BauskasDzive.lv ARHĪVS

Mielosimies!

Brigita Skaistkalne

2021. gada 22. decembris 00:00

7
Mielosimies!

Svētku salāti ar kūpinātu cāļa šķiņķīti un granātābolu sēkliņām

2 vārītas bietes, 1 svaigs burkāns, 1 kūpināts vistas šķiņķītis, 150 gramu siera, granātābolu sēkliņas, majonēze, sāls, sīpolu lociņi.

Ko lai te saka, vienkārši – lieliski! Arī svētku galdā tie izskatīsies kārdinoši un ļoti labi garšos, bet sarkanās sēkliņas piedos eksotiskāku «noti».

Iegādātās jau izvārītās bietes sarīvēju uz rupjās rīves. Burkānu nomizoju un sarīvēju uz mazliet smalkākas rīves. Arī sieru sarīvēju. Kūpinātu vistas šķiņķīti jeb girosu sagriezu mazos kubiņos. Salātu sastāvdaļas bļodā liku kārtām, katru pārsmērējot ar biezu majonēzi un, kur šķita vajadzīgs, mazliet uzkaisot arī sāli garšai: vispirms bietes, tad burkāni, pēc tam vistas gaļa un visbeidzot – rīvētais siers. Virsu vēl pārsmērēju ar majonēzi, uzkaisīju granātābolu sēkliņas un smalki sagrieztus sīpolu lociņus. Grezni!

 

Cepumi ar žāvētiem augļiem un kanēli

100 gramu sviesta, 100 gramu biezpiena, 50 gramu cukura, 150 gramu miltu, sauja valriekstu kodolu, sauja rozīņu, 100 gramu bieza zemeņu ievārījuma, 1 ēdamkarote piena, ½ tējkarotes kanēļa, 1 ēdamkarote cukura.

Kas gan var būt burvīgāks par kanēļa smaržu mājās Ziemassvētku gaidīšanas laikā! Kā to gūt? Jācep šie gardie cepumiņi! Tiesa gan, tā kā iegādāta bija 180 gramu biezpiena paciņa, attiecīgi palielināju arī pārējo cepšanai nepieciešamo izejvielu daudzumu.

   Mīkstu sviestu ar koka karoti saberzu ar cukuru, pievienoju biezpienu un samaisīju visu kopā. Tad piesijāju miltus un samīcīju mīklu, lai tā vairs nelīp pie rokām, savēlu bumbā un ievietoju uz stundu ledusskapī. Pēc tam sadalīju divās vienādās daļās (nolēmu veidot divas ruletes), uz silikona paklājiņa katru izveltnēju taisnstūra veidā un pārsmērēju ar biezu zemeņu ievārījumu. Pārkaisīju ar iepriekš karstā ūdenī paturētām un apsusinātām rozīnēm un žāvētām dzērvenēm, kā arī ar sadrupinātiem riekstiem. Satinu ruletes, izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un katrai ik pa pāris centimetriem ar nazi iegriezu, bet ne līdz galam. Tās vēl pārsmērēju ar pienu un pārkaisīju ar kanēli un cukuru. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Pēc tam ruletes atdzesēju un pa iegrieztajām vietām sagriezu līdz apakšai, lai veidojas cepumiņi.

 

 

Banānu svecītes «Svētku priekam»

100 gramu biezpiena, 50 gramu sviesta, 2 – 3 banāni, 50 gramu cukura vai pūdercukura, vaniļas cukurs garšai, dzērvenes, 3 ēdamkarotes drupinātu riekstu.

Ja svētku galdam vēlamies pagatavot gan acīm baudāmu, gan gardu desertu, labi noder arī banāni. Tos izvēlējos pēc iespējas garākus un taisnākus – tā tos varēju labāk sagriezt apmēram piecus sešus  centimetrus garos gabaliņos, vispirms gan, protams, nomizojot. Lai banāni nekļūtu brūngani, tos mazliet apslacīju ar citrona sulu.

Mīkstu sviestu ar mikseri saputoju kopā ar pūdercukuru, vaniļas cukuru un biezpienu. Šoreiz gan tas nebija parastais biezpiens, izmantoju saldo «Citroniņu», tādēļ cukuru pievienoju pavisam nedaudz. Banānu gabaliņus līdz pusei apsmērēju ar iegūto krēmu, virsū uzkaisīju iepriekš uz pannas apgrauzdētus un sadrupinātus Indijas riekstus. Šim nolūkam labi der arī zemesrieksti vai kādi citi. «Svecītes» izkārtoju uz lēzena šķīvja un caur konditorejas uzgali katrai uzspiedu pa «liesmiņai», ko izrotāju ar svaigu dzērvenīti.

 

 

Biezpiena un žāvētu augļu deserts ar piparkūkām

350 gramu biezpiena, 100 gramu skābā krējuma, 20 gramu želatīna, 100 mililitru ūdens, 60 gramu medus, vaniļas cukurs garšai, valriekstu vai citu riekstu kodoli, aprikozes, žāvētas dzērvenes, žāvētas melnās plūmes vai citi žāvēti augļi, piparkūkas.

Gards, nepārsaldināts biezpiena ēdiens, kura pagatavošanai varam izmantot tādus riekstus un žāvētos augļus, kas tobrīd ir pieejami un labāk garšo. Te var būt arī lazdu rieksti vai pistācijas, dateles vai kas cits.

Bļodā samaisīju biezpienu, skābo krējumu, vaniļas cukuru un medu. Saputoju viendabīgā masā un piejaucu žāvētās dzērvenes, izmērcētas un gabaliņos sagrieztas žāvētas plūmes un aprikozes, kā arī sasmalcinātus Indijas riekstus. Želatīnu pārlēju ar aukstu novārītu ūdeni, uzbriedināju, pēc tam izšķīdināju un pakāpeniski piemaisīju biezpiena masai.

Stikla veidni izklāju ar pārtikas plēvīti, lai vēlāk gardumu vieglāk būtu no tās izņemt, apakšā izkārtoju dažas piparkūkas, tad traukā izlīdzināju biezpiena, žāvēto augļu un želatīna masu. Visbeidzot visu pārsedzu ar piparkūkām, lai, veidni apvēršot, tās kalpotu par deserta pamatu. Te pēc vēlēšanās varam likt arī citus cepumus vai tos neizmantot vispār. Ievietoju veidni ledusskapī, lai masa sastingst. Pēc tam apvērsu uz šķīvja, noņēmu pārtikas plēvīti un varēju gardumu griezt gabaliņos.