BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar rokām darinātu lietu vērtība

Anita Moora-Tropa

2021. gada 22. decembris 00:00

17
Ar rokām darinātu lietu vērtība

Rocēnu ģimenes veikums – viens no ekskursantus «pievelkošajiem elementiem» Vecumniekos


Santa un Dāvis Rocēni ir jauna, pozitīva, radoša, sportiska un sabiedriski aktīva ģimene. Sarunā ar Santu rēķinām – tā kā viņas vecvecvecāki Vecumniekos bijuši ienācēji, tad trīs gadus vecais Santas un Dāvja dēliņš Sigvards ir Vecumnieku iedzīvotājs piektajā paaudzē un nu jau arī Vecumnieku pirmsskolas izglītības iestādes audzēknis.

Daudz dotību un talantu
Santa absolvējusi Vecumnieku vidusskolu un Vecumnieku mūzikas skolas kokles klasi. Abas spriežam, ka Santas vecākiem Inai un Aigaram Sirmovičiem ir izdevies atbalstīt un rosināt meitas dotības un talantus, jo skolā viegli padevies viss – kādu laiku Santa domājusi par bioloģijas studijām, tad lēmusi apgūt apģērba dizainu Rīgas Tehniskajā universitātē. Pēc divu gadu studijām meitene sapratusi, ka tomēr tā nebūs viņas īstā profesija. Izglītošanās turpināta Latvijas Universitātes Pedagoģijas fakultātē, kur iegūts Mākslas un sākumskolas skolotājas diploms.

Santa stāsta, ka viņai vienmēr patikušas «ar rokām darinātas lietas». Tas arī pamazām aizvedis pie keramikas – trauku un rotaslietu darināšanas, kas no vaļasprieka ātri vien kļuvis par maizes darbu. Santa sevi sauc par mākslinieci, tas ir pamatoti, jo keramikas noslēpumi apgūti profesionālā līmenī.

Viņas keramikas skolotāja, keramikas mākslas meistare, keramikas darbnīcas «Cepļi» saimniece Mg. paed. Ingrīda Žagata savu audzēkni un viņas darbus raksturo šādi: «Santa Rocēna plašajā Latvijas keramiķu saimē pazīstama ar labu stila izjūtu. Viņas darbos jaušama smalka, cieņpilna attieksme gan pret materiālu, gan cilvēkiem, kas ir potenciālie trauku lietotāji. Kā mācekle Santa bija ļoti vērīga, pacietīga un neatlaidīga. Priecājos par Santas sava rokraksta meklējumiem un labas gaumes vēstījumu mūsdienu latviskajā dizaina telpā.»

Sadarbība ar tūrisma informācijas punktu

Mākslinieces, profesionālas keramiķes Santas Rocēnas darbus var aplūkot un iegādāties viņas darbnīcas mājaslapā sidrabceramics.lv, dažos gadatirgos un izstādēs. Santa ir viena no populārā ikvasaras amatnieku gadatirgus dalībniecēm Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā; lai tur piedalītos, jāiztur nopietna atlase. Pašlaik mākslinieces darbi eksponēti Rīgā, Kalnciema kvartāla galerijā.

«Vecumnieku ļaudīm dota īpaša iespēja, jo daļu no S. Rocēnas darinātajiem traukiem  iespējams aplūkot arī klātienē Vecumnieku tūrisma informācijas punktā,» stāsta Elīna Kļaviņa, Bauskas novada pašvaldības iestādes «Vecumnieku novada dome» Vecumnieku tūrisma informācijas punkta (TIP) tūrisma informācijas konsultante. «Santas Rocēnas «SidrabCeramics» viennozīmīgi ir viens no «pievelkošajiem elementiem», kas ļauj iebraucējam paildzināt uzturēšanās laiku Vecumniekos, «SidrabCeramics» iekļauts arī kopējā Bauskas novada tūrisma datubāzē visit.bauska.lv.

S. Rocēna ir viesmīlīga un pretimnākoša. Uzņēmums aktīvi iesaistās tūrisma akcijās, piemēram, apceļošanas akcijā «Nākamā pietura – Zemgale», kā arī jaunās sezonas tūrisma maršrutā «Baltu ceļš», ļaujot apmeklētājiem līdzdarboties trauku veidošanā, kā arī iegādāties sev tīkamākos. Komunicējot ar vietējiem uzņēmējiem un iegriežoties pie Santas Rocēnas trauku veidošanas darbnīciņā, top skaidrs, ka vietējie var lepoties, – tepat atrodamas vairākas idejas dāvanai vai sevis iepriecināšanai.»

Pašvaldības līdzfinansējums
Santas keramikas darbnīcā Vecumnieku centrā, kas pagaidām izvietota vecāku ģimenes mājā, pielāgotās telpās, pavasarī, ja vien valstī noteiktie liegumi ļaus, atsāksies keramikas meistarklases un nodarbības kā pieaugušajiem, tā bērniem.

Māksliniece stāsta, ka viņa strādā ar akmens masu, kas ir izturīgāka nekā māls, speciālās glazūras reizēm ir apdedzināšanas procesā neparedzamas, un galarezultāts bieži sagādā krāsu toņu un nianšu pārsteigumus. Santa uzsver, cik svarīgs viņai emocionālais apmaiņas process – darbs ar materiālu ir kā dziedinoša meditācija, ko ikvienam vērts izbaudīt profesionāla, zinoša un empātiska pedagoga vadībā. Bet... nonākam arī pie materiālās puses, tas nebūt nav lēts prieks – materiāli, glazūras, apdedzināšanas krāsns.

Santa ir gandarīta par Vecumnieku pašvaldības doto iespēju. Viņa piedalījās biznesa ideju konkursā «Esi uzņēmējs Vecumnieku novadā 2020», kur kopējais apgūstamais finansējums bija 7000 eiro no pašvaldības budžeta līdzekļiem, un vienam konkursa dalībniekam maksimālais pieejamais finansējums tika noteikts līdz 1500 eiro.

Santa saņēma maksimālo finansējumu, un šis atbalsts sedza daļu no elektriskās keramikas apdedzināšanas krāsns vērtības.

Disku golfa minitrase
Arī Santas dzīvesbiedrs Dāvis ir piedalījies pašvaldības organizētā konkursā, par ko jau savulaik ir vēstījis laikraksts «Bauskas Dzīve». Dāvis ir viens no četriem līderiem, kuru projekti realizēti Vecumniekos 2021. gada projektu konkursā «Iedzīvotāji veido savu vidi». Savulaik laikrakstam «Bauskas Dzīve» Bauskas novada pašvaldības iestādes «Vecumnieku novada dome» attīstības plānošanas nodaļas projektu koordinatore Alīna Žukauska skaidroja: «Pārsvarā īstenotie projekti saistīti ar savas dzīvesvietas infrastruktūras sakārtošanu, labiekārtošanu, tādi kā stāvlaukumu ierīkošana, kāpņu telpas remonts, celiņu sakārtošana, bet no 2018. gada konkursa nolikumā tika definēti prioritāri atbalstāmie projekti, kas paredz publiski pieejamu objektu un vietu labiekārtošanu un attīstīšanu vai publisku pasākumu rīkošanu.»

Tieši šādu publiski pieejamu objektu ar vietas labiekārtošanu Vecumniekos, Upes ielas parkā, projektā «Lidinām šķīvīšus» iekārtojis Dāvis Rocēns. Dāvja vadībā ierīkota disku golfa minitrase ar četriem groziem.

Elīna Kļaviņa jau integrējusi jaunizveidoto objektu tūrisma aktivitātēs. Organizējot pārgājienu Vecumnieku apkārtnē, Aizupes parks kā noslēguma pietura nebija izvēlēts nejauši. Protams, parkā vērojama jauka ainava ikvienā gadalaikā, tomēr tas īpaši izceļams ar to, ka tajā ir vairāki disku golfa grozi, ļaujot ikvienam šīs sportiskās aktivitātes piekritējam izmēģināt spēkus un lietderīgi pavadīt brīvo laiku. Šis arī ir nozīmīgs pievilcības elements, jo, kopš uzstādīti disku golfa grozi, Vecumnieku tūrisma informācijas punktā saņemtas vairākas pozitīvas atsauksmes. D. Rocēns ir aktīvs un atsaucīgs, domājams, ka pārgājiens nebija vienīgā sadarbība ar tūrisma informācijas punktu. Pateicoties viņa entuziasmam, Vecumnieki var lepoties ar vēl kādu īpašu vietu un notikumu.

Ar ģimenes atbalstu

Dāvis ir atvērts dažādiem sadarbības veidiem un kā šī sporta veida lietpratējs neatteiks padomu nevienam. Ar disku golfu var nodarboties dažāda vecuma cilvēki visos gadalaikos, un tas neprasa īpašu fizisko sagatavotību. Disku golfs ir klasiskajam golfam līdzīgs sporta veids, tikai nūjas un bumbiņas vietā ir lidojošais šķīvītis, kas ar roku jāmet īpašā grozā. Šī aktivitāte pasaulē kļūst arvien populārāka, jo apvieno pastaigu svaigā gaisā ar vieglām fiziskām aktivitātēm un spēles azartu.

Dāvis, ilggadējs, aktīvs volejbolists, ir gatavs dalīties ar savām prasmēm arī ar citiem un kā sēdoša darba – IT profesijas – pārstāvis novērtē sportiskas aktivitātes un atrašanos svaigā gaisā.

Visās aktivitātēs, projektos un darbos Santa uzsver ģimenes atbalstu. Bez tēta, būvnieka, zināšanām un prasmēm nav realizēts neviens projekts. Ģimenes vīriešu pārziņā ir mājas būvniecība, kur paredzēta ērta vieta Santas keramikas darbnīcai.

Keramiķa darba specifika un radošais process prasa mieru un klusumu, to saprot, akceptē un palīdz nodrošināt mākslinieces Santas Rocēnas ģimene.

«Ziemassvētkos visi būsim kopā, šie ir vieni no mīļākajiem mūsu ģimenes svētkiem,» īpašo laiku raksturo Santa. «Rūpējamies par adventes vainaga krāšņumu, mājas un pagalma dekoriem, skaistu dāvanu noformējumu un iesaiņošanu saviem mīļajiem. Šogad eglīti pēc savas trīsgadnieka gaumes palīdz rotāt arī mazais Sigvards.»