BauskasDzive.lv ARHĪVS

Līdz albumam vēl jātiek

Kaspars Kalējs

2021. gada 22. decembris 00:00

13
Līdz albumam vēl jātiek

Baušķeniece Keita Arta Kūmiņa laidusi klajā pirmo dziesmu

Keita Arta Kūmiņa ir baušķeniece, kas mācās Bauskas Valsts ģimnāzijas 12. klasē. Mūzikas pasaulē jauniete pazīstama kā Kate Fox, kas nesen laidusi klajā pirmo dziesmu «Don’t Say You’re Gonna Love Me Forever» («Nesaki, ka mīlēsi mani mūžīgi»). Viņa pati ir gan vārdu, gan mūzikas autore.

Attiecību līkločos
Par savas pirmās dziesmas tapšanu Keita Arta stāsta: «Krustmāte vismaz pirms gada aicināja mani izdot dziesmu. Es iedvesmojos no vairākiem latviešu māksliniekiem, taču man nebija ne jausmas, kā to darīt. Tajā laikā vien mācījos spēlēt ģitāru un zināju pamatakordus.»
Dziesmas vārdi tapuši kā veltījums puisim. «Man viņš patika, jutu, ka arī viņam ir simpātijas pret mani, taču es izvairījos no viņa, jo apkārtējie teica, ka viņš salauzīs man sirdi. Es ļoti ietekmējos no viņu sacītā, varbūt tā nevajadzēja darīt,» atklāj K. A. Kūmiņa, kas dziesmu sarakstīja divu nedēļu laikā. «Tā kā esmu dziedājusi bērnu un jauniešu grupā «Pigoriņi», zināju, ka netālu ir skaņu ierakstu studija «Cloud Music Studio», devos pie tās vadītāja Raita Aukšmuksta atrādīt dziesmu. Viņš to atzina par labu.»

Diezgan sarežģīts darbs
Jauniete atklāja, ka dziesmas ierakstīšana un izdošana bijusi diezgan sarežģīta. «Pašai man nebija tādu līdzekļu, lai laistu klajā dziesmu, tāpēc meklēju kādu, kas mani atbalstītu. Atsaucās lauksaimnieks Albīns Baļčūns un Aldis Šlosbergs. Pirms dziesmas ierakstīšanas sapratu, ka nepieciešams mūzikas pedagogs, kas pareizi iemāca skaņdarbu nodziedāt. Pēc tam, kad dziesmu ierakstīju studijā, iedomājos, ka varētu izveidot videoklipu, jo man patīk darbu paveikt kvalitatīvi. Arī tam nepieciešams finansējums. Meklēju potenciālos partnerus un atradu Vitu Začestu un Nilu Kazaku. Satikos un pārliecināju viņus mani atbalstīt,» atceras jauniete.

«Lai uzfilmētu videoklipu, man vajadzēja vienoties par vietām, kur filmēt. Veidoju scenāriju, rakstīju «Latvijas Dzelzceļam», jo gribēju izmantot videoklipā Rīgas Dzelzceļa staciju un vilcienu, atradu zirgu staļļus ārpus galvaspilsētas, arī Rīgas Latviešu biedrība atļāva izmantot telpas, filmējos pie jūras, Bauskas kultūras centrā.» Veidojot dziesmai videoklipu, baušķeniece parakstīja līgumus ar vairākiem uzņēmumiem par tērpu izmantošanu. «Man ļoti palīdzēja Toms Auziņš,  videooperators ar transportu, bez viņa atbalsta būtu diezgan sarežģīti nonākt filmēšanas vietās,» atzīst Keita Arta Kūmiņa.

Ideja par nākamajām dziesmām
Filmēšana nedaudz ievilkās, jo pirmās dziesmas izdošana ir sarežģīta un vienlaikus ir daudz citu pienākumu, arī skolā jāmācās. Skaistais Ziemassvētku gaidīšanas laiks skolā ir viens no saspringtākajiem, atzīst Keita Arta Kūmiņa.

«Ir daudz iemeslu, kādēļ tas bija tik ilgi, bet tagad pēc pirmās dziesmas ierakstīšanas man jau ir iemaņas. Ir plāns jau drīz veidot nākamās dziesmas, bet līdz albumam vēl jātiek. Gribu rakstīt dziesmu par skolas dzīvi 12 gadu laikā, par cilvēku 18 gadu vecumā. Dziesmām jābūt atbilstošām 21. gadsimta auditorijai,» spriež Keita.

Jauniete saka paldies Artūram Pumpuram ne tikai par dalību filmēšanā, bet arī par atbalstu. «Artūrs bija ne tikai aktieris, kas filmējās kopā ar mani dziesmas videoklipā, bet atbalsts, otrais menedžeris. Aicinājumu filmēties klipā ievietoju kastinga lapā, pieteicās 30 puišu. Izvēlējos satikties ar trim. Laikam jau Artūrs mani «piekukuļoja» ar solījumu nopirkt šokolādes kūku pēc filmēšanas. Tas, protams, vairāk bija joks,» atminas dziesmas autore. «Arī ģimene motivēja strādāt un neapstāties, viņi mani ļoti atbalstīja.»
Dziesmu iespējams noklausīties populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs.