BauskasDzive.lv ARHĪVS

«Dzīvnieku brīvība» aicina nepieļaut dzīvnieku pavairošanu Latvijas ūdeļu fermās līdz pandēmijas beigām

Ziņu aģentūra LETA

2021. gada 26. decembris 14:02

219
«Dzīvnieku brīvība» aicina nepieļaut dzīvnieku pavairošanu Latvijas ūdeļu fermās līdz pandēmijas beigām

Biedrība «Dzīvnieku brīvība» aicina nepieļaut dzīvnieku pavairošanu Latvijas ūdeļu fermās līdz «Covid-19» pandēmijas beigām.
 
Vēstuli ar šādu aicinājumu biedrība nosūtījusi Dzīvnieku labturības un aizsardzības konsultatīvajai padomei un zemkopības ministram, šīs padomes priekšsēdētājam Kasparam Gerhardam (NA). «Dzīvnieku brīvība», ņemot vērā pandēmijas izplatību un ārkārtas situāciju valstī, lūdz padomi sniegt viedokli par šo jautājumu līdz 18. janvārim.

Aicinājums pamatots ne tikai ar «Covid-19» izplatību ūdeļu populācijā, tostarp Iecavā bāzētajā SIA «Baltic Devon Mink» novietnē, bet arī ar riskiem, kas saistīti ar slimības mutāciju un potenciālo izplatību cilvēku vidū.

Operatīvās vadības grupa decembra sēdē neatbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) rosinājumu likvidēt «Baltic Devon Mink» novietnēs esošos dzīvniekus. Toties «Baltic Devon Mink» novietnē, kurā ūdelēm konstatēta saslimšana ar «Covid-19», darbiniekiem turpmāk jābūt vakcinētiem un saņēmušiem balstvakcināciju pret «Covid-19», paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi epidemioloģiskās drošības pasākumos «Covid-19» infekcijas izplatības ierobežošanai.

Noteikumos iekļautas papildu epidemioloģiskās drošības un biodrošības prasības ūdeļu, citu ‘Mustelidae’ dzimtas dzīvnieku un jenotsuņu novietnēm. Noteikumi paredz, ka turpmāk infekcijas skartajā novietnē dzīvnieki jākopj darbiniekiem ar derīgu «Covid-19» sertifikātu un saņemtu balstvakcināciju pret «Covid-19».

«Covid-19» infekcijas neskartajās novietnēs darbiniekiem turpmāk jānodrošina obligāta testēšana, izmantojot «Covid-19» antigēna skrīninga testus ar 72 stundu intervālu.

Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis sacīja, ka kopš slimības atklāšanas ūdelēm PVD ir nodrošinājis pastāvīgu un pastiprinātu dzīvnieku veselības uzraudzību «Baltic Devon Mink» novietnē, tostarp katru nedēļu ņemot paraugus laboratorisko izmeklējumu veikšanai.

Pēc viņa sacītā, decembrī šajā novietnē ūdelēm noņemto paraugu laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti liecina par situācijas uzlabošanos, jo no 35 izmeklētajām ūdelēm tikai vienai atklāts «SARS-CoV-2» vīruss.

Kā «Bauskas Dzīve» informējusi iepriekš, uzņēmuma «Baltic Devon Mink» vadība un akcionāri šajā jautājumā iesaistījuši biroja «Sorainen» advokātus. Viņi sadarbojas ar iesaistītajām institūcijām, lai izprastu institūciju argumentus un lai šādos apstākļos panāktu uzņēmumam, tā darbiniekiem un biznesa partneriem optimālu risinājumu, tostarp, lai tiktu pieņemts samērīgs un reāli izpildāms lēmums.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka «Baltic Devon Mink» pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam «Van Ansem Participaties B.V.», kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Uzņēmums 2020. gadā strādājis ar 1,4 miljonu eiro apgrozījumu un 417 532 eiro zaudējumiem. Miljonos mērāmus zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015. gada.

Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021. gada 4. janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.