BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas novadā ūdens līmeņa celšanās dēļ izsludināts oranžais brīdinājums

www.bauskasdzive.lv

2022. gada 4. janvāris 18:15

983
Bauskas novadā ūdens līmeņa celšanās dēļ izsludināts oranžais brīdinājums

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) otrdienas vakarā Bauskas novadā izsludinājis oranžo brīdinājumu saistībā ar ūdens līmeņa celšanos Lielupes augštecē.

LVĢMC hidroloģe Līga Klints paskaidroja, ka oranžās pakāpes brīdinājums nozīmē, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, kā arī telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji aicināti nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās un neapmeklēt tās.

L. Klints prognozēja, ka šonakt Lielupē pie Mežotnes varētu sākties ledus iešana, tādējādi ūdens līmenis diezgan intensīvi paaugstināsies.

«Zemākajām vietām Lielupes augštecē patlaban vajadzētu būt applūdušām. Ūdens līmeņa kāpums ledus iešanas laikā varētu būt līdz pat metram, tālab mēs esam izdevuši oranžo brīdinājumu, jo Lielupe jau tā ir izgājusi no saviem krastiem,» stāsta L. Klints. Viņa precizē, ka pašlaik ūdens līmenis Mežotnes novērojumu stacijā ir 2,88 metri virs nulles punkta, kopš otrdienas rīta kāpums bijis vairāk par 20 centimetriem.

L. Klints uzsvēra, ka jārēķinās ar to, ka applūdīs vēl plašākas teritorijas, bet esot grūti prognozēt, kurā vietā tieši tas notiks. «Atkušņi un sala periodi ir izveidojuši diezgan daudz ledus sastrēgumus upēs, grūti noteikt, kurā vietā konkrēti ūdens līmenis paaugstināsies un apkārtne applūdīs. Oranžo brīdinājumu mēs izsludinām tādam ūdens līmeņa kāpumam, kas varētu būt ar atkārtojamību reizi desmit gados. Salīdzinoši reti fiksētas šādas parādības,» teic L. Klints.

Viņa akcentēja, ka šī ziema ir sākusies netipiski, sen jau esot aizmirsts, ka arī Kurzemes upēs veidojas ledus nosprostojumi. Ūdens līmenis mūspuses upēs bijis paaugstināts visu decembri. Svārstības ar tendenci kritumam fiksētas 30. decembrī, bet 3. un 4. janvārī atsācies straujāks kāpums.

Mēmelē tas bijis neliels, iepriekšējā diennaktī ūdens līmenis paaugstinājies vien par astoņiem centimetriem, intensīva ūdens līmeņa paaugstināšanās fiksēta Mūsā Lietuvas pusē, kā arī pie Bauskas.

No šodienas, 4. janvāra, līdz rītdienai, 5. janvārim, vēl būs spēkā oranžais brīdinājums. «Lūkosim, vai ledus patiešām sakustēsies, ja tas notiks, skatīsimies, cik augsts būs ūdens līmenis, pēc tam vērtēsim, vai saglabāt oranžo brīdinājumu vai nomainīt uz dzelteno pakāpi,» skaidroja L. Klints.

Turpmāk janvārī gaidāmi ļoti nepatstāvīgi laikapstākļi. Tādēļ vēl ilgi saglabāsies šāda nenoteikta situācija, te ūdenskrātuvēs sāks veidoties ledus sega, te tā tiks kausēta, var sekot arī ledus iešana.

Mežotnes pagasta pārvaldes vadītājs Zigurds Kalējs atklāja, ka ir zināmas potenciālās applūšanas vietas – Mežotnes pagasta Ceplis un Mežotne. «Pirms jaunā gada esmu informējis Bauskas pagastu apvienību pārvaldes vadītāju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Bauskas daļu, un situācija par šīm teritorijām ir zināma. Gadījumā, ja kādam iedzīvotājam būs applūdis miteklis, tad piedāvāsim siltas telpas daudzfunkcionālajā centrā «Strēlnieki»,» saka Z. Kalējs. Pēc viņa aplēsēm potenciāli varētu applūst trīs daudzdzīvokļu mājas, sešas privātmājas. «Šodien pagasta pārvaldes darbinieki vietas apsekoja. Sekosim līdzi!» sola Z. Kalējs.