BauskasDzive.lv ARHĪVS

“Atā” nekārtībai! Ieteikumi, kā uzglabāt mantas plauktos

...

2021. gada 30. decembris 00:00

127
“Atā” nekārtībai! Ieteikumi, kā uzglabāt mantas plauktos

 

Iekārtojot mājokli, viens no svarīgākajiem soļiem ir piemērotu uzglabāšanas mēbeļu izvēle. Daudzi baidās priekšroku dot atvērtajiem plauktiem, jo satraucas par to, kā pēcāk uzturēt kārtību. Taču bažām nav pamata – ja vien ievērosi pāris noteikumus, plaukti lieliski iederēsies tavā mājvietā. Lūk, ieteikumi, ko ņemt  vērā, iekārtojot atvērtā tipa plauktus.

 

Piepildi plauktus ar lietām, ko izmanto katru dienu

 

Tavi ikdienā lietotie šķīvji un glāzes ir lieliski piemēroti atvērtajiem plauktiem. Kāpēc? Tos, visticamāk, mazgā teju katru dienu, tāpēc uz tiem neveidosies putekļu kārta. Bonuss atvērtajiem plauktiem ir tāds, ka, iztukšojot trauku mazgājamo mašīnu vai izlietni, tev nebūs jātērē neviena sekunde, atverot un aizverot skapja durvis. Sīkums – taču patīkami.

 

Vai arī – ar priekšmetiem, kurus lieto retu reizi

 

Tāpat metāla plaukti (vai tie, kas radīti no cita materiāla) ir izcili piemēroti lietām, kuras izmanto reti, piemēram, vāzēm vai kūku statīviem. Ja šie priekšmeti nav nepieciešami sevišķi bieži, nav svarīgi, vai tie noputēs, jo tad, kad tos izmantosi, varēsi tos aši nomazgāt. Savukārt lietas, kuras izmanto biežāk (bet ne katru dienu), piemēram, vīna glāzes, neiesakām novietot plauktos, jo starp lietošanas reizēm putekļi uzkrāsies un tie būs jātīra. Ja tomēr vēlies plauktos novietot stikla traukus, uzglabā tos otrādi, tādējādi netīrumi nenonāks to iekšpusē.

 

Izvairies no sadzīves ierīcēm un plastmasas

 

Ja vien tavs tosteris vai blenderis nevar lepoties ar īpašu dizainu, izvairies tos novietot atvērtajos plauktos. Mazas ierīces, plastmasas priekšmeti un trauki radīs vizuālu nekārtību, pat ja telpa ir mirdzoši tīra, tāpēc iesakām tos labāk glabāt slēgtos skapjos.

 

Atceries par plauktu tīrīšanu

 

Atkarībā no tā, kur tu dzīvo un kur atrodas plaukti,  tajos var veidoties putekļi. Lai tā nenotiktu, iesakām tos novietot pēc iespējas tālāk no logiem (ja ārā ir aktīva satiksme, koki un citi faktori, kas ietekmē putekļu veidošanos). Protams, pilnībā izvairīties no negantajiem viesiem nav iespējams. Lai uzturētu savu mājokli un plauktus tīrus, iesakām aptuveni reizi divās nedēļas tos noslaucīt ar mitru lupatiņu vai putekļu slotiņu.

 

Ļauj plauktiem elpot

 

Ir ļoti viegli piepildīt savu mājvietu ar daudzām šķietami vajadzīgām un arī nevajadzīgām lietām. Mūsdienās arvien aktuālāks kļūst minimālisms, un to var attiecināt arī uz plauktu iekārtošanu. Atceries zelta principu – mazāk ir vairāk. Stūra plauktiem (vai citiem atvērtajiem plauktiem) ir nepieciešams elpot – nepiegrūd tos pilnus ar dažādiem priekšmetiem, pretējā gadījumā visa telpa izskatīsies pārblīvēta.

 

Eksperimentē ar formu

 

Mūsu veikalā atradīsi mēbeles visām vajadzībām – gan stūra plauktus, gan metāla plauktus, gan arī garāžas plauktus. Kad pieķeries to iekārtošanai, nebaidies eksperimentēt ar dažādām formām un priekšmetiem. Lielākus, skulpturālākus objektus (piemēram, dekoratīvās bļodas vai vāzes) novieto starp mazākiem, plakanākiem priekšmetiem. Tādējādi veidosies vizuāls līdzsvars un kopējais skats būs patīkamāks.

 

Izvērtē augstumu

 

Vienalga, vai plāno novietot plauktus dzīvojamā istabā, virtuvē, guļamistabā vai vannas istabā, kad iekārto tos atbilstoši savām vajadzībām, paturi prātā augstumu – visam vajadzētu būt viegli sasniedzamam. Ja tavi plaukti aizsniedzas teju līdz griestiem, augstāk novieto dekoratīvus priekšmetus un to, ko neizmanto tik bieži.

 

Izkrāšņini plauktus

 

Pēc tam, kad esi izvietojusi visus svarīgos priekšmetus, neaizmirsti izrotāt plauktu ar dekoratīviem elementiem. Pievieno mākslas darbus, fotogrāfijas un citus savāktos dārgumus. Novieto mazākus keramikas priekšmetus priekšā grāmatām vai aizliec savu iemīļotāko gleznu aiz krāšņajām vīna glāzēm. Ja plauktā ir kāda brīva vieta, vari telpu padarīt zaļāku, pievienojot nelielus augus.

 

Plašs plauktu klāsts ir pieejams interneta veikalā Topsale.lv