BauskasDzive.lv ARHĪVS

Oranžais brīdinājums Bauskas novadā saglabāts līdz ceturtdienai

www.bauskasdzive.lv

2022. gada 5. janvāris 19:09

740
Oranžais brīdinājums Bauskas novadā saglabāts līdz ceturtdienai

Mūspuses upēs ūdens līmenis turpina paaugstināties, applūstot plašākām teritorijām, galvenokārt ūdenstilpju palienēm, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Trešdienas, 5. janvāra, pēcpusdienā sākās intensīva ledus kustība Mūsā. LVĢMC hidroloģe Līga Klints pastāstīja, ka ledus virzās no Lietuvas puses. Otrdienas pēcpusdienā ledus krāvumi bija vērojami pie Ziedoņiem, bet šodien jau upe bija brīva no aizdambējuma. «Mežotnes posmā ledus ir aizgājis, bet pagaidām līdz Staļģenei vēl nav ticis un, pieļaujams, atrodas kaut kur pa vidu, un šis apstāklis arī veicina ūdens līmeņa paaugstināšanos. Pašā Staļģenē ledus uz vietas lūst, intensīvu kustību nav sācis,» situāciju raksturo L. Klints.

Viņa atklāja, ka ūdens līmenis Lielupē pie Mežotnes šodien pulksten 16 reģistrēts 3,68 metri virs nulles punkta, kopš rīta tas paaugstinājies par 42 centimetriem, kopumā no 3. janvāra kāpis vairāk nekā metru. Vēsturiski lielākie pali pieredzēti 1946. gadā, kad ūdens līmeņa maksimums bijis 6,44 metri. Augsts ūdens līmenis – ap pieciem metriem – bijis 2013. gadā, vairāk par četriem metriem piedzīvots 1980. gadā.

«Pagaidām nekas ekstrēms nav, bet, ņemot vērā, ka dati atspoguļojas vien apvidū, kur novietota stacija, bet sastrēgumi un applūstošas teritorijas var būt citā vietā,» atzīmēja L. Klints.

Ledus iešanas laikā straujš ūdens līmeņa kāpums fiksēts arī Mūsā pie Bauskas. Pēcpusdienā Mūsā pulksten 16 ūdens līmenis bija sasniedzis 1,65 metrus virs nulles atzīmes, pāris dienās līmenis kāpis vairāk nekā par 80 centimetriem. Salīdzinājumam – 2010. gada lielo pavasara palu maksimums bija 3,15 metri.

«Šodien un rīt ūdens līmenis vēl paaugstināsies, vietās, kur ledus izies, tas saruks. Oranžais brīdinājums Bauskas novadā tiks saglabāts līdz 6. janvāra pulksten 11,» pavēstīja L. Klints.

Mežotniece Marija ciemā dzīvo trīsdesmit gadus. Trešdien viņa bija atnākusi pastaigāties uz Mežotnes pils parku, lai lūkotu, cik tālu Lielupe ir izgājusi no saviem krastiem. «Atceros, ka tikai vienu reizi ūdens dēļ man applūda māja. Tik augsts ūdens līmenis šeit ir reti,» vērtē Marija. Ceplī dzīvojošie iedzīvotāji apgalvoja, ka apdraudējumu nejūt.