BauskasDzive.lv ARHĪVS

Pestīšanas Armijas akcija «Ziemassvētku katliņš» – gan Bauskā, gan Iecavā

Airika Balode

2021. gada 22. decembris 00:00

2
Pestīšanas Armijas akcija «Ziemassvētku katliņš» – gan Bauskā, gan Iecavā

Šoziem Pestīšanas Armija (PA) ziedojumus vāc labdarības virtuvei un vientuļo ļaužu Ziemassvētku pusdienām.

Labdarības akcija «Ziemassvētku katliņš» Bauskā darbojas jau kopš kristīgā un sociālā darba kustības «Pestīšanas Armija» pirmsākumiem šeit, pagājušā gadsimta 90. gadiem. Pašlaik katliņš ziedojumiem Bauskā novietots veikalā «top!» Upmalas ielā 1 un tur atradīsies līdz janvāra sākumam. Iepriekšējos gadus «Ziemassvētku katliņš» bijis veikalā «Rimi», taču šogad pandēmijas dēļ veikals ziedojumu vākšanas punkta izvietošanu nav atbalstījis, stāsta PA Bauskas korpusa vadītāja Velta Udarska.
PA ir ievadījusi sarunas arī ar Bauskas kultūras centra vadību, lai ziedojumu katliņu varētu izvietot arī viņu telpās. «Parasti savākto ziedojumu summa nav ļoti liela,» atzīst V. Udarska, «pagājušajā gadā tika saziedoti aptuveni 70 eiro.» Pestīšanas Armija pieņem arī mantiskus ziedojumus, un šogad šādu labdarības veidu izmantojusi pirmsskolas izglītības iestāde «Pasaulīte» un Bauskas pilsētas pamatskola.

Palīdzība kaimiņiem
Bērnudārzs «Pasaulīte» Pestīšanas Armijai ziedo jau otro gadu – pagājušajā gadā ziedojumus sarūpēja sešgadnieku grupiņa, bet šogad to kopā ar vecākiem un iestādes darbiniekiem paveica divgadnieku grupiņa. Izglītības iestādes ziedojušas produktus, kuriem ir ilgāks realizācijas laiks. Šādi ziedojumi tiek izlietoti zupas virtuvei, kas trīsreiz nedēļā pieņem tos cilvēkus, kuriem šāda palīdzība nepieciešama.
«Mums bērnudārzā ir Rīcības dienas, kad tiek veikti labi darbi,» stāsta pirmsskolas izglītības iestādes «Pasaulīte» skolotāja Ina Brūvele: «Ziedojam dzīvnieku patver-smēm vai gatavojam dažādas lietas.» Pirmsskolas izglītības iestādes «Pasaulīte» bērnu laukums atrodas blakus PA ēkai Bauskā, tāpēc viņi nolēmuši palīdzēt kaimiņiem. «Ja mēs nepasniegsim cilvēkam roku, viņam nekad nebūs iespējas piecelties,» uzskata V. Udarska, «ir ļoti daudz gadījumu, kad šīs lietas cilvēkiem ir palīdzējušas un viņi ir atgriezušies normālā dzīvē.» PA Bauskas korpusa vadītāja Velta Udarska uzskata – apziņa, ka ir kāds, kurš sniedz palīdzīgu roku, stiprina šos cilvēkus arī garīgi un morāli, kas ir svarīgi.

Katrs atbalsts ir nozīmīgs
Akcijas «Ziemassvētku katliņš» tradīcija visā pasaulē ir vākt ziedojumus tajās pilsētas vietās, kur iedzīvotāju plūsma ir vislielākā, – pie tirdzniecības vietām. Iecavā «Ziemassvētku katliņš» ziedotgribētājus gaida pie veikala «Maxima» un arī veikalā «top!». Veikalā «top!» katliņš atrodas jau divas nedēļas, tas tur būs vēl līdz Ziemassvētkiem, bet pie veikala «Maxima» PA pārstāvji ar katliņu ziedotājus gaidī-
ja brīvdienās un tur būs arī 23. un 24. decembrī.

PA Iecavas korpusa vadītāja Karīna Kozlovska stāsta, ka iedzīvotāju atsaucība ir laba. Iecavā šī labdarības akcija norisinās jau trešo gadu, iepriekš Iecavas PA pārstāvji darbojās Bauskā. Pagājušajā nedēļā Pestīšanas Armijas Iecavas korpuss saņēma dažādus produktus no Iecavas pamatskolas 2. klasēm. Putraimi, ievārījumi, rīsi un citi ziedotie produkti tiks izmantoti zupas virtuvei, kas no pirmdienas līdz piektdienai sniedz palīdzību tiem iedzīvotājiem, kuriem tā nepieciešama. Mēnesī zupas virtuve Iecavā sagatavo aptuveni 1800 porciju dažādiem cilvēkiem – pensionāriem, vientuļiem ļaudīm, finansiālās grūtībās nonākušiem. Pašlaik zupas virtuve izsniedz porcijas tikai līdzņemšanai, taču agrāk maltīti varēja baudīt arī iekštelpās.

«Manuprāt, palīdzēšana citiem dod prieku arī pašam,» pauž K. Kozlovska. Viņa uzskata – gandarījums, ka vari palīdzēt kaut ar mazumiņu, rada lielu prieku un arī lepnumu. «Mēs redzam, ka «Ziemassvētku katliņā» savas «kapeiciņas» iemet arī mazi bērni,» stāsta Karīna, «un viņiem arī ir prieks, ka viņi to var izdarīt.»