BauskasDzive.lv ARHĪVS

Gatavojamies svētkiem: mājas darbi, kas jāpaveic līdz Ziemassvētkiem

www.bauskasdzive.lv

2021. gada 18. decembris 11:12

95
Gatavojamies svētkiem: mājas darbi, kas jāpaveic līdz Ziemassvētkiem

Kuram gan negribas gada skaistākos svētkus nosvinēt omulīgā, sakoptā mājoklī! Tāpēc jau tagad ir vērts sākt plānot lielo uzkopšanu, lai visus darbus neatliktu uz pēdējo brīdi un pirmssvētku laiku varētu veltīt patīkamākām nodarbēm. Visi mājas darbi nebūt nav jāveic vienatnē - gan ar ģimenes locekļu, gan viedierīču palīdzību gatavošanās svētkiem būs daudz vieglāka un patīkamāka. "Kesko Senukai Latvia" mārketinga vadītāja Marija Jakovļeva dalās padomos, kā neaizmirst nevienu mājas stūrīti un ietaupīt laiku saimniekojot.

Septiņas dienas līdz Ziemassvētkiem

Gatavojoties svētkiem, viens no svarīgākajiem lēmumiem ir īstās vietas atrašana svētku galvenajiem atribūtiem – eglītei un dažādiem rotājumiem.

 

Šī telpa savlaicīgi jāsapoš, sevišķi tad, ja eglīti iegādājaties vairākas dienas pirms svētkiem. Sakārtojiet istabu, izsūciet grīdu, noslaukiet putekļus, noglabājiet rudenim raksturīgos dekorus, atrodiet un pārskatiet Ziemassvētku rotājumus, eglīšu mantiņas un spuldzītes.

 

Tāpat ieteicams izveidot darāmo darbu sarakstu, lai izvairītos no stresa, ko rada laika trūkums un pēdējā brīdī piemirsti darbiņi.

 

Padoms: ja jūsu saimniecībā nav visu nepieciešamo tīrīšanas un uzkopšanas rīku, iedvesma tīrīšanas darbiem var ātri pagaist. Tāpēc, tuvojoties svētkiem, ieteicams pārskatīt savu arsenālu un papildināt to ar trūkstošajiem instrumentiem.

Piecas dienas līdz Ziemassvētkiem

Ir pienācis laiks saplānot svētku ēdienkarti un sagatavot virtuvi grandioziem kulinārijas sasniegumiem. Iztīriet ledusskapi, sakārtojiet virtuves skapīšus, izšķirojiet pārtikas krājumus, noslaukiet putekļus no plauktiem un citām virsmām.

Sastādiet Ziemassvētku pirkumu sarakstu. Jo agrāk sāksiet plānot svētku maltīti, jo vieglāk izdosies visu laikus sagādāt. Iespējams, ir vērts atjaunot vai papildināt arī ēdiena gatavošanas aprīkojumu un varbūt iegādāties papildu virtuves tehniku, lai godam sagatavotos svētku vakaram.

 

Vienlaikus atcerieties arī par citām telpām mājās. Parūpējieties par lampām – daudziem aizmirstas, ka arī uz tām krājas putekļi. Saposiet logus: izmazgājiet aizkarus, notīriet palodzes, kārtīgi noslaukiet stiklus, lai tie būtu tīri un spodri.

 

Padoms: Visu dienu veltīt uzkopšanai negribas nevienam, bet, ja katru dienu tam veltīsiet 10 minūtes, māja visu laiku būs kārtīga un tik ļoti nenogursiet. Svarīgi ir uzkopt vienu zonu vienlaikus – tā ātrāk redzēsiet rezultātu un gūsiet lielāku motivāciju.

Divas dienas līdz Ziemassvētkiem

Šis ir īstais brīdis, lai sakārtotu viesu istabu: uzklātu tīru gultas veļu un sagatavotu dvieļus, sakārtotu skapjus, izsūktu un noslaucītu putekļus. Darbi jāplāno tā, lai svētku dienā atliktu paveikt tikai sīkumus, nevis lielāko daļu mājas uzkopšanas darbu.

Ieplānojiet pamatīgu vannasistabas tīrīšanu: notīriet dušas stiklu, sienas un grīdas flīzes un spraugas starp tām, sakārtojiet vannasistabas skapīšus, notīriet spoguli, izmazgājiet vannas paklājiņu.

 

Neaizmirstiet pievērst uzmanību arī virtuvei: rūpīgi iztīriet cepeškrāsni un pārliecinieties, ka jums ir pietiekami daudz trauku, galda piederumu, glāžu un krūzīšu svētku vakariņām. Nomazgājiet visu nepieciešamo un sagatavojiet lietošanai.

 

Padoms: atcerieties, ka ne visi mājsaimniecības darbi jāveic vienam cilvēkam – dalieties šajos uzdevumos ar citiem ģimenes locekļiem. Kopā saimniekot ir jautrāk, un rezultātu sasniegsiet ātrāk.


Ietaupiet laiku: retāk lietotos traukus un galda piederumus vajadzētu pirms lietošanas pārmazgāt, lai traipi un apsūbējušas virsmas nesabojātu maģisko vakaru. Lai ietaupītu vismaz stundu sava laika, uzticiet šo darbiņu trauku mazgājamajai mašīnai.

24 stundas līdz Ziemassvētkiem

Dienu pirms svētkiem mājai jāspīd no tīrības, lai atliktu paveikt tikai pēdējos sīkumus: izsūkt dzīvojamās istabas grīdu, noslaucīt putekļus, salikt lietas savās vietās. Un, protams, saklāt svētku galdu!

 

Padoms: pēdējās dienās pirms svētkiem mēs steigā dažkārt aizmirstam Ziemassvētku būtību – pavadīt laiku kopā ar ģimeni, apstāties un izbaudīt kopā būšanas mirkļus. Tāpēc ir ļoti svarīgi laikus sagatavoties, jo svētku noskaņojums un prieks būs lielāks, ja jutīsieties atpūtušies, aizmirstot par ikdienu un rūpēm.