visas plašās pasaules.

Novada mājražotājs/amatnieks

Nominēti – Iluta Straģe, mājražotāja, z/s «Jaunsenči». 

«Bauskas novada gada mājražotājs/amatnieks 2021» – Iluta Straģe. 

Ilutas Straģes saimniecībā no aitu piena top saldējums, jogurts, deserti, svaigais siers un nogatavinātais cietais siers. Plānots attīstīt mīksto pelējuma franču sieru ražošanu. Produkciju realizē gan Bauskas novadā, gan citviet Latvijā.

Bauskas novada pašvaldības speciālbalvu saņēma SIA «Kaskāde 19», Ēriks Pažemecks. 

Būvniecības uzņēmums īstenojis nozīmīgus projektus Bauskas pilsdrupu konservācijā, Rundāles pils objektu restaurācijā, kā arī citu vēsturisku objektu restaurācijā Latvijā. Uzņēmums ar savu darbību veicinājis nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un attīstību.


Avots: Bauskas novada dome.


254 balsotāji
Septītajā Bauskas novada pašvaldības konkursā «Bauskas novada Uzņēmēju gada balva» iedzīvotāji izvirzīja pretendentus sešās nominācijās. Piešķīra arī iedzīvotāju speciālbalvas un pašvaldības speciālbalvu. 

Pirmajā posmā iedzīvotāji un konkursa žūrija izvirzīja kandidātus balvu saņemšanai, otrajā – iedzīvotāji balsoja par izvirzītajiem kandidātiem. Kopumā saņemtas 254 balsošanas anketas, no kurām 245 aizpildītas elektroniski, deviņas – rakstveidā. Paralēli iedzīvotāju balsojumam noritēja arī aktīvs konkursa žūrijas darbs, jo uzvarētāju noteica žūrijas un iedzīvotāju viedoklis attiecībā 1:1. Tā informē Bauskas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Andra Matuļenko.

Konkursa žūrijā darbojās Aivars Okmanis, Bauskas novada domes priekšsēdētājs, Mārīte Lazdiņa, attīstības finanšu institūcijas «ALTUM» Zemgales reģiona vadītāja, Anita Rozentāle, laikraksta «Bauskas Dzīve» galvenā redaktore, valdes priekšsēdētāja, Aivars Svarenieks, Bauskas novada Uzņēmējdarbības konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, Raimonda Ribikauska, amatniecības un mājražotāju nozares pārstāve, Ilze Tijone, Bauskas novada administrācijas attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja, Daina Akmentiņa, nevalstisko organizāciju nozares pārstāve, Madara Zemke, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Bauskas biznesa inkubatora pārstāve, Anita Vismane, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāve, un Ieva Šomina, iepriekšējā Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

Kā jau minēts, saņemtas 254 balsošanas anketas, no kurām 141 anketas autors bija norādījis savu kontaktinformāciju, tādējādi izsakot vēlmi piedalīties balvu izlozē. Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis izlozēja trīs laimīgos, kas saņems Bauskas novada pašvaldības un vietējo uzņēmēju sarūpētās balvas, – Līva Marčenko, Zane Mazure un Jānis Skuja.