BauskasDzive.lv ARHĪVS

Jauni un dzīves bagāti

Kaspars Kalējs

2021. gada 29. decembris 00:00

3
Jauni un dzīves bagāti

«Iecavas Gada jaunietis» – tradicionāli organizēts konkurss, kura uzvarētāji paziņoti

Iecavā noskaidroti un paziņoti Gada jaunieši – šo nomināciju šogad ieguvuši Toms Vitrups, Laura Bogdanoviča un Raiens Lukass Kukutis.

Lai apzinātu Iecavas novada aktīvos jauniešus, izceltu viņu sasniegumus, veicinātu jauniešu aktīvu līdzdalību sabiedriskajā dzīvē, iesaistītu neformālās izglītības apguvē, brīvprātīgajā darbā un popularizētu individuālu talantu pilnveidošanu, Iecavā tradicionāli organizēts konkurss «Iecavas Gada jaunietis».

Iecavas jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste Elīza Dzene atklāja, ka konkursa dalībnieki tika vērtēti trīs vecuma grupās – no 13 līdz
15 gadiem, no 16 līdz 18 gadiem un no 19 līdz 25 gadiem. Katrā vecuma grupā tiek apbalvots viens jaunietis. Balvas pasniedza jau novembra beigās. Pieteikumu konkursam varēja iesniegt personīgi dalībnieks, viņa vecāki, draugi, skolotāji, nevalstisko organizāciju pārstāvji un pašvaldības iestādes. Iecavas jauniešu centrs ir izveidojis aprakstu par katru jaunieti.

Tituls uzliek pienākumu
Vecuma grupā no 13 līdz 15 gadiem uzvarēja Raiens Lukass Kukutis. Iecavas jauniešu centra darbinieki sacīja, ka Raiens, kas mācās Iecavas vidusskolas 9. klasē, sākumā var šķist kluss un mierīgs puisis, bet, kad tiek iepazīts tuvāk, viņa smaids un notiekošā uztvere ar humoru puisi raksturo vislabāk.

«Raiens ir apaļā stenda šāvējs. Ar šaušanu sācis nodarboties nesen, taču šogad izdevies piedalīties sacensībās un saņemt godalgotas vietas. Puisis startējis apaļā stenda šaušanas sacensībās Latvijas kausā un Latvijas čempionātā. Atbildīgs un vispusīgs jaunietis. Ar izkoptu vērtību sistēmu, patstāvīgs un atvērts visam jaunajam – zināšanām un iespējām,» par Raienu raksta Iecavas jauniešu centrs.
Pats jaunietis sarunā ar «Bauskas Dzīvi» atzina, ka uzvara konkursā viņam bija liels pārsteigums: «Biju patīkami pārsteigts. Ārpus skolas nodarbojos ar skriešanu, cenšos pēc iespējas vairāk piedalīties pulciņos, lasu grāmatas. Balva man ir kā motivators strādāt. Ir dienas, kad domāju, kā man paveikt ieplānoto, tituls uzliek pienākumus strādāt, jo ne visi to saņem,» saka R. L. Kukutis.

Sportiskas aktivitātes un «Tarkšķi»
Vecuma grupā no 16 līdz 18 gadiem balvu saņēma Toms Vitrups, kas mācās Iecavas vidusskolas 11.b klasē. Visticamāk, ka lielākā daļa Iecavas jauniešu viņu pazīst, un ne velti. «Toms, kas sevi pierādījis mūzikā, piedalās arī dažādās sportiskās aktivitātēs un sacensībās, kā arī jauniešu centra pasākumos, kas vienmēr priecē jauniešu centru, jo tik enerģiski, smaidīgi un darbīgi cilvēki «paķer» līdzi arī citus,» par Tomu raksta Iecavas jauniešu centrs.

«Toms ir atsaucīgs, centīgs un draudzīgs. Jaunietis ir atbildīgs un sportisks, nodarbojas ar vieglatlētiku. Kā brīvprātīgais Toms regulāri piedalās un palīdz organizēt Iecavas tradicionālās kultūras biedrības pasākumus. Viņš ir viens no folkloras kopas «Tarkšķi» mandolīnistu pamatsastāva dalībniekiem, piedalījies koncertos un mūzikas ierakstos, arī starptautiskā pasākumā – Eiropas latviešu sporta festivālā «Olimpiskais Lāčplēsis»,» puisi raksturo Iecavas jauniešu centra pārstāvji. Brīvajā laikā Toms ir aktīvās atpūtas piekritējs, viņš piedalās velobraucienos un pārgājienos.

Pats jaunietis atklāja, ka «Tarkšķos» darbojas septiņus gadus. «Trenējos noskriet maratonu. Biju diezgan pārsteigts, nebiju gaidījis, ka mani kāds pieteiks konkursam. Balva ir kā mērķis doties un meklēt panākumus turpmāk. Pateicos foršajai Iecavas jauniešu centra komandai!» tā Toms Vitrups.

Studijas un brīvais laiks savai pilsētai
Iecavas Gada jauniete vecuma grupā no 19 līdz 25 gadiem ir Laura Bogdanoviča. Jauniete studē Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes otrajā kursā.

Laura ir ļoti daudzpusīga – viņu aizrauj fotoizstādes, dažādu mūzikas instrumentu apgūšana, gleznošana. «Laura jauniešiem ir izcils paraugs – mērķtiecīga, strādīga un neatlaidīga, lieliski organizē laiku. Viņa ir atvērta un draudzīga, bet nav skaļa un ārišķīga. Vienmēr ar savu viedokli, māk to pamatot un aizstāvēt. Šogad kopā ar kolektīvu piedalījusies Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku koncertos un televīzijas raidījumos. Pēc savas iniciatīvas pieaugušo tālākizglītības kursos apguvusi latviešu tautas in-strumenta spēli,» tā par viņu raksta jauniešu centrs.

Sarunā ar «Bauskas Dzīvi» Laura atklāja, ka viņas ikdienu pamatā aizņem studijas. «Mākslinieciskā puse ir brīvā laika pavadīšana, taču brīvā laika ir ļoti maz. Tagad mums sācies ziemas brīvlaiks,» tā L. Bogdanoviča. Izvēlēties zobārstniecības studijas  palīdzējusi mammas profesija. «Mana mamma ir zobārste. Šajā profesijā ir diezgan lielas izaugsmes iespējas, zobu veselība vienmēr būs aktuāla,» saka jauniete. «Ceru, ka mana pirmā darba- vieta būs Iecavā, jo šī pilsēta ir labs atspēriena punkts. Medicīnā grūti iedomāties vietu, kur nebūtu laba atspēriena punkta, palīdzēt vajag visu laiku un visiem.»


Balvā – jauniešu enerģija, attieksme un gaisma
Toms, Laura un Raiens saņēma speciāli izgatavotas piemiņas veltes – smagu betona plāksni ar spuldzi, kas maina krāsu, kā arī Iecavā ceptu kūku par godu trijotnes svētkiem. 

Iecavas jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste Elīza Dzene skaidroja balvas simbolisko nozīmi – vēstījumu par jauniešu centra vērtībām, darbu un tā augļiem. «Tā ir attieksme, kas veido spēcīgu un noturīgu dzīves pamatu, un gaisma, neizsīkstoša kustība – jauniešu enerģija,» saka E. Dzene.