BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gada notikumi novados

Gada notikumi novados

Bauskas slimnīcas mediķi vakcinējas pret «Covid»
Šis gads aizvadīts vakcinācijas zīmē. Pirmie tika potēti mediķi, Bauskas slimnīcas mediķu vakcinēšana pret «Covid-19» sākta 5. janvārī, vakcinētas sešas personas. «Bauskas Dzīve» slimnīcas uzņemšanas nodaļā ieradās otrajā potēšanas dienā, 6. janvārī, kad vakcīnu saņēma 12 personas. Potēšana notika arī 7. janvārī, kad vakcinēti vēl 12 cilvēki.

Vispirms vakcinējamās personas apskatīja ārsts terapeits Andrejs Tarasjuks. Viņš izmērīja asinsspiedienu un ķermeņa temperatūru, pārbaudīja skābekļa koncentrāciju asinīs – ja ir vīrusa saslimšana vai saaukstēšanās, sirds problēmas vai citas vainas, arī «Covid», tad skābeklis asinīs krītoties. «Tad nerekomendējam vakcinēties,» skaidroja  ārsts. Pirms tam vēl visi, kas gribēja vakcinēties, aizpildījuši anketu ar 14 jautājumiem, kurā apliecināts, ka nav slimi. Pēc «dūriena» sapotētais dodas uz trešo kabinetu, kur jāpavada 15 minūtes novērošanā, vai nav reakcija, blakusparādības.

Vakcīnu «Comirnaty» ražo farmācijas uzņēmumi «Pfizer» un «BioNTech», īsi pirms 2020. gada Ziemassvētkiem Eiropas Zāļu aģentūra rekomendēja Eiropas Komisijai apstiprināt šo vakcīnu izmantošanai Eiropas Savienībā (ES), un Eiropas Komisija apstiprināja vakcīnas izmantošanu ES. Pirmās 9750 vakcīnas Latvijā tika nogādātas pagājušā gada 26. decembrī.


Barikāžu atcerei eksponē digitālo attēlu izstādi
Bauskas muzeja pagalmā putenī, vējā un tumsā 20. janvārī notika barikāžu 30. gadskārtas atceres pasākums – digitāla brīvdabas izstāde. Tika aizdegts neliels ugunskurs, bet ekrānā, kas novietots uz muzeja fasādes, varēja vērot dokumentālu fotogrāfiju kolekciju.
Digitālajā izstādē tika rādītas 1991. gada janvāra notikumu unikālas fotogrāfijas, kuru autori ir baušķenieki Arnis Indriks un Gūrijs Bulle. Tolaik Gūrijs strādāja agrofirmā «Uzvara», bet Arnis Indriks bija laikraksta «Bauskas Dzīve» fotoreportieris. Gandrīz katru dienu viņš brauca uz notikumu epicentriem Rīgā, kā arī fotografēja Bauskā un pat PSRS armijas slēgtajā poligonā Iecavas novada Zālītes mežā. Audiotekstu bija ierunājis Bauskas muzeja vēstures nodaļas vecākais speciālists Raitis Ābelnieks. Viņš izsmeļoši stāstīja par barikāžu notikumiem Rīgā un Bauskā, atspoguļojot Bauskas rajona iedzīvotāju, iestāžu un uzņēmumu iesaistīšanos miermīlīgajās brīvības cīņās.
Pasākumu apmeklēja arī iecavnieks Maksims Krutikovs, kurš sadarbībā ar žurnālistu Uldi Varneviču gatavo vēstures stāstu grāmatu «Pārmaiņu vētras stūrmaņi». Tā būs veltīta Atmodas laika notikumiem Bauskas rajonā.


Sākumskolas audzēkņi attālināto mācību laikā saņem siltas pusdienas
Rundāles novada Pilsrundāles vidusskolas 1. – 4. klašu audzēkņiem attālināto mācību laikā uz mājām tika piegādātas siltas pusdienas. Bērni pusdienas saņēma no 25. janvāra, kad viņiem sākās attālinātās mācības.

«Sākumā tās bija 97 porcijas, pašlaik maltīte tiek piegādāta 90 skolēniem. Svitenes pagasta pārvaldes vadītājs izvadā pusdienas sava pagasta teritorijā. To dara arī Viesturu pagasta pārvaldes vadītājs un autobusu šoferi,» stāstīja Aivars Okmanis, Rundāles novada domes priekšsēdētājs.

Dienā nobraukti 157 kilometri. Transporta izmaksas uzņēmusies pašvaldība. Mazākie skolasbērni pusdienas mājās saņēmuši ap pulksten 12. «Pagastu pārvalžu vadītāji savu darba laiku pieskaņo iedzīvotājiem,» darbu pusdienlaikā komentēja novada vadītājs.

Rundāles novada Svitenes iedzīvotāja Skaidrīte Jonase priecājās par šo iespēju. «Tas ir ļoti pozitīvi. Tās ir gan darba iespējas cilvēkiem, gan atspaids vecākiem. Pārtikas kartes izdalīt būtu vienkāršāk, bet šādas pusdienas termokārbā ir daudz, daudz labākas.»
Ēdinātāja ir SIA «Kommats», tās valdes locekle Anita Leitlante teic: «Biju jau nogurusi no sēdēšanas mājās. Šis nav peļņas pasākums, bet man ir prieks strādāt. Sirds sāpēja, redzot skolas tukšo zāli.»



Rundāles pilij – vairākas nozīmīgas atzinības
Šis gads patiesi bijis nozīmīgs Rundāles pils muzejam un tā kolektīvam. UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) Asambleja, pamatojoties uz ekspertu izvērtējumu, pieņēma lēmumu iekļaut Rundāles pils apbūves ansambli ar dārzu un meža parku UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā, laikrakstu martā informēja Kitija Balcare, UNESCO LNK komunikācijas konsultante.
Nomināciju «Rundāles pils apbūves ansamblis ar dārzu un meža parku» iesniedza Rundāles pils muzejs. Rundāles pils ir vienīgais Krievijas galma arhitekta Frančesko Rastrelli būvniecības projekts, kas tapis viņa agrīnajā 20 gadu darbības posmā, nav piedzīvojis pārbūves 19. gadsimta gaitā un nav postīts 20. gadsimta revolūcijās un karos. Līdz ar to visā Rundāles pils pastāvēšanas vēsturē apbūve nav tikusi pakļauta nozīmīgām pārbūvēm, kas mainītu pils arhitektonisko tēlu.

Septembrī Dikas pilī Jīhenā Vācijā norisinājās «Eiropas Dārza balvas» paziņošanas ceremonija. Rundāles pils baroka stila franču dārzs – ievērojamākais vēsturiskais dārzs Baltijā – ieguva pirmo vietu kategorijā «Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība». Savukārt decembrī paziņots, ka Rundāles pils muzejam piešķirta Izcilības balva kultūrā.



Būvniecības gada balva –  Bauskas pils atjaunošanas meistariem
Konkursa «Latvijas Būvniecības gada balva» nominācijā «Restaurācija» par veikumu 2020. gadā uzvara piešķirta baušķeniekiem par Bauskas pilsdrupu konservācijas 3. kārtu.

Balvu – stilizētu grieķu ordera kolonnu – 12. martā Āgenskalna tirgus laukumā Rīgā, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, saņēma pasūtītāja pārstāvis, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks un būvuzņēmēja pārstāvis, SIA «Kaskāde 19» vadītājs Ēriks Pažemecks, tika pasniegti arī diplomi par 1. vietu šajā konkursā, ko saņēma gan dome, gan arhitekte Ināra Caunīte, kā arī būvdarbu vadītājs Pēteris Zvaunis, projekta vadītājs Modris Klemme.

Kā jau «Bauskas Dzīve» iepriekš vēstījusi, veikti vērienīgi darbi Livonijas ordeņa cietokšņa centrālā torņa, mazā vārtu torņa un tiem piegulošo sienu konservācijā. Tagad centrālais tornis ir pasargāts no nokrišņu kaitīgās iedarbes un ir pielāgots efektīvai un drošai izmantošanai muzeja apmeklētājiem.

Tūlīt pēc apbalvojuma saņemšanas Ēriks Pažemecks «Bauskas Dzīvei» pauda prieku par uzvaru konkursā, bet galvenokārt – gandarījumu par labi paveikto darbu, strādājot profesionālā komandā. Uzņēmuma vadītājs joprojām pateicīgs čehu restauratoram Milošam Gavendam, kas viņu ievadījis šajā darbā.



Bauskā uzstādīts Latvijā pirmais bibliotēkas grāmatu pakomāts
Bauskas Centrālā bibliotēka 26. martā Bauskā, pie «Bauskas siltuma» ēkas Dārza ielā 8/1, uzstādījusi Latvijā pirmo bibliotēku grāmatu pakomātu, kas ļauj ikvienam bibliotēkas lietotājam saņemt grāmatas ārpus bibliotēkas darba laika.

Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore Māra Kuļikauska «Bauskas Dzīvei» skaidro: «Pakomāts bija nepieciešams trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, domājot par tiem lasītājiem, kurus ierobežo bibliotēkas darba laiks, piemēram, tiem, kas strādā Rīgā vai citur. Otrkārt, ne visiem ir viegli tikt uz bibliotēkas trešo stāvu. Treškārt, pakomāta iekārtošanu veicināja arī pašreizējie epidemioloģiskie apstākļi. Arī laikā, kad bibliotēka ir slēgta, ir iespēja saņemt grāmatas ar šādu bezkontakta piegādi.»

Grāmatas var pieteikt telefoniski, e-pastā vai bibliotēkas elektroniskajā kopkatalogā, kā saņemšanas vietu norādot Bauskas grāmatu pakomātu.

Grāmatas uz pakomātu ved bibliotēkas darbinieki. Lasītājs mobilajā telefonā īsziņā saņem sešciparu skaitli, ko uz pakomāta «visparastākās tastatūras ir vienkārši ievadīt».

Pakomāta izmaksas bijušas ap trim tūkstošiem eiro ar PVN. Pakomātā ir 14 kastītes, tas nozīmē – 14 lasītājiem ir iespēja šādi saņemt grāmatas.



Par «Baltic Dairy Board» lielāko īpašnieku kļuvis Lietuvas uzņēmums «Vilkyškiu pienine»
Par Bauskā bāzētā piena pārstrādes uzņēmuma «Baltic Dairy Board» lielāko īpašnieku šīgada sākumā kļuvis Lietuvā reģistrētais piena pārstrādes uzņēmums «Vilkyškiu pienine», liecina informācija «Firmas.lv». «Vilkyškiu pienine» ir viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Lietuvā.

Tagad «Baltic Dairy Board» kapitāldaļas 70% apmērā pieder uzņēmumam «Vilkyškiu pienine», savukārt 30% SIA «KIK Asset Management».

Informācija «Firmas.lv» liecina, ka «KIK Asset Management» 63,33% apmērā pieder Kasparam Kazākam, savukārt Ilonai Kazākai pieder 36,67% uzņēmuma kapitāldaļu. Tādējādi abi bijušie uzņēmuma īpašnieki kļuvuši par «Baltic Dairy Board» līdzīpašniekiem pastarpināti.
SIA «Baltic Dairy Board» 2019. gadā strādāja ar 2,136 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,4 reizēm vairāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus uzņēmuma peļņa bija 79 094 eiro, pretstatā 1,43 miljonu eiro zaudējumiem 2018. gadā. «Baltic Dairy Board»  darbības veids ir konvencionālā un bioloģiskā svaigpiena un to blakusproduktu padziļināta pārstrāde.



Sporta hallē Bauskā iekārto vakcinācijas centru

Bauskas novada pašvaldība aprīlī iekārtoja un aprīkoja telpas, lai jaunajā sporta hallē izveidotu plašāka mēroga vakcinācijas centru.
Aprīlī sporta būvi apmeklēja arī izvēlētais vakcinācijas pakalpojuma sniedzējs «Veselības centru apvienība» (VCA). Tiesa, lai gan centrs iedzīvotāju imunizāciju pret «Covid-19» varētu sākt, tomēr nebija vēl apstiprināta vakcīnu piegāde, kā arī nebija pieejami saraksti ar vakcinējamajiem.

««Veselības centru apvienība» ir gatava braukt, mēs esam gatavi uzņemt, bet vakcīnu nav. Sanāk apburtais loks,» izveidojušos situāciju ilustrēja Bauskas novada pašvaldības veselības veicināšanas koordinatore Marta Augucēviča.

Trešā (jeb C) līmeņa «Covid-19» vakcinācijas centrs atradās jaunās sporta halles pazemes stāvā, kur ir cīņas sporta zāle. Tur bija nodrošināta atsevišķa ieeja un izeja, netraucējot darbību pārējā halles daļā.

M. Augucēviča pastāstīja, ka vakcinācijas gaitā talkā bijuši Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri,  kuri dežurēja pie ieejas un izejas.
Iedzīvotāju aktīvu potēšanu VCA sporta hallē iekārtotajā vakcinācijas centrā Bauskā sāka ar 7. maiju, savukārt 28. augustā centrs te strādāja pēdējo dienu.



Operetes sargs apmeklē Bausku un Rundāli
Pie Mēmeles tilta Bauskā 21. maijā piestāja automobilis ar piekabi, no kuras izkāpa ēzeļu meitene Sāra. Viņa kopā ar 15. gadsimta bruņinieku, kādreizējo Operetes teātra uzvedumu daļas vadītāju Jāni Briedi, mēroja ceļu pāri tiltam. Pilsētā bija ieradusies kinodarba «Operetes sargs» filmēšanas grupa un režisors Mārcis Bauze-Krastiņš. Filma iecerēta kā atgādinājums par visos laikos tik nepieciešamo dzīvesprieku. Pēc skatu uzņemšanas pāri tiltam ēzelīte tika ievesta atpakaļ piekabē, lai pavisam drīz piestātu pie Bauskas pils. Dzelteniem pieneņu ziediem nosētajā pļavā pretī pilij Sāra kāri plūca sulīgās pieneņu lapas. Tuvējās mājas iedzīvotāji pa logu steidza filmēt neierasto skatu – bruņinieku ar ēzeli pļaviņā.

Tālākais bruņinieka ceļš operetes mājvietas meklējumos veda uz slaveno Kaucmindes muižu. Kad ēzelīte ar bruņinieku nonāk pagalmā, no senās godības ne vēsts, tikai atlikušie burti «Kaucmin...» ļauj saprast, ka ieradušies meklētajā vietā. Turpmākajā ceļā neparastie viesi apmeklē Rundāles pils dārzu ar ziedošām tulpēm un strūklakas ūdens rotaļām. Parka apmeklētāju uzmanību īpaši piesaista ēzelītis un bruņinieks. Radošo grupu savā saimniecībā «Kaži» uzņēma Svitenes zemnieks Aldis Auza, tur viesiem bija sarūpēts pašu saimnieku gatavots mielasts.



Iecavā maina A7 šosejas asfalta kārtu

Rīgas ielas – «Via Baltica» posma – remontu Iecavā vēl paspēja veikt par valsts SIA «Latvijas Valsts ceļi» budžeta līdzekļiem.
SIA «Strabag» 5. maijā sākusi asfalta seguma atjaunošanu Rīgas ielā Iecavā, kas ir starptautiskā autoceļa A7 posms. Darbi notiek saskaņā ar valsts SIA «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) īstenoto projektu «Valsts galvenā autoceļa A7 Rīga–Bauska–Lietuvas robeža (Grenctāle) posma 42,852. – 44,796. km seguma atjaunošana». Būvdarbi notika no autoceļa Iecava–Stelpe–Stelpes šoseja (P92) līdz Upes ielai. «Projekta gaitā frēzēts esošais segums un tā vietā klāts jauns asfalts, brauktuvei izveidots  horizontālais marķējums, uzstādītas ceļa zīmes. Atjaunota arī tilta pār Iecavas upi hidroizolācija un segums. Satiksme būvdarbu laikā tika regulēta ar luksoforiem, ceļa zīmēm un vadstatņiem. Atsevišķās dienās maija vidū būvdarbi notika arī nakts stundās. Gan iedzīvotājiem, gan caurbraucējiem bija jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem,» informēja LVC pārstāve A. Kononova.

Tā kā Iecava par pilsētu kļuva tikai pēc administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas, ceļa seguma atjaunošanu te vēl veica no LVC budžeta līdzekļiem – līgumcena ar SIA «Strabag» –  237 546,35 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.



Pašvaldību reformas vēlēšanas – ar vēsturiski zemāko aktivitāti

Šogad 5. jūnijā notika vēsturiskas pašvaldību vēlēšanas – jau jaunajos apvienotajos novados. Kopumā Bauskas novadā pie balsošanas urnām devušies 8884 iedzīvotāji jeb vien 27,40% no visiem balsstiesīgajiem. Bauskas novadā bijusi viszemākā vēlētāju aktivitāte Latvijā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotā informācija.

Pašvaldību vēlēšanās Latvijā nobalsojuši kopumā 328 697 iedzīvotāji jeb 34,09% balsstiesīgo. CVK vadītāja Kristīne Bērziņa preses konferencē paziņoja, ka tā ir vēsturiski zemākā vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās. Bauskas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Gailis jau vēlēšanu dienas vidū atzina, ka vēlētāju aktivitāte ir ļoti zema. «Mazāka nekā iepriekš. Kā bijām Latvijā līderos ar zemāko vēlēšanu aktivitāti, tā arī esam. Visā valstī tas varētu būt arī «Covid-19» dēļ. Tomēr vīrusa izplatība stipri mazinās, aina iet uz labo pusi. Iecirkņi ir ļoti aizsargāti, labāk kā lielveikalā, visi maskās, izgatavoti speciāli aizsargi. Kāpēc pie mums balsotāji nenāk – nav skaidrs. Vēlētāja balss šajā situācijā ir aizvien vērtīgāka. Komisijas bijām ļoti labi sagatavojuši, arī trīsreiz lielākai plūsmai, bet cik atnāca, tik atnāca,» tā J. Gailis.

Kā zināms, Bauskas novadā lielāko balsu skaitu ieguva Nacionālās apvienības saraksts.



Valstu robežas simtgadei – virtuālie vārti
Uz Latvijas un Lietuvas robežas Īslīces pagasta Ādžūnos 11. jūnijā tika dots starts šīs sezonas ceļošanas akcijai «Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!», kas tiek rīkota jau piekto gadu.

Robežpunktā satikās četru mūsu novadu vadības pārstāvji un Lietuvas rajonu pašvaldību priekšsēdētāji. Īsās uzrunās visi pauda cerību, ka reiz epidemioloģiskā situācija normalizēsies un atkal varēs droši šķērsot robežu. Ceļošanas akcijā šogad bija vairāki jauninājumi, kas ceļotājiem, kuri vēlējās piedalīties arī balvu (velosipēdu un elektrisko skrejriteņu) izlozē, jāzina. Par tiem informēja akcijas organizatore, Bauskas tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Turkupole-Zilpure: «Šovasar akcijas dalībnieki Latvijā un Lietuvā apmeklē apskates objektus katrs tikai savā valstī – tie ir 16 mūspuses novados, pa četriem Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novadā. Tāpat lietuviešiem savos četros rajonos – Pasvales, Pakrojas, Biržu un Jonišķu – jāaplūko 16 apskates vietas. Īpašs jaunums un papildu objekts gan ceļotājiem Latvijā, gan Lietuvā –, atzīmējot Latvijas un Lietuvas robežas simtgadi, uz abu valstu robežas Ādžūnos/ Žeimelis izveidots īpašs kontrolpunkts – virtuālie vārti, kas redzami viedtālrunī ar SAN aplikāciju.»



Bauskas novadu vadīs rundālietis un iecavnieks
Sāk strādāt Bauskas novada jaunievēlētā dome, spēkā stājas administratīvi teritoriālā reforma. 1. jūlijā notikusi pirmā apvienotā novada domes sēde, ko vadīja Bauskas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Gailis. Par domes priekšsēdētāju vienprātīgi ievēlēts Aivars Okmanis, par priekšsēdētāja vietnieku ar 17 balsīm ievēlēts Aivars Mačeks – abi no Nacionālās apvienības saraksta. 

A. Okmani priekšsēdētāja kandidatūrai virzīja Raitis Ābelnieks (Nacionālā apvienība – turpmāk  NA), un beigās tā arī palika vienīgā – par viņu nobalsoja visi deputāti. Tā par apvienotā Bauskas novada domes priekšsēdētāju ievēlēja bijušo Rundāles novada vadītāju. «Paldies par izvirzīšanu. Neuzdrīkstos atteikties, skatoties uz vēlēšanu rezultātiem. Pārlieku laimīgi par apvienošanos neesam, bet esam gatavi strādāt pēc savām spējām,» sacīja A. Okmanis. Vietnieka kandidatūrai A. Okmanis virzīja bijušo Iecavas novada domes priekšsēdētāju Aivaru Mačeku.

«Darīšu visu iespējamo, lai vēlētāju uzticību nepieviltu. Man pašvaldībā ir daudzu gadu pieredze, darbs  komitejās un dažādās sfērās. Turklāt vienmēr esmu bijis un palikšu atvērts sarunām – neesmu nepieejams,» norādīja
A. Mačeks.



Lepni būt pilsētnieki
Iecava no 1. jūlija ieguvusi pilsētas statusu. 3. jūlijā iecavnieki svinēja pirmos pilsētas svētkus. Parkā un ap to iedzīvotājiem bija sarūpēta daudzveidīga svētku programma. Daudziem pilsētniekiem svētku rītu ieskandināja mūzikas skaņas un baznīcu zvani. Iecavas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi muzicēja uz skolas balkona un pa visu parku rībinot bungas. Apmeklētāji varēja aplūkot vairāku šķirņu trušus, piedalīties dažādās aktivitātēs, klausīties muzikantus, kas brauca automašīnā un pieskandināja parku. Bija dažādas izstādes, varēja izzināt Iecavas vēsturi un svētku noslēgumā vairākās vietās pilsētā priecāties par gaismas efektu priekšnesumiem. Epidemioloģiskās drošības noteikumu dēļ tika lemts par svētku noslēguma koncerta atcelšanu. «Šoreiz svētku svinības tika veidotas kā pastaigu taka – dažādas norises varēja vērot pastaigājoties,» stāsta Iecavas kultūras nama mākslinieciskās daļas vadītāja Laimrota Jaunzeme.

Iecavas jauniešu centra vadītājas pienākumu izpildītāja Līga Briģe kopā ar jauniešiem rosināja radīt svētku sajūtu, dekorējot Iecavas nosaukuma burtus. Viņa sacīja: «Ar šiem svētkiem vēlamies pateikt, ka esam piederīgi nu jau pilsētai Iecavai.»

«Bauskas Dzīve» svētkos satika Tauriņu ģimeni. «Esam priecīgi sevi saukt par pilsētniekiem,» sacīja iecavnieki.


Laura Lakoviča-Lakovica – pasaules čempione

Latvijas ātrumlaivu čempionāta šī gada pirmajā posmā Alūksnē Bauskas vienībai «Mēmeles sports» trešā vieta kopvērtējumā. Bet Laura Lakoviča-Lakovica Alūksnē beidzot sasniedza ilgi gaidīto mērķi – iegūts pats augstākais tituls. Viņa kļuvusi par pasaules čempioni GT30 laivu klasē, par ko cīnījusies vairākus gadus pēc kārtas. Pacietība un darbs nu ir atalgots – pārliecinoša uzvara.

Sacensības bija ļoti nervozas. Parasti čempiona titulu ieguvējus noskaidro pēc četriem braucieniem, bet šoreiz tā sanāca, ka starti bija septiņi, diemžēl notika arī avārijas un dažādi citi negadījumi. «Vienā braucienā drīkst būt viens restarts. Tādi restarti sanāca kopā trīs, un katrs no tiem prasa papildu enerģiju,» stāsta L. Lakoviča-Lakovica. «Parasti, ja esi uzvarējis trīs braucienos, tad čempiona tituls jau ir rokā. Šoreiz tā nebija,» atzīst sportistes tēvs Aldis Lakovičs-Lakovics. «Visos braucienos vajadzēja piedalīties ar pilnu spēku. Tikai pēdējā varēja atļauties finišēt otrajā vietā, ko arī izdarīju. Tagad ir milzīgs prieks par paveikto,» atklāj sportiste. Pasaules čempionu tituli ātrumlaivu sacensībās Latvijas sportistiem jau vairākus gadus ir gājuši secen, un beidzot šāds panākums.



Dažādu uzskatu aicināti
Šis gads pagājis vakcinācijas pret «Covid-19» zīmē, kas raisījis dažādus uzskatus un dažādus notikumus. Izvēloties pirms 32 gadiem 23. augustā notikušās akcijas «Baltijas ceļš» datumu, kad Baltijas valstu iedzīvotāji sadevās rokās, lai paustu savu viedokli par Baltijas valstu neatkarību, šogad uz šosejas «Via Baltica» norisinājās «Baltijas ceļš 2021». Šoreiz tas notika tikai viena mērķa vadīts, dalībniekiem galvenā ideja – par vakcinācijas izvēles brīvību.

Ziņas par akcijas organizēšanu iedzīvotāji saņēma dažādos formātos, ar dažādām idejām. Vieni uzskatīja, ka šāda akcija atkārto to pašu, kas notika pirms 32 gadiem, otri pauda viedokli par to, ka šī akcija ir kā protests pret Saeimā esošo likumprojektu pret obligāto vakcināciju, bija grupa, kas iestājās pret bērnu vakcināciju. Akcijas organizatoru mājaslapā minēts, par ko iestājas pasākuma idejas autori – «Mēs esam par vakcinācijas izvēles brīvību. Ikvienam ir tiesības uz sava ķermeņa integritāti. Mēs esam par vienlīdzību un vienotību. Sabiedrība, kurā cilvēki tiek diskriminēti, ierobežoti un aizturēti, nerada drošu dzīves vidi. Mēs aizsargājam riska grupas no jebkādām slimībām un ļaujam pārējai sabiedrībai dzīvot normālu dzīvi, nepārkāpjot cilvēktiesības un brīvības. Arī riskam pakļautajai personai ir tiesības pašai izlemt, kādu dzīvi vēlas. Mēs esam par sabiedrību, kurā nav iebiedēšanas u. c.»



Skaistkalnē sāk būvēt sen gaidīto sporta zāli

Bauskas novada Skaistkalnē sākta sporta zāles būvniecība, kas izmaksās 1 725 865,71 eiro ar PVN, «Bauskas Dzīvi» informēja Skaistkalnes vidusskolas direktore Svetlana Vāverniece un celtniecības uzņēmums SIA «Bildberg». 1. septembrī svinīgā pasākumā sporta zāles pamatos tika ieguldīta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

«Sporta zāles būvniecība ir notikums, ko skaistkalnieši gaidījuši jau vairākās paaudzēs. Es ticu, ka, apvienojot spēkus, var paveikt lielas lietas,» svētkos uzsvēra Skaistkalnes vidusskolas direktore S. Vāverniece.

Jau novembrī Skaistkalnes vidusskolas sporta hallei nosvinēti spāru svētki. S. Vāverniece ilgi lolotai būvei bija sarūpējusi iespaidīgu kroni, kas, sirsnīgu aplausu un ovāciju pavadīts, tika uzcelts celtnes topošā jumta korē.

Skaistkalnes sporta zāle, kuras būvniecību plānots īstenot 14 mēnešos, neskaitot tehnoloģisko pārtraukumu, būs ap 1000 kvadrātmetru liela ēka. Tajā vienlaicīgi varēs sportot divas grupas. Telpas būs piemērotas arī sacensībām un nometņu norisei. Halles būvniecību Skaistkalnē izdevies sākt, pateicoties  «Covid-19» krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atveseļošanai piešķirtajam finansējumam augstas gatavības pašvaldību projektiem. Sporta halles uzturēšanas izdevumi gadā būs ap 29 000 eiro.



Bauskas vecpilsētā rīko «Cieri» un Zemgales dižtirgu

Nesteidzīgajā pastaigā «Ciere» 11. septembra vakarā tika izgaismoti astoņi Bauskas vecpilsētas nami, kas pieskaitāmi mūsu industriālajam mantojumam. Par katru objektu bija savs stāsts iz vēstures, ko sameklējuši un apkopojuši Bauskas kultūras centra speciālisti.

Vēsturiskie industriālā mantojuma objekti, kas tika izcelti, bija: Lejas dzirnavas – Dambja iela 4; Jankeloviča tipogrāfija – Rūpniecības iela 9; liķiera fabrika – Rūpniecības iela 14; Bauskas brīvprātīgo ugunsdzēsēju depo – Plūdoņa iela 24; Teodora Lodinga alus fabrika – Rīgas iela 39; Žebera zārku darbnīca – Rīgas iela 18; Sadzīves pakalpojumu kombināts – Katoļu iela 1 un Jāņa Nakabika maiznīca un konditoreja.

Šādu pasākumu Bauskas vecpilsēta piedzīvoja pirmoreiz, to atzinīgi novērtēja vietējie iedzīvotāji un viesi.

Rātslaukumā svētku noskaņā darbojās arī Zemgales dižtirgus, kas šogad pulcēja ap 80 amatnieku un mājražotāju, tostarp 16 ražotājus no Bauskas novada. Šoreiz, mainoties svētku formātam, tas nesākās, kā tirgum ierasts no rīta, bet gan pulksten 17 – lai pēc tirgus uzreiz ļaudis nebrauktu mājās, bet gan lai dotos cierēt «Cierē».


Tiltiņš Iecavā – Eiropas kultūras mantojuma dienu objekts

Šoruden Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā norisinājās no 17. līdz 19. septembrim un bija veltītas transporta tēmai, informē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde.

Vienīgais no pašreizējā Bauskas novada teritorijas Mantojuma dienu objektu sarakstā iekļauts Ģedules upes akmens tiltiņš Iecavas muižas parkā. 18. septembrī parkā pie tiltiņa notika pasākums, kurā organizatori pievērsa uzmanību ne tikai šim tiltam, bet arī pārējiem Iecavas tiltiem, tiltiņiem un laipām.

Akmens tiltiņa restaurācijas projekta autors Arvīds Lieckalniņš uzrunā klātesošajiem atklāja, ka pirms gadiem 15, kad būvējuši parkā gājēju tiltu, šo akmens tiltiņu nebija pat pamanījis, tik aizaudzis tas bijis. 

Mūra tiltiņš pār Ģedules upi būvēts 19. gadsimta beigās, tas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, grāfa Pālena muižas 6,6 ha lielā angļu stila parka ainaviskais elements. Tilta brauktuves platums atbilda toreizējās satiksmes intensitātei un galvenajām slodzēm – gājējiem un pajūgiem. Tiltiņu 2018. gadā restaurēja SIA «M.A.-TAKA-7».  Īstenotais projekts ieguva 3. vietu valsts nozīmes konkursā «Gada labākā būve Latvijā 2018» nominācijā «Inženierbūves».



SIA «Kronis» gatavo pārtiku Latvijas armijai
Bauskas novada pārtikas ražošanas uzņēmums SIA «Kronis» novembrī sagatavojis pārtiku speciāli Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Valdes loceklis Aivars Svarenieks atklāja, ka pasūtījums iegūts, piedaloties Aizsardzības ministrijas šogad rīkotajā plašā iepirkuma konkursā par pārtikas paku nodrošināšanu Latvijas armijai. «Kronis» pretendējis un arīdzan izraudzīts pasūtījuma izpildei konkursā divās sadaļās – produktu ražošana un sildelementu piegāde.

Armijas vajadzībām gatavots mitrais pamatēdiens mīkstajā iepakojumā, kas paredzēts maltītēm lauka apstākļos. Saskaņā ar iepirkuma konkursa prasībām uzņēmums izstrādājis deviņas atšķirīgas ēdienu receptes ar ļoti dažādu augu un dzīvnieku izcelsmes produktu variācijām. Receptes radītas sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti. Recepšu izstrādē un produktu ražošanai noteiktas ļoti augstas un precīzas kvalitātes un uzturvērtības prasības.

Vienas maltītes iepakojumā ir 380 gramu ēdiena, un to var lietot gan aukstā veidā, gan uzsildītu. Ēdiena uzsildīšanai paredzēti speciāli maisiņi ar sild-elementiem. Dārzeņu un sēņu apstrādi veic pilnībā uzņēmuma ražotnē, savukārt gaļu un zivis saņem, daļēji termiski apstrādātas – blanšētā veidā no sadarbības partneriem.


Apbalvojumam «Gada uzņēmējs Zemgalē 2021» nominēti trīs uzņēmumi no mūsu novada
Apbalvojumam «Gada uzņēmējs Zemgalē 2021» nominēti trīs Bauskas novada uzņēmumi: SIA «Lielzeltiņi», SIA «Iecavnieks & Co» un SIA «Rolial-W» (preču zīme «Kids GYM»).

SIA «Lielzeltiņi» nominēta kategorijā «Gada vidējais/lielais uzņēmējs (51 un vairāk darbinieki un virs 10 miljoniem eiro apgrozījums gadā)». SIA «Lielzeltiņi» nodarbina vairāk nekā 170 strādājošo. Uzņēmuma vidējais apgrozījums gadā ir ap 35 milj. eiro. SIA «Lielzeltiņi» ir viens no vadošajiem vietējiem putnu gaļas ražošanas un pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs.

SIA «Iecavnieks & Co» nominēta kategorijā «Gada mazais/mikro uzņēmējs (līdz 50 darbiniekiem un līdz 10 miljoniem eiro apgrozījuma gadā)». Uzņēmumā strādā 47 darbinieki, un gada apgrozījums ir vairāk nekā 5 milj. eiro. Viens no pirmajiem uzņēmumiem Latvijā, kurš sāka audzēt rapšus, un pirmais, kurš sāka ražot rapšu eļļu pārtikas vajadzībām.

SIA «Rolial-W» (preču zīme «Kids GYM») nominēta kategorijā «Gada jaunais uzņēmējs (līdz trīs gadi jauns uzņēmējs)». Uzņēmums nodrošina pakalpojuma «Kids GYM» darbību Vecumniekos, kas piedāvā izklaides inventāra nomu bērnu pasākumiem, nodarbības fizioterapeita vadībā, logopēda nodarbības. «Kids GYM» mērķis ir sekmēt bērna attīstības un pilnveidošanas procesu.
Publicitātes attēls.


Svētku koncerta translācija no Kultūras centra

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienai 17. novembrī no Bauskas kultūras centra Lielās zāles tika translēts tiešraides koncerts «Mūsu kalendāros saviļņojums». Šādā formātā svētku pasākums tika rīkots pirmoreiz, tādējādi kļūstot par unikālu gada notikumu.

Koncerta programmu veidoja latviešu komponistu darbi. Tos atskaņoja konkursa «Ineses Galantes talanti» fināliste flautiste Klēra Kuļikauska, Bauskas mūzikas un mākslas skolas audzēknis pianists Zhuens Jangs (Enzo), džeza pianists Gatis Pāvils Breijers un talantīgā vijolniece Katrīna Siliņa. Pirmssvētku vakara kopā sanākšanu vadīja aktieris Jēkabs Reinis.

Ar pašvaldības apbalvojumiem tika godināti baušķenieki par ilggadēju, nesavtīgu darbu un profesionālo darbību Bauskas novadā. Kopumā piešķirti trīs atzinības raksti un seši godaraksti. Apbalvojumus pasniedza Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš teica arī svētku uzrunu. Svētku sveiciena vārdus sacīja arī Bauskas novada domes deputāti Inita Nagņibeda un Jānis Dūmiņš.


Kaimiņu pilsētu – Bauskas un Iecavas – basketbola komandu derbijā uzvar iecavnieki
Latvijas Reģionālās basketbola līgas sacensībās piedzīvots viens no diviem iespaidīgākajiem sezonas notikumiem – Bauskas un Iecavas basketbola klubu savstarpējā spēle. 24. novembrī Iecavas basketbola klubs «Dartija» viesojās Bauskā pie «Bauskas BJSS» vienības. «Dartija» uzvarēja ar 73:58.

Basketbola kluba «Dartija» sastāvā rezultatīvākais bija Gatis Justovičs – 21 punkts, 12 atlēcošās bumbas, 12 rezultatīvas piespēles, astoņas izprovocētās piezīmes. Tomam Šķiparam 17 punkti, Edžum Kauķim 14, Henrijam Pļaviņam 10, pa četriem punktiem Eduardam Gekam un Martinam Caunem, Guntim Banderam trīs punkti un desmit atlēcošās bumbas.

«Bauskas BJSS» komandas sastāvā 19 punkti, 13 atlēcošās bumbas un 11 izprovocētās piezīmes Reinim Solzemniekam. 15 punkti un deviņas atlēcošās bumbas Edijam Ausējam, deviņi punkti Laurim Artimovičam, septiņi Haraldam Štālam, pa četriem Ingum Lapānam un Aigaram Bērziņam.


Atjaunota Mēmeles iela un gājēju tiltiņš Bauskā
Pēc vērienīgiem būvdarbiem šogad kustībai atvērta Mēmeles iela Bauskā un saremontēts Mēmeles gājēju tiltiņš pilsētā.
Bauskas novada administrācijas attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Ilze Tijone skaidro, ka, sākot Mēmeles ielas projektēšanu, liela vērība tika veltīta ne tikai ielas un inženierkomunikāciju atjaunošanai, bet arī apkārtējās vides sakārtošanai un piemērošanai iedzīvotāju vajadzībām. Mēmeles iela ir īpaša ar promenādes izbūvi. Būvdarbu veicēja SIA «VIA» iekļāvās plānoto darbu grafikā. Šīs pārbūves budžets – 3 081 266,25 eiro. Kaut arī atjaunotā iela satiksmei atvērta jau oktobrī, ielas atklāšanas svētki – 29. decembrī.

Savukārt 3. decembrī, klātesot būvniekiem, būvuzraugiem, Bauskas novada pašvaldības pārstāvjiem un citiem atbildīgajiem speciālistiem, tika veikta Mēmeles gājēju tiltiņa izvērtēšana un apsekošana, kuras laikā atzīts – tiltiņa būvniecība ir noslēgusies, tilts ir gājējiem drošs. Tiltam tika veikta pamatu stiprināšana, trošu spriegošana, pretkorozijas apstrāde, tilta pilonu pretkorozijas apstrāde un krāsošana, tilta kon-strukciju un apgaismojuma montāža. Kopējās tilta remonta izmaksas ir 186 560 eiro (bez PVN 21%). Projektēšanu, būvdarbus un autoruzraudzību veica SIA «M.A.-TAKA-7».