BauskasDzive.lv ARHĪVS

Zemes izpirkšanas dokumentu kārtošanai atlicis nepilns mēnesis

Mārīte Ozoliņa

2008. gada 7. augusts 14:03

1186
Zemes izpirkšanas dokumentu kārtošanai atlicis nepilns mēnesis

Vai izpirkt pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi tiešām var tikai līdz šī gada 1. septembrim? Lasītāju jautājumam varam dot tikai apstiprinošu atbildi.

Valsts zemes dienests (VZD) visiem zemes pastāvīgajiem lietotājiem, kas normatīvajos aktos noteiktajos termiņos bija iesnieguši zemes izpirkšanas (privatizācijas) pieprasījumu un kas saņēmuši VZD lēmumu par tiesībām zemi izpirkt, atgādina, ka līdz nākamajam termiņam zemes izpirkšanas procedūrā atlicis tikai nepilns mēnesis.

Normatīvie akti paredz, lai izpirktu pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi, zemes pastāvīgajam lietotājam līdz šīgada 1. septembrim vai nu jāveic zemes kadastrālā uzmērīšana (t. i., jābūt iesniegtam zemes robežu plānam reģistrācijai VZD Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Kadastra informācijas sistēma)), vai jāveic priekšapmaksa par izpērkamo zemi (t. i., jābūt bankā veiktam sertifikātu pārvedumam). VZD aicina zemes izpircējus šo procedūru neatlikt uz pēdējo brīdi, lai neriskētu pazaudēt tiesības izpirkt zemi par sertifikātiem un kadastrālo vērtību.Tiem zemes izpircējiem, kuru izpērkamā zeme ir uzmērīšanas procesā, VZD iesaka rūpīgi sekot mērniecības darbu savlaicīgai pabeigšanai, pirms 1. septembra sazināties ar mērniecības darbu veicēju un pārliecināties, ka uzmērīšanas lieta termiņā tiek iesniegta reģistrācijai VZD.Lai nepieļautu iespēju, ka zemes izpircējs zaudē tiesības to izpirkt nepilnīgi veiktu mērniecības darbu dēļ, VZD kadastrālās uzmērīšanas lietu uzskatīs par iesniegtu termiņā arī gadījumā, ja to pēc 1. septembra būs nepieciešams atdot kadastrālās uzmērīšanas veicējam datu precizēšanai.Izpirkšana ar priekšapmaksu nozīmē, ka zemes izpircējs pirms zemes kadastrālās uzmērīšanas samaksā pilnu kadastrālo vērtību privatizācijas sertifikātos (izņemot mežaudzes vērtību, kas būs jāsamaksā pēc zemes uzmērīšanas un meža inventarizācijas). Veicot priekšapmaksu, par zemi var norēķināties tikai privatizācijas sertifikātos un nav iespējas pretendēt uz samaksas par izpērkamo zemi samazinājumu.

Izvēloties zemes izpirkšanu ar priekšapmaksu, zemes izpircējam jāņem vērā, ka tās veikšana parastā kārtībā prasa sešas darbdienas, paātrinātā kārtībā par paaugstinātu maksu – divas darbdienas. Lai veiktu priekšapmaksu, zemes izpircējam VZD reģionālās nodaļas biroja klientu apkalpošanas centrā jāsaņem kadastra izziņa «Par izpērkamās zemes platību un zemes izpirkšanai nepieciešamo privatizācijas sertifikātu skaitu», kurā norādīta informācija, kas nepieciešama sertifikātu pārveduma veikšanai bankā.Termiņa nosebojuma sekasJa līdz 2008. gada 1. septembrim par izpērkamo zemes vienību nav iesniegts zemes robežu plāns un nav veikta arī priekšapmaksa, iespēja izpirkt pastāvīgā lietošanā piešķirto zemi par sertifikātiem un kadastrālo vērtību tiek zaudēta. Šajā gadījumā bijušajam zemes pastāvīgajam lietotājam ir tiesības lietošanā piešķirto zemi turpmāk nomāt no pašvaldības, maksājot par tās lietošanu ne tikai nekustamā īpašuma nodokli, bet arī nomas maksu 0,5% apmērā no kadastrālās vērtības.Ja bijušais zemes lietotājs līdz 2008. gada 1. septembrim VZD neiesniedz ne zemes robežu plānu, ne apliecinājumu par veikto priekšapmaksu un līdz 2009. gada 1. septembrim nenoslēdz zemes nomas līgumu ar pašvaldību, viņam vairs nebūs tiesību ne izpirkt, ne izmantot šo zemi. Šī zeme tiks ieskaitīta zemes reformas pabeigšanai paredzētajā zemē un to izmantos īpašuma tiesību atjaunošanai bijušajiem zemes īpašniekiem vai to mantiniekiem.