BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pareizticīgie svin Kristus dzimšanas svētkus

Sandra Giptere-Ivanova

2022. gada 6. janvāris 19:56

187
Pareizticīgie svin Kristus dzimšanas svētkus

Pareizticīgajiem šovakar, 6.janvārī, ir Ziemassvētku vakars, bet rīt, 7. janvārī, tiek svinēti Ziemassvētki – Kristus Glābēja piedzimšana, ar svētku dievkalpojumiem tos atzīmējot divos mūspuses dievnamos – Bauskā un Iecavā, kurus vada virspriesteris Nikolajs Prikazjuks.

Bauskas Svētā Georgija draudze dievnamā pulcējās 6. janvārī plkst. 17 un pusnaktī. Savukārt Iecavas pareizticīgo draudzes svētku dievkalpojums paredzēts 7. janvārī plkst. 10.

Pēcpusdienas dievkalpojumā vairāk sanākot ģimenes ar bērniem. Bērni runāja dzejoļus, dziedāja dziesmas. Dievnams ir izrotāts svētkiem. Kā parasti, sanākušos bērnus iepriecināja dāvaniņas – saldumi, mandarīni, jo, «neskatoties uz ierobežojumiem, svētki nav atcelti». Savukārt pieaugušie draudzes locekļi, cik nu šajā ierobežojumu laikā atnāk, saņēma grāmatiņu par svētajiem, «Bauskas Dzīvei» stāsta Bauskas Svētā Georgija pareizticīgo draudzes vecākā Anna Tanasijčuka. Kā allaž pirms Kristus dzimšanas svētkiem un Kristus augšāmcelšanās svētkiem pareizticīgie ievēro 40 dienu gavēni, kura laikā tie, kam veselība atļauj, neēd gaļu, olas un piena produktus. Toties zivis esot atļautas, izņemot trešdienās un piektdienās. «Dievam viss ir, mēs neko Viņam nevaram iedot. Tā mēs parādām Dievam mīlestību, tas ir kā mūsu upuris. 6. janvārī, kad atmirdz pirmā zvaigzne, baudām 12 gavēņa ēdienus. Savukārt 7. janvārī jau mājās būs svētku mielasts – to jau vieglāk sagatavot, nav tik daudz jādomā kā ar gavēņa ēdieniem. Mēs parasti galdā liekam auksto gaļu, kādus salātus, cepumus, kāpostu tīteņus, ko nu kurš ieradis un var atļauties.

Ēdiens te nav galvenais. Vairāk nekā divi tūkstoši gadu pagājuši, bet mēs atceramies Glābēja dzimšanu, kas mums dāvājis glābšanu. Ar nepacietību vēlāk gaidām arī augšāmcelšanās svētkus. Klusa nakts, svēta nakts! Pasēdēsim, paklusēsim, kā teikts dziesmā. Visiem vēlu mieru uz zemes un sirdī, galvenais, lai cilvēki cits citu mīlētu. Kad mīl, var visu. Ja būs mīlestība, būs arī veselība!» vēl A. Tanasijčuka.

Dāvinietei skolotājai Inai Nikolajevai svētkos darba dēļ neiznākšot apmeklēt dievkalpojumu, ja tā būtu brīvdiena, tad to varētu, bet tradīcija pareizticīgo Ziemassvētkos apciemot mammīti Īslīces pagastā gan tikšot ievērota. Galdā būs pīrādziņi, kāds gaļas ēdiens un noteikti saldumi, stāsta I. Nikolajeva.