BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pretenzijas ir lielam skaitam iedzīvotāju

Uldis Varnevičs

2021. gada 29. decembris 00:00

788
Pretenzijas ir lielam skaitam iedzīvotāju

Pauž viedokli, ka labāk būtu pārcelt atkritumu šķirotavu tālāk no apdzīvotām teritorijām

Rakstiskus priekšlikumus un viedokļus par SIA «Eco Baltia vide» iesniegumu saistībā ar B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas pārskatīšanu un sabiedrisko apspriešanu vēl līdz 2021. gada 30. decembrim var iesniegt Valsts vides dienesta Zemgales reģionālajai vides pārvaldei.

Kā jau informējām, Bauskas novada dome lēma, ka par atkritumu šķirotāja vēlmi palielināt šķirošanas jaudu ir jārīko sabied-riskā apspriešana, un publiskā tikšanās notika tiešsaistē 8. decembrī. Tikšanās bija samērā mierīga, un dalībnieku skaits neliels. Tomēr izrādās, ka vairāk nekā pussimts iedzīvotājiem ir savas pretenzijas pret uzņēmuma darbību.

Dubļu jūra

Tiešsaistes laikā minētās divas vēstules ir parakstījuši 42 un 16 Īslīces ielas apkārtnes iedzīvotāji, kas nozīmē, ka neapmierināti ar pašreizējo atkritumu šķirotavas darbību ir vairāk nekā pussimts iedzīvotāju. Sarunā ar «Bauskas Dzīvi» vietējie norādīja, ka maza aktivitāte tiešsaistes sarunai bija daļēji arī tāpēc, ka lielākā daļa šo protestētāju ir pensionāri, kam pat datora nav, kas radīja nepareizu priekšstatu, ka neapmierināto ir ļoti maz. 

Galvenās pretenzijas iedzīvotājiem ir divas. Pirmā saistīta ar to, ka smagās mašīnas, kas apkalpo atkritumu šķirotavu, izbraukā pagalmu pie garāžām. «Var jau teikt, ka visu dara telpās, bet tas, kas bija asfalts, lai arī ļoti vecs, kopš piena kombināta laikiem, tagad ir sabojāts. Dubļu jūra pie garāžām, klāt nevar tikt,» tā iedzīvotāji.

Kopumā vietējie cilvēki uzņēmuma solījumus un apgalvojumu vērtē diezgan skeptiski. Tāpēc viņi centušies aktualizēt jautājumu par lietus kanalizācijas izbūvi teritorijā, bet atsaucība nav rasta.

Smakas un žurkas
Otra problēma, ar ko iedzīvotāji nav apmierināti, esot kopā saistīta – smakas un žurkas. «Zināmā mērā pie smakām jau esam pieraduši – smird no piena produktu attīrīšanas iekārtām, bet tagad papildus vēl no atkritumu šķirošanas. Vasarā pie angāriem no mazdārziņu puses bija sastumti plastikāta maisu kalni, tad bija grūti. Nebija tā, ka smaka būtu ļoti traka, jo esam jau pieraduši pie visādām smakām. Tomēr vējš sapūta visur lielus plastmasas gabalus, blakus bērzi bija pilni ar plastmasas ķesām. Turklāt ap to laiku tieši arī žurkas lielā skaitā savairojās,» stāsta iedzīvotāji.

Iedzīvotāju ticība domei esot zudusi, jo sūdzējušies jau esot kopš vasaras vidus – gan deputātam Voldemāram Čačam, gan arī uz Bauskas novada domi rakstījuši. Tiesa, pie tā, ka domes vadība mēdzot solīt lietas, kuras neizpilda, esot jau pieraduši. Savulaik tā esot solīts, ka ap piena produktu atlikumu attīrīšanas iekārtām vismaz eglītes sastādīšot, lai mazinātu smaku izplatību, bet arī tas palicis tik solījumu līmenī.

«Mēs redzam, ka atkritumu šķirošanas firmai vietas vajag aizvien vairāk un vairāk. Vienu brīdi pat cerīgi solīja, ka viņi varētu pārcelties uz citu vietu tālāk no apdzīvotām teritorijām, bet tas tā arī palika solījumu līmenī. Mēs tomēr uzskatām, ka vietu vajadzētu mainīt,» pauž iedzīvotāji.

Kāds būs lēmums šajā jautājumā, to uzzināsim jau 2022. gada janvārī.