BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mūžībā devies Bauskas izcilais aldaris Kārlis Zālītis

www.bauskasdzive.lv

2022. gada 1. janvāris 19:29

1490
Mūžībā devies Bauskas izcilais aldaris Kārlis Zālītis

Saņemta skumja vēsts – 95 gadu vecumā mūžībā devies Bauskas un visas Latvijas izcilākais un vecākais aldaris Kārlis Zālītis.

Kā informē Bauskas novada pašvaldība savā Facebook kontā, aldaris miris 29. decembra pēcpusdienā. Izvadīšana jau svētdien, 2. janvārī, plkst. 14 Šarlotes kapos.

Nenoliedzami K. Zālītis bijis viens no pieredzējušākajiem un profesionālākajiem aldariem Latvijā. Reta ir tā alus darītava, kurā brangā miestiņa izcilais meistars nav licis lietā savas zināšanas un prasmes. Savulaik beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas rūpniecības tehnoloģijas fakultāti. Viņš strādājis liķiera un degvīna fabrikā, bet nedaudz vēlāk Alus darītavā Nr. 2.

Viņš vadījis arī Iļģuciema alus darītavu, izstrādājis «Veselības dzēriena» un «Senču alus» receptes. 1970. gadā K. Zālītis sācis strādāt Tērvetē, kur izveidojis alus cehu, apmācījis komandu un radījis jaunu alus šķirni – «Tērvetes alu».  Tāpat meistars piedalījies arī Pāvilostas un Bauskas alus darītavas izveidē. 1979. gadā viņš kļuvis par Bauskas alus darītavas vadītāju. K. Zālītis izstrādājis «Bauskas tumšā alus» un «Bauskas gaišā alus» receptes, iesaistījies arī citu alus šķirņu izveidē.

2001. gadā viņš saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, 2006.gadā Zemkopības ministrijas augstāko apbalvojumu – sudraba medaļu. Arī Bauskas pašvaldība aldari godinājusi vairākas reizes.

2016.gada vasarā, kad Bauskas aldaris svinēja 90 gadu jubileju, tika izdota un prezentēta grāmata par Kārli Zālīti «Sirds pareizajā pusē». Grāmatu aldaris dāvāja arī saviem dzimšanas dienas svinību viesiem. To sarakstījis toreizējais «Bauskas Dzīves» žurnālists Vilnis Auzāns. Nu abi meistari – aldaris un vārda meistars – varēs satikties Aizsaulē.

"Bauskas Dzīve" pauž līdzjūtību Kārļa Zālīša tuviniekiem, kolēģiem, draugiem.