BauskasDzive.lv ARHĪVS

Virziens uz Aizkraukli

Uldis Varnevičs

2022. gada 4. janvāris 00:00

4
Virziens uz Aizkraukli

Oficiāli atklāj atjaunoto Mēmeles ielas posmu Bauskā

Pēc gandrīz 30 gadu pārtraukuma mehānisko transportlīdzekļu satiksme atkal atgriezusies Bauskā, Mēmeles ielā. Būvdarbus šīs ielas posmā pabeidza oktobrī, bet oficiālā atklāšana notika tikai tagad – pāris dienu pirms gadumijas.

Pilsētas iedzīvotāji Mēmeles ielas atklāšanas oficiālo daļu varēja pamanīt ne tikai pēc tā, ka 29. decembra pēcpusdienā tur sanāca neliels pulciņš Bauskas novada domes un būvnieku pārstāvju, bet arī pēc «Gaismu spēlēm», kas iepriecināja iedzīvotājus, kas pastaigājās pa promenādi un trotuāru šajā ielā  29. un 30. decembrī.

Ar cerību uz iedvesmu
Laiks bija auksts, oficiālā atklāšanas lente, kā ierasts, viena, bet griezēju samērā daudz, un pasākums nebija ļoti ilgs. Katram iesaistītajam tika pa lentes posmam un iespējai teikt nelielu uzrunu.

«Kad ierados Bauskā dzīvot, šis ceļš vēl bija braucams. Tad ilgi pa to nevarēja pārvietoties, un tagad atkal viss nostājies savās vietās. Sabiedrībai nododam arī sakārtotu ainavu ar domu, ka tas iedvesmos sakārtot arī otru pusi upei. Tie trīs miljoni, kas iztērēti šajā projektā, ir saskatāmi. Cerams, ka šādi projekti turpināsies,» teica Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis. Viņš norādīja, ka «Latvijas Valsts ceļi» nākamgad plāno atjaunot asfalta segumu arī uz Vecsaules un Mežotnes pusi.

Jau A. Okmaņa pieminēto, ka šis ceļš ir tikai posms kaut kam garākam, papildināja Bauskas novada pašvaldības attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Ilze Tijone. «Bauskai ir nozīmīgas robežšķirtnes – vispirms upes un tad ceļi. Vienu no tiem šodien atklājam. Ceram sagaidīt brīdi, kad arī līdz pašai Aizkrauklei varēs nokļūt pa asfaltu, un tas ļaus atslogot A7 šoseju,» tā I. Tijone. Viņa pauda, ka projekta beigas būs tikai tad, kad uzņēmēji, kas strādā šīs ielas apkaimē, būs radījuši solītās darba vietas.

Slavē darbu veicējus
Atzinīgi paveikto vērtēja Liene Rulle, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Zemgales reģiona nodaļas vadītāja. «Bauska ir viena no veiksmīgākajām Eiropas Savienības projektu īstenotājām. Pilsēta ir ieguvusi sakārtotu teritoriju, lai veicinātu uzņēmējdarbību pašvaldībā un arī reģionā. Vislabāk to novērtē iedzīvotāji, kas šeit staigā un braukā. Jums ir spēcīga komanda, kas šo projektu veiksmīgi īstenojusi. Ilze Tijone ir perfekta projekta vadītāja, kādu vajadzētu ikvienā pašvaldībā,» pauda L. Rulle.

Pašu paveikto uzslavēja SIA «VIA» ražošanas direktors Mārtiņš Miķelsons: «Esam gandarīti, ka piedalījāmies ielas atjaunošanas darbos. Paldies iedzīvotājiem par izpratni būvdarbu laikā. Viss ir paveikts augstākajā līmenī. Promenāde un skatu laukums dod īpašu auru, un bija prieks šādā projektā piedalīties. Paldies darbu vadītājiem objektā Artūram Puķem un Sergejam Popovam.» Laikrakstam «Bauskas Dzīve» viņš pastāstīja, ka šādus projektus ar apkārtnes labiekārtošanu parasti veic tieši pašvaldības. «Mūsu galvenie objekti ir valsts ceļi, bet pašvaldības centās sakārtot arī blakus esošās teritorijas, lai nebūtu nepabeigtības izjūtas,» skaidroja M. Miķelsons.

Ar numuru «1»
Gandarīts par paveikto bija arī SIA «Kronis» ražošanas direktors un Bauskas novada Konsultatīvās uzņēmējdarbības padomes priekšsēdētājs Aivars Svarenieks: «Liels paldies visiem iesaistītajiem. Uzņēmējdarbība būs tā, kas veicinās ikvienas, arī šīs vietas, attīstību.» Viņš arī pakavējās atmiņās: «Ar šo ielu esmu saistīts 50 gadus. Sākumā bija tikpat skaista brauktuve kā tagad, un pa to brauca autobuss ar numuru «1». Šis ir jauns sākums. Ceru, ka nākotnē varēsim vairāk un ātrāk ieguldīt līdzekļus infrastruktūras attīstībai.»
Dažās diskusijās atklāšanas laikā autobraucēji atzina, ka iela ļoti ietekmē satiksmi Mēmeles krastā. Kreisais pagrieziens no Mēmeles ielas uz Mēmeles tiltu iznākot pat vienkāršāks nekā no Draudzības ielas. Oficiālā pasākuma laikā pa ielu regulāri brauca mašīnas, parādot, ka atjaunotā brauktuve ir pieprasīta.

UZZIŅAI

Kopējā Mēmeles ielas pārbūves summa ir 3 045 359,44 eiro, Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums 969 063,64 eiro,
valsts budžeta dotācija 424 374,94 eiro, pašvaldības līdzfinansējums 1 301 485,52 eiro, un projekta neattiecināmie izdevumi
350 435,34 eiro.

Atjaunošanas darbus sāka 2019. gada decembrī, pabeidza 2021. gada oktobrī. Ielas pārbūvi veica SIA «VIA» pēc SIA «BM-projekti» izstrādātā būvprojekta, uzraudzības darbus objektā nodrošināja SIA «Balt Line Globe».

Eiropas Savienības finansējums piesaistīts ar nosacījumu, ka ieguldījumi infrastruktūrā radīs jaunas darba vietas. Projektā plānotie rezultāti – teritoriju attīstība 2,31 hektāra platībā, 22 jaunu darba vietu izveide, 681 600 eiro privāto investīciju piesaiste.

Avoti: cfla.gov.lv, bauska.lv.