BauskasDzive.lv ARHĪVS

Bauskas novadā pieaug atkritumu apsaimniekošanas maksa

www.bauskasdzive.lv

2022. gada 2. janvāris 09:21

1300
Bauskas novadā pieaug atkritumu apsaimniekošanas maksa

Kā "Bauskas Dzīve" jau informējusi, ar 1.janvāri Bauskas novadā pieaug maksa par atkritumu apsaimniekošanu.

IECAVĀ
Iecavas SIA «Dzīvokļu komunālā saimniecība» informē, ka no 2022. gada 1. janvāra sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Iecavas pilsētā un pagastā ir 19,27 eiro par kubikmetru bez PVN. Līdz 2021. gada 31. decembrim noteiktā maksa bija 18,39 EUR/m3 bez PVN.

Juris Jundulis, SIA «Dzīvokļu komunālā saimniecība» valdes loceklis, skaidro, ka tarifs palielināsies tāpēc, ka no 1. janvāra atkal tiek paaugstināts tarifs Zemgales reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas reģionā ietilpstošajā sadzīves atkritumu šķirošanas stacijā un poligonā «Brakšķi». Jāpiebilst, ka nākamajā gadā tiek paaugstināts arī dabas resursu nodoklis.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu Iecavas pilsētā un pagastā – 19,27 EUR/m3 bez PVN – veido maksa par atkritumu savākšanu 9,12 EUR/m3 un atkritumu apglabāšanu 10,15 EUR/m3.

Izmaksas par privātmājās vis-biežāk izmantotā 0,24 m3 konteinera izvešanas reizi būs 5,59 eiro ar PVN.

Iedzīvotāji «Bauskas Dzīvei» savukārt ziņo un vērtē, ka vairāk vajadzētu izvietot šķiroto atkritumu konteinerus, lai atkritumus labāk varētu šķirot, tādējādi mazāk būtu jāmaksā. Tagad esot jāstaigā pa pilsētu un jāmeklē, kur nu tie konteineri ir.

VECUMNIEKOS un pagastu apvienībā
Tiek paaugstināta maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Vecumnieku, Bārbeles, Kurmenes, Skaistkalnes, Stelpes, Valles pagastā, un no 2022. gada 1. janvāra tā ir 16,49 EUR/m3 bez PVN jeb 19,95 EUR/m3 ar PVN, informē Alise Zvaigzne, uzņēmuma «Eco Baltia vide» sabiedrisko attiecību speciāliste.

Dabas resursu nodokļa likums paredz, ka turpmākajos gados tiks pakāpeniski palielināta dabas resursu nodokļa (DRN) likme.

2021. gadā dabas resursu nodokļa likme par vienas tonnas sadzīves atkritumu noglabāšanu poligonā bija 65 eiro par tonnu, 2022. gadā – 80 eiro par tonnu, bet no 2023. gada 1. janvāra – 95 eiro par tonnu. Kā skaidro A. Zvaigzne, DRN paaugstināšanās ietekmē arī maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39. panta 12. daļa noteic, ka atkritumu apsaimniekotājs ir tiesīgs iekļaut atkritumu apsaimniekošanas maksā poligona tarifu un dabas resursu nodokļa aktuālo likmi to izmaiņu gadījumā ar to spēkā stāšanās dienu.

Izmaksas par privātmājās visbiežāk izmantotā 0,24 m3 konteinera izvešanas reizi būs 4,79 EUR ar 21% PVN līdzšinējo 4,55 EUR vietā. Izmaiņas SIA «Eco Baltia vide» maksā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu veido tikai DRN likmes pieauguma proporcija.

Lai sniegtu iespēju iedzīvotājiem un uzņēmumiem samazināt izmaksas par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, SIA «Eco Baltia vide» piedāvā dažādas iespējas atkritumu šķirošanai, kā arī ik gadu investē publiskās infrastruktūras paplašināšanā, padarot to sabiedrībai vēl pieejamāku un ērtāku.

BAUSKĀ UN pagastu apvienībā
Savukārt Bauskā un šīs apvienības pagastos sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu 20,77 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa par kubikmetru, kas ir par 4% vairāk nekā līdzšinējā maksa, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Summu 20,77 eiro veido maksa par sadzīves un dalīto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu 10,65 eiro, sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonā "Getliņi EKO", tajā skaitā dabas resursu nodoklis - 10,12 eiro.

Līdz 2020.gada 31.decembrim par vienu kubikmetru atkritumu bija noteikta maksa 19,16 eiro, bet līdz 2021.g. 31.decembrim - 19,97 eiro.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmums "Vides serviss" reģistrēts 1992.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 369 997 eiro. Uzņēmums pērn strādāja 2,8 miljonu eiro apgrozījumu un vairāk nekā 94 000 eiro peļņu. "Vides serviss" pilnībā pieder Bauskas novada pašvaldībai.