BauskasDzive.lv ARHĪVS

Nams Zaļajā ielā 33 Bauskā drīz būs gatavs uzņemt bērnus

Uldis Varnevičs

2021. gada 29. decembris 07:29

2656
Nams Zaļajā ielā 33 Bauskā drīz būs gatavs uzņemt bērnus

Bauskā pagaidām ir īstenots viens no deinstitucionalizācijas plāna projektiem – tā ir nama Bauskā, Zaļajā ielā 33, pārbūve, lai varētu sniegt ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem. Projekts jau saņēmis atzinību.


Pirms mēneša, 24. novembrī, notika Labklājības ministrijas rīkotā konference «Iekļaujoša dizaina izveide pilsētvidē». Godināja 15 objektus, un atzinību saņēma objekts par iekļaujošas un piekļūstamas vides izveidi ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem Bauskā, Zaļajā ielā 33. Izvērtētāju lomā šogad bija Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija «Sustento».

Ģimeniska vide
Nama Zaļajā ielā 33 telpas «Bauskas Dzīvei» izrāda sociālā darbiniece Ineta Kaira-Odumiņa – viņa pagaidām ir vienīgā šajā projektā pieņemtā darbiniece. Iespaids ļoti omulīgs, mēbeles – funkcionālas. Pie sienām atrodas gleznas, kuras zīmējuši Bauskas dienas aprūpes centra jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem. Tomēr gleznas ir labas, un šādu risinājumu ieteikusi Bauskas Būvvaldes galvenā arhitekte Sandra Smolija.

«Pakalpojumu varēsim sniegt līdz astoņiem bērniem vecumā no aptuveni trim līdz 18 gadiem. Paredzēta ģimeniska vide, ikdienišķa mājas dzīve, vasarās nometnes un izbraucieni. Iekārtosim pagalmu,» stāsta I. Kaira-Odumiņa. Nedaudz uztrauc, ka bērniem būs nepieciešams šķērsot Zaļo ielu, pa kuru pārvietojas Bauskas pilsētā lielākā auto plūsma. Lai arī šeit ir izstrādāta kārtība, kā notiks ielas šķērsošana. Tomēr ir doma, ka nākotnē varētu būt arī mašīna, kas pārvadātu bērnus uz skolu un atpakaļ.

Slavē pacēlāju
Kā galveno ieguvumu Bauskas novada sociālā dienesta vadītāja Dina Romanovska tomēr vērtē faktu, ka beidzot saņemts apstiprinājums par projekta – ēkas pārbūves – īstenošanu.

«Beidzot ir saskaņojums, ka viss kārtībā. Mēs ļoti centāmies šīs ēkas pārbūvē – ielikām savu dvēseli. Taisījām visu tā kā mūsu bērniem,» saka D. Romanovska. Viņa atzīst, ka ēka ir ļoti piemērota tieši dzīvei astoņiem bērniem – gan telpu pieejamība, gan izkārtojums. Arhitekts, kurš savulaik māju plānoja, paveicis labu darbu. Tomēr namu nepabeidza, tas nokļuva bankas īpašumā, ko pēc tam iegādājās pašvaldība un pārbūvēja.

Savukārt Labklājības ministrijas balva par vides pieejamību – ēkā var dzīvot arī bērni ar pārvietošanās traucējumiem. Gan pie ieejas kāpnēm, gan uz kāpnēm, kas ved uz otro stāvu, ierīkoti pacēlāji. «Pacēlājus testēja gan «Sustento», gan «Apeirona» pārstāvji. «Sustento» slavēja, «Apeirons» lielāku uzsvaru lika uz pieaugušām personām, lai arī šajā pakalpojumā uzsvars uz bērniem,» stāsta D. Romanovska.  Ļoti lielu darbu projekta sagatavošanā un vadībā ieguldījusi Bauskas novada Attīstības un plānošanas nodaļas projektu vadītāja Antra Bagone.

Meklēs darbiniekus

Tagad lielākais darbs saistīts ar pakalpojuma ieviešanu un jaunu darbinieku atrašanu. Pagaidām vienīgā darbiniece ir I. Kaira-Odumiņa. «Esam tik priecīgi un pateicīgi, ka esam atraduši Inetu. Vēl būs četri sociālie audzinātāji, es gribētu viņas saukt par mammām, viens aprūpētājs pa dienu un psihologs,» stāsta D. Romanovska. Pie ļoti pozitīva scenārija ēkā martā varētu sākt dzīvot pirmie bērni. Viņi šeit dzīvos ģimenes dzīvi.

«Tālāk skatīsimies pēc reālās situācijas. Iespējams, kāds no bērniem šeit uzturēsies īslaicīgi.

Viņiem vienalga būs pieejama adopcija, strādāsim arī ar bērnu vecākiem, lai bērnus var atdot ģimenēs, no kurienes viņi izņemti,» skaidro Bauskas novada sociālā dienesta vadītājas vietniece Zane Kuka.