BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mežlaumiņa no Slovēnijas – grāmatnīcās visā Latvijā

Mežlaumiņa no Slovēnijas –  grāmatnīcās visā Latvijā

Izdevniecība «Aminori» laidusi klajā no slovēņu valodas tulkoto Janas Baueres grāmatu sēriju par mežlaumiņas piedzīvojumiem – «Mežlaumiņa Baigajā biezoknī» un «Mežlaumiņa un trakā ziema». J. Baueres grāmatu sērija jau ir labi pazīstama poļu, lietuviešu, horvātu, turku un islandiešu lasītājiem.

Stāstu par mežlaumiņu un viņas draugiem autore ir slovēņu rakstniece Jana Bauere (1975. g.), diplomēta dramaturģe, kuras kontā pašlaik jau ir piecas grāmatas bērniem. Savu rakstnieces karjeru Jana sākusi ar tulkošanu no citām valodām, bet pirmā bērniņa piedzimšana bijusi pa-grieziena punkts, lai sāktu rakstīt pašai savus stāstus. Starp citu, radīt mežlaumiņu Janu Baueri iedvesmojis viņas dēliņš, kurš kādu dienu atgriezies mājās no bērnudārza ar jaunvārdu «groznovilca». Šajā vārdā savienojas gan feja, gan dakšiņa (slovēniski: «vilca»), gan kaut kas draudīgs. Angļu ilustratore Karolīna Tova atradusi šim vārdam piemērotu vizuālo tēlu – mežlaumiņu, kurai uz galvas aug zariņi, kas pavasarī salapo. 

Mežlaumiņa ir mazliet mežonīga radība, kurai uz galvas ir žuburi, bet sirdī – drosme, kas robežojas ar nekaunību. Kādu dienu viņa negaidīti ierodas Baigajā biezoknī – vienkārši nokrīt no debesīm tējkannā, kas pārvietojas pa gaisu. Ezis, vāverīte, pūce, susuris, lācis un pārējie Baigā biezokņa iemītnieki iesākumā nezina, kā tikt galā ar nevaldāmo mežlaumiņu, tomēr galu galā viņi kļūst par nešķiramiem draugiem.

Otrajā sērijas grāmatā «Mežlaumiņa un trakā ziema» darbība notiek ziemā, un tās varoņiem jātiek galā ar gluži cilvēciskām lik-stām – māņticību, šaubām, greizsirdību un gļēvumu. Mežlaumiņa satiek Briesmoņu briesmoni un varaskāro vāverīti sarkanā platmalē. Izrādās, burvju zvaniņš spēj uzburt melleņu pīrāgu, bet nolādētais akmens nemaz nav bīstams, kamēr vien to kāds nav pacēlis.
Grāmatas tapušas ar Slovēnijas Grāmatu aģentūras (JAK) atbalstu. Grāmatu sēriju latviešu valodā tulkojušas Māra Gredzena un Marika Rozenberga.