BauskasDzive.lv ARHĪVS

Informācija par vēlēšanām ir pieejama

Informācija par vēlēšanām ir pieejama

Iesaukums politikā: pilsoniskā aktivitātē ieinteresētām jābūt gan pašvaldībām, gan pašiem iedzīvotājiem


Veicot iedzīvotāju aptaujas topošā apvienotā Bauskas novada teritorijā, «Bauskas Dzīves» žurnālisti noskaidroja, ka vēl aizvien lielākā daļa iedzīvotāju nezina, par ko balsos, trūkstot informācijas par to, kādi cilvēki ir partiju sarakstos un kādu programmu viņi iedzīvotājiem piedāvā.

Daļa jauniešu uzreiz atzīst, ka uz vēlēšanām neies, jo neesot politikā ieinteresēti, taču vecāka gadagājuma ļaudis norāda uz informācijas trūkumu. «Es jau internetā skatīt neiešu, un man arī interneta nav. Manuprāt, vecīšus partijas šoreiz neuzrunā. Būtu labi, ja pašvaldība publicētu un izplatītu pa pastkastītēm deputātu kandidātu sarakstus un īsas programmas. Pašvaldībai ir jāveicina iedzīvotāju politiskā aktivitāte,» pauda potenciālā vēlētāja, sirma kundze Bauskā, kura gan savu vārdu nevēlējās paust.

Aptaujātie iedzīvotāji atzīst, ka šādi varētu veicināt vēlētāju aktivitāti, jo 2017. gadā Bauskas novada vēlēšanās piedalījās tikai 40,2 procenti balsstiesīgo, Iecavas novadā – 49,25, Rundāles novadā – 33,21 un Vecumnieku novadā – 47,04 procenti balsstiesīgo. Tā liecina
cvk.lv mājalapas dati.

Izdevumos ir publicēti
Pašvaldību pārstāvji gan uzskata, ka viņi savus pienākumus ir veikuši. «Deputātu kandidātu saraksti ir publicēti pēdējās «Bauskas Novada Vēstīs», kas iznāca pirms maija svētkiem, un informatīvais izdevums jau ir pie lasītājiem,» skaidro Bauskas novada sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Šomina. «Veidojam «Rundāles Novada Ziņu» maija izdevumu, kurā plānots publicēt partiju kandidātu sarakstus ar piebildi, kur var iepazīt partiju programmas,» informē Rundāles novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Līdaka.
 
«Lai veicinātu iedzīvotāju politisko aktivitāti, visu partiju kandidātu saraksti un priekšvēlēšanu programmas ir ievietotas pašvaldības informatīvā izdevuma «Iecavas Ziņas» 7. maija numurā. Tas pieejams ierastajos izdales punktos,» informē Beata Logina, Iecavas novada komunikācijas nodaļas vadītāja. «Lai veicinātu vēlētāju aktivitāti pašvaldību vēlēšanās, publicējam sarakstus novada avīzītē «Vecumnieku Novada Ziņas». Programmas gan nav, jo tās ir apjomīgas. Cilvēkiem nāksies izmantot interneta resursus vai gaidīt partiju aktivitātes, kad tās sāks informēt vēlētājus,» teic Vecumnieku novada sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Gija Spula.

Finansējums nav plānots

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) uzskata, ka viņu pienākums ir nodrošināt Latvijas vēlētājiem iespēju iepazīties ar pašvaldību vēlēšanām iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem Centrālās vēlēšanu komisijas tīmekļvietnē https://pv2021.cvk.lv un vēlēšanu nedēļā arī vēlēšanu iecirkņos.

«Daļa pašvaldību šo informāciju publicē savas pašvaldības informatīvajā izdevumā, kuru bez maksas nogādā iedzīvotājiem arī drukātā veidā, taču precīzāk par to jāvaicā katrai pašvaldībai,» informē Laura Zaharova, CVK Informācijas nodaļas vadītāja.

Vērtējot ideju sūtīt bukletu pa pastu, viņa uzsver, ka tad nepieciešams papildu finansējums šādu bukletu sagatavošanai, drukāšanai, kā arī sūtīšanas izdevumiem. «Jāņem vērā, ka 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās tiesības piedalīties būs aptuveni miljonam vēlētāju, līdz ar to tas varētu būt ievērojams finansējuma apmērs, kas būtu jāparedz šādam mērķim,» pauž L. Zaharova. Viņa uzskata, ka nopietni jāizsver, vai šādu bukletu būtu nepieciešams sūtīt ikvienam vēlētājam. Ņemot vērā interneta lietošanas un informācijas meklēšanas paradumus, daļa vēlētāju varētu to uzskatīt par valsts budžeta līdzekļu nelietderīgu tērēšanu vai dabas resursu nesaudzēšanu.  

Mājsaimniecībās – tikai Rundālē
Idejai par to, ka šādu informāciju vajadzētu iemest pastkastītēs, ir dažādi vērtējumi arī novados. «Pašvaldība nevar nodrošināt izdevuma iemešanu katrā pastkastē, jo saskaņā ar iepirkumu izdevums netiek drukāts tik lielā eksemplāru skaitā un nav paredzēti līdzekļi avīzes izplatīšanai ar valsts a/s «Latvijas Pasts» starpniecību, kas varētu nodrošināt informatīvā izdevuma izdali katrā pastkastē,» informē I. Šomina.

«Diemžēl līgums ar pastu nav noslēgts. Avīzīti visi interesenti varēs saņemt tādā pašā kārtībā kā līdz šim,» stāsta G. Spula. «Daļa iedzīvotāju nevēlas, lai viņu pastkastītēs mestu dažādus drukas materiālus, tostarp pašvaldības izdotos. Respektējot atšķirīgos viedokļus, esam lūguši iedzīvotājus, kuri vēlas garantēti saņemt drukāto izdevumu, pieteikties saņemšanai pašvaldības bibliotēkās, dienas centrā, sociālajā dienestā vai klientu apkalpošanas centrā,» informē B. Logina.

Izņēmums ir Rundāles novads, kur pašvaldības izdevums tiek nogādāts mājsaimniecībās. ««Rundāles Novada Ziņas» jau tradicionāli nonāk iedzīvotāju pastkastītēs reizi mēnesī. Maija izdevums nebūs izņēmums,» tā K. Līdaka.

Londonā met pastkastītēs
Lai noskaidrotu, kā tas notiek citās valstīs, mēģinājām uzzināt vairāk par pašvaldību vēlēšanām Lielbritānijā. Izvaicājām Dāvi Viļumu, bijušo Bauskas novada iedzīvotāju, Iecavas vidusskolas absolventu, kurš tagad dzīvo Londonā, kur maija sākumā notika Londonas mēra vēlēšanas.

«Varu apstiprināt, ka pie mums bukletus par vēlēšanām iemet pastkastītē. Šo pakalpojumu nodrošina pašvaldība. Šajās vēlēšanās tikai konservatīvie atsūtīja parastos reklāmas bukletus, tāpēc šāda iespēja ļoti noder. Citās vēlēšanās reklāmas bukleti bija arī no citām partijām. Bukletā atrodamas instrukcijas, kā un kur balsot, un pavisam īsa katra kandidāta reklāma,» stāsta D. Viļums.

Viņš piebilst, ka partiju sarakstu, kuri kandidē vēlēšanās, nav nemaz tik maz, un tas var radīt nedrošību  vēlētājiem. Tāpēc īsu un informatīvu bukletu izplatīšana, kur katrai partijai dots vienāds reklāmas daudzums, visdrīzāk, veicina vēlētāju aktivitāti.


20190621-0150-maf-logo.jpg
Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem