BauskasDzive.lv ARHĪVS

Kāpēc un kam nepieciešama balstvakcīna pret Covid-19? Skaidro ārsti

Kāpēc un kam nepieciešama balstvakcīna pret Covid-19? Skaidro ārsti

Jau šobrīd Latvijas iedzīvotājiem ir pieejama bezmaksas balstvakcīna pret Covid-19, taču sabiedrībā aizvien ir daudz jautājumu par balstvakcīnas nepieciešamību. Tos skaidro ģimenes ārste Dana Misiņa, kā arī ģimenes ārsts un Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs.

Vai pēc primārās vakcinācijas tiešām nepieciešama vēl viena vakcīnas deva? Atbild D. Misiņa.

Ikdienā redzu, ka sociālajos tīklos ir populāri dalīties ar sazvērestības teorijām un mītiem par Covid-19 un vakcinācijas procesiem. To vietā ir jāuzticas zinātnei, nepaļaujoties uz šaubīgiem informācijas avotiem, izdomājumiem un sagrozītiem faktiem. Ieklausieties pazīstamos medicīnas ekspertos un savā ģimenes ārstā!

Ar laiku primārās vakcinācijas radītā imūnā aizsardzība pret vīrusu samazinās jeb, citiem vārdiem sakot, organisms ar laiku “aizmirst” ražot antivielas, tāpēc mums ir jāspēj imunitātes šūnas “pamodināt” ar balstvakcīnu. Stiprinot imunitāti ar balstvakcīnu, var uzlabot savu aizsardzību pret vīrusu, novērst smagu saslimšanu, hospitalizāciju un nāvi.

Es tiešām aicinu iedzīvotājus neatlikt balstvakcinācijas procesu, jo pavisam vienkārši - var būt par vēlu. Tuvojas lieli svētki, kopā būšanas laiks, tāpēc neļausim tiem pārvērsties traģēdijā.

Kam nepieciešams saņemt balstvakcīnu? Atbild A. Dzalbs.

Jau vairāk nekā 200 gadus infekcijas slimības, līdzīgi kā Covid-19, tiek veiksmīgi ierobežotas un apkarotas, pateicoties vakcinācijai. Tā ir pārbaudīta, efektīva un droša metode.

Kā ziņoja Eiropas slimību profilakses kontroles centrs, vissmagākā saslimstība un vislielākā mirstība no Covid-19 ir iedzīvotāju grupā vecumā no 60 gadiem. Šie ir iedzīvotāji, kuriem noteikti vajadzētu saņemt ne tikai vakcīnu, bet arī balstvakcīnu. Arī iedzīvotājiem pēc 40 gadu vecuma imūnsistēma var nenoreaģēt pietiekami, un arī šiem cilvēkiem balstvakcīna ir ļoti ieteicama. Protams, gan pamata vakcīna pret Covid-19, gan balstvakcīna ir nepieciešama augsta riska pacientiem ar novājinātu imūnsistēmu, cilvēkiem ar blakussaslimšanām. Stiprinot imunitāti ar balstvakcīnu, var uzlabot savu aizsardzību pret vīrusu, novērst smagu saslimšanu, hospitalizāciju un nāvi.

Vai balstvakcīnu var potēt kopā ar gripas poti un vai tas nepārslogo imūnsistēmu? Atbild A. Dzalbs.

Pasaulē ir pieņemts, ka nav ierobežots skaits vakcīnu, ko vienā dienā var ievadīt. Piemēram, zīdaiņiem Latvijā vienā dienā ievada 3 potes, savukārt bērni, kuri uzsāk skolas gaitas, arī saņem trīs vakcīnas vienā dienā, atbilstoši vakcinācijas kalendāram. Tā kā nav pamata nekādām bažām, ka šīs abas vakcīnas – balstvakcīnu un gripas poti - nevarētu apvienot. Tas ir tikai viens no mītiem - par it kā slodzi imūnsistēmai. Veicot pat vienā dienā divas vakcīnas imūnsistēma netiks pārslogota. Gripas pote ir stingri rekomendējama senioriem un citām riska grupām, kurām turklāt gripas pote ir bez maksas.


20211217-1520-balstvakcina-infografika1.


Raksts tapis sadarbībā ar Valsts kanceleju un Nacionālo veselības dienestu.