BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Zemessardze ir pamatspēks»

Sandra Giptere-Ivanova

2021. gada 29. decembris 00:00

231
«Zemessardze ir pamatspēks»

Bauskas 53. kājnieku bataljona jaunie zemessargi dod zvērestu; bataljons izvērtē gada veikumu

Pagājušajā nedēļā pie Brīvības pieminekļa Bauskā Zemessardzes 53. kājnieku bataljonam bija svētki – bataljons kļuva ar diviem cilvēkiem bagātāks, kā arī atskatījās uz aizvadīto gadu, sakot paldies savējiem.

Mirklim un tuvajiem svētkiem par godu 21. decembra naktī bija uzsnigusi žilbinoši un svinīgi balta sniega sega, arī saule nedaudz uzsmaidīja. Grādi bija zem nulles, bet tie nebūt netraucēja zemessargiem un karavīriem.

Vajadzīgs arī gara spēks
Bataljona virsseržants Helmuts Dežurovs sacīja: «Sveicināti, karavīri un zemessargi!» Uz ko atskanēja braša atbilde: «Esi sveiks!» Tika nolasīta bataljona komandiera pavēle par uzņemšanu Zemessardzē. Pēc tam Evija Bonāte deva zvērestu, savukārt Ivo Pastva jau iepriekš dienējis, un atkārtoti tas nav jādara.

Bataljona komandieris pulkvežleitnants Kaspars Kokins uzrunā sacīja: «Šodien mums bataljons kļuvis ar diviem zemessargiem bagātāks. Pašlaik ir decembris, un tuvojas janvāris – tie ir divi mēneši, kad Bauskas vārds ir ierakstīts vēsturē. Pirmā pasaules kara laikā Ziemassvētku kaujās piedalījās arī Bauskas strēlnieku pulks. 1991. gadā, barikāžu laikā, kad notika uzbrukums Iekšlietu ministrijai, tie atkal bija Bauskas vīri, kas stāvēja par atjaunoto Latviju. Laipni lūgti Zemessardzes 53. bataljonā! Esiet lepni par to, ka esat zemgaļi, par to, ka esat Bauskas bataljona zemessargi!»

Savukārt kapelāns Agris Ruļuks sanākušajiem uzsvēra, ka «būt zemessargam nenozīmē tikai fiziskās prasmes aizstāvēt valsti ar ieročiem un spēku, vajadzīgs arī gara spēks», tas ir nepieciešams «jo īpaši pašreizējos hibrīdkara apstākļos, kad puspatiesības un meli parādās, piemēram, sociālajos tīklos». «Svarīgi spēt aizstāvēt Latvijas vērtības un apzināties, kas mēs esam,» pauda A. Ruļuks un svētīja visus klātesošos zemessargus un karavīrus. Virs galvas piebalsoja arī kāda priecīga putna balss.

Izaicinājums un sevis meklējumi

Tika atskaņota Latvijas himna, bataljona vadība no sirds dziedāja līdzi. Pēc tās, izvērtējot aizvadīto gadu un valsts svētkus, ar Zemessardzes komandiera trešās pakāpes godazīmi par kalpošanu tautai un Latvijai tika apbalvots štāba virsseržants, 53. bataljona veterānu apvienības veterāns Jānis Leitāns. Savukārt Zemessardzes komandiera otrās pakāpes medaļu par kalpošanu Zemessardzei saņēma virsseržants Guntis Macpans. Vīri sacīja: «Gods kalpot Latvijai!»

Vairāki zemessargi saņēma arī atzinības, godarakstus par paveikto darbu un teicamo dienestu. Vecākais zemessargs Emīls Kuļikauskis tika pie kaprāļa dienesta pakāpes. Viņš ir pabeidzis arī jaunākā instruktora kursus.

«Bauskas Dzīve» uzrunāja veterānu Jāni Leitānu. Viņš Zemessardzē ir no 1991. gada. «Zemessardze ir pats galvenais, tas ir pamatspēks Latvijā,» pauda godinātais veterāns.

Savukārt pianiste Evija Bonāte, kas strādā Bauskas mūzikas un mākslas skolā, atbildot uz laikraksta jautājumu par motīviem iestāties Zemessardzē, sacīja: «Sevi visu laiku meklēju, pēc dabas esmu diezgan pašpuiciska. Man patīk visādas trakas lietas un avantūras, un sevis izaicinājumi. Šis piedāvājums atnāca nejauši, bet varbūt arī tam tā vajadzēja notikt. Par to es varu pateikties savai frizierei, viņa sacīja: «Pamēģini!» Pašas labākās lietas bieži vien atnāk negaidot. Man patīk krāsoties un pucēties, bet otra mana daba ir «pašpuika». Man patīk adrenalīns, gribas kaut ko jaunu mācīties. Ir izaicinājums man, kam nepatīk pakļauties, sevi pārvarēt, lai klausītu pavēlēm un izpildītu rīkojumus.»