BauskasDzive.lv ARHĪVS

Potēšana pret infekciju turpinās izbraukumā

Sandra Danosa

2022. gada 7. janvāris 00:00

1
Potēšana pret infekciju turpinās izbraukumā

Bauskas novadā 68% iedzīvotāju saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu pret «Covid-19»

Nacionālais veselības dienests (NVD) šonedēļ sāk regulāras izbraukuma vakcinācijas pret «Covid-19» tuvāk cilvēku dzīvesvietai, informēja NVD Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Zaiga Barvida. Sestdien, 8. janvārī, Ve-
cumnieku veselības centra telpās no plkst. 10 līdz 14 varēs vakcinēties pret «Covid-19», vienlaikus varēs saņemt poti pret gripu.

Primāro vakcināciju jeb vismaz vienu vakcīnas devu pret «Covid-19» Bauskas novadā saņēmuši 68% iedzīvotāju no kopējā iedzīvotāju skaita (skat. NVD datu tabulas).

Vislielākā vakcinācijas pret «Covid-19» aptvere vairāk nekā 81% apmērā ir šādās iedzīvotāju vecuma grupās – 50 līdz 59 gadi, 60 līdz
69 gadi un 70 līdz 79 gadi, «Bauskas Dzīvi» informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projektu nodaļas vakcinācijas koordinatore Zaiga Barvida.

Līdz pagājušā gada beigām balstvakcināciju Bauskas novadā saņēmuši 4724 iedzīvotāji, kopā pirmreizējo vakcināciju noslēguši
27 240 cilvēki.

Lūdzot paskaidrot ziņas par plānu atvērt lielo vakcinācijas centru Bauskā, Z. Barvida pagaidām atteicās komentēt sīkāk izskanējušo informāciju, jo vēl norisinoties plānošanas process.

Tikmēr «Veselības centru apvienības» pārstāve Līga Ribkinska norādīja, ka Bauskā pieejams vakcinācijas punkts Dārza ielā 12a, kas strādā trīs reizes nedēļā, ja būtu nepieciešamība, tas varētu darboties arī sestdienās. Vakcinācijas brigāde brauc arī mājas vizītēs, kā arī tiek nodrošināta izbraukuma vakcinācija visā novada teritorijā.

L. Ribkinska atklāja, ka izbraukuma vakcinācija ieplānota 8. janvārī Vecumnieku veselības centrā, bet Iecavā – 22. janvārī. Šajās reizēs būs iespēja saņemt gan pirmo vakcīnas devu, gan balstvakcīnu, kā arī potēties pret gripu.

Ievērojot SARSCoV-2 vīrusa omikrona varianta straujo izplatību Eiropā un lai mazinātu plašas «Covid-19» infekcijas izplatības risku Latvijā, Imunizācijas valsts padome ir saīsinājusi balstvakcinācijas saņemšanas intervālu. Tagad to var saņemt jau trīs mēnešus pēc primārās vakcinācijas pabeigšanas.

NVD pauž, ka balstvakcinācija ir viens no efektīvākajiem risinājumiem cīņā pret augstu saslimstību ar omikrona variantu, kas mazina transmisiju īstermiņā un, iespējams, arī ilgtermiņā. To apliecinot pirmie Lielbritānijā analizētie dati par omikrona vīrusa izplatību, kur jaunatklāto gadījumu skaits divkāršojās ik pēc divām dienām.

Pieteikšanās balstvakcinācijai iespējama «manavakcina.lv», pa tālruni 8989 un ārstniecības iestādēs, tai skaitā ģimenes ārstu praksēs. Tāpat vakcinēties iespējams dzīvās rindas kārtībā vakcinācijas punktos tirdzniecības centros, vakcinācijas centros pašvaldībās, izbraukuma vakcinācijā.

NVD uzsver, ka joprojām, arī omikrona varianta izplatības gadījumā, ļoti svarīga ir nevakcinēto personu pirmreizējā vakcinācija, īpaši senioriem vecumā no 60 gadiem.