BauskasDzive.lv ARHĪVS

VM rekomendē ārkārtējo situāciju valstī pagarināt par vismaz trim vai četrām nedēļām

LETA

2021. gada 30. decembris 10:31

90
VM rekomendē ārkārtējo situāciju valstī pagarināt par vismaz trim vai četrām nedēļām

Veselības ministrija (VM) rekomendē valstī izsludināto ārkārtējo situāciju pagarināt par vismaz trim vai četrām nedēļām, liecina publiskotais otrdienas, 28.decembra, Operatīvās vadības grupas (OVG) sēdes protokols.


VM sēdē norādījusi, ka pašlaik epidemioloģiskās drošības prasību mazināšana nav iespējama.


Vienlaikus ministrija arī rosinājusi noteikt papildu drošības nosacījumus, piemēram, medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošanu, darbinieku obligātu testēšanu kritiskajās nozarēs, maksimāli turpināt attālinātu darbu, veikt papildu testēšanu ar paštestiem pakalpojumu saņemšanai, piemēram, amatieru sportā, koru un deju kolektīvos.


VM uzticēts minētās rekomendācijas sagatavot kā grozījumus Ministru kabineta rīkojumam "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" un nosūtīt sēdes dalībniekiem un diskutēt par tām OVG nākamā gada 3.janvāra sēdē.


Tāpat VM uzticēts aktualizēt drošas darba vides rekomendācijas.


Ieraksts sēdes protokolā reizē arī liecina, ka, uzklausot ziņojumu par Covid-19 omikrona celma paveida izplatību Latvijā, ministriju pārstāvji un sociālie partneri neatbalsta būtisku papildus drošības pasākumu ieviešanu.


Ministrijām sadarbībā ar nozarēm, ņemot vērā modelēšanas prognozes un saslimstības rādītājus, uzdots turpināt nozaru darbības nepārtrauktības plānu izstrādi, ņemot vērā citu valstu pieredzi, ka vienlaikus darbnespējīgi - saslimušie un kontaktpersonas - var būt pat līdz 40% darbinieku.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, Latvijā līdz 2022.gada 11.janvārim ir spēkā ārkārtējā situācija un virkne epidemioloģiskās drošības pasākumu. Privāta pulcēšanās ir atļauta līdz desmit personām telpā un līdz 20 personām ārā. Lielākā daļa pakalpojumu ir pieejami "zaļajā režīmā", kas nozīmē, ka tos var saņemt tikai ar vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.