BauskasDzive.lv ARHĪVS

Depozīta sistēmas operators: tukšos dzērienu iepakojumus vēl uzkrāt nevajag

www.bauskasdzive.lv

2021. gada 22. decembris 00:00

2
Depozīta sistēmas operators: tukšos  dzērienu iepakojumus vēl uzkrāt nevajag

Kā «Bauskas Dzīve» vēstījusi iepriekš, depozīta sistēmas darbība sāksies 2022. gada 1. februārī. Pašlaik depozīta sistēmas ieviesēja Latvijā SIA «Depozīta iepakojuma operators» atgādina iedzīvotājiem, ka tukšos dzērienu iepakojumus tagad vēl uzkrāt nevajag, jo depozīta sistēmā varēs nodot tikai tos iepakojumus, kas iegādāti no nākamā gada 1. februāra un ir marķēti ar Latvijas depozīta zīmi.
Dzērienu iepakojumus, kas pašlaik atrodas veikalu plauktos, nodot depozīta sistēmā nevarēs, taču tos var nodot esošajos atkritumu šķirošanas konteineros, skaidro Miks Stūrītis, SIA «Depozīta iepakojuma operators» valdes priekšsēdētājs.

Kādus iepakojumus varēs nodot depozīta sistēmā?
Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) iepakojumus, kuros iepildīti bezalkoholiskie, visu veidu alus un citi alkoholiskie (līdz 6%) dzērieni, bet pats iepakojums ir marķēts ar Latvijas depozīta zīmi.

Nodotais iepakojums tiks pieņemts tikai tādā gadījumā, ja tas būs iztukšots un nesaplacināts, savukārt uz iepakojuma etiķetes atradīsies un būs skaidri nolasāma depozīta zīme un svītrkods.

Svarīgi piebilst, ka patlaban veikalos nopērkamos dzērienu iepakojumus uzkrāt nav nepieciešams, jo tos depozīta sistēmā nevarēs nodot – ar depozīta zīmi marķēti un sistēmā nododami iepakojumi veikalu plauktos parādīsies tikai no 2022. gada 1. februāra.

Kā pazīt depozīta iepakojumu?

Visi depozīta iepakojumi būs marķēti ar Latvijas depozīta zīmi, kas apzīmēs konkrētā iepakojuma piederību depozīta sistēmai, kā arī norādīs uz faktu, ka par šo iepakojumu ir iemaksāta depozīta maksa. Depozīta zīme apzīmē divu veidu iepakojumus – vienreiz lietojamo un atkārtoti uzpildāmo iepakojumu.

Nodotie vienreiz lietojamie iepakojumi tiks uzskaitīti un sagatavoti pārstrādei, savukārt atkārtoti uzpildāmie iepakojumi tiks nogādāti atpakaļ pie ražotājiem, kas šos iepakojumus izmazgās, atkārtoti uzpildīs un laidīs tirgū.

Tiek atgādināts, ka iepakojumus, kas iegādāti citās valstīs, Latvijā nodot nevarēs. Katrai valstij ir sava neatkarīga depozīta sistēma, kas bal-stās uz šīs valsts likumdošanu un izstrādātajiem normatīvajiem aktiem. Arī Latvijas depozīta sistēmai ir izstrādāti specifiski darbības nosacījumi un īpaša depozīta zīme.