BauskasDzive.lv ARHĪVS

Priekšlikums – slēgt ūdeļu novietni Iecavā

Sagatavojusi Sandra Danosa

2021. gada 17. decembris 00:00

1
Priekšlikums – slēgt ūdeļu novietni Iecavā

Biedrības ieskatā Nīderlandes uzņēmējam «Baltic Devon Mink» pašam ir jāmaksā un jāatbild par savu nolaidību un pārkāpumiem

Kā «Bauskas Dzīve» vēstījusi iepriekš, 15. decembrī pie Zemkopības ministrijas notika biedrības «Dzīvnieku brīvība» rīkots pikets saistībā ar ieilgušo «Covid-19» infekcijas perēkli Latvijas lielākajā zvēraudzētavā «Baltic Devon Mink», kas bāzēta Bauskas novada Iecavas pagastā.

Zemkopības ministrijas (ZM) preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece laikrakstu informē, ka, rūpējoties par sabiedrības veselību un reaģējot uz Slimību profilakses un kontroles centra riska novērtējuma ziņojumu, ZM gatavo Ministru kabineta lēmuma projektu par SIA «Baltic Devon Mink» ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju. Lēmums vispirms jāapstiprina Operatīvās vadības grupā, kas notika vakar, 16. decembrī. Līdz laikraksta nodošanai tipogrāfijā lēmuma «Bauskas Dzīves» rīcībā vēl nebija.

20 miljoni ir astronomiska summa

Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm dzīvnieku izkaušana un novietnes slēgšana varētu izmaksāt ap 20 miljoniem eiro, kas būtu kompensācija par nogalinātajiem vaislas dzīvniekiem, izmaksas par dzīvnieku nogalināšanu, dzīvnieku līķu savākšanu, transportēšanu un iznīcināšanu, izmaksas par dzīvnieku barības iznīcināšanu, dezinfekciju u. c. izdevumiem, kas var rasties darbības procesā. ZM aicinās Finanšu ministriju rast šim mērķim nepieciešamo finansējumu, skaidro D. Muceniece.

Šis paziņojums ir nepieņemams biedrībai «Dzīvnieku brīvība», un viņu rīkotais pikets trešdien jau bija ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību uz nepieņemamo Zemkopības ministrijas rīcību, rosinot piešķirt 20 miljonus eiro ūdeļu fermas «Baltic Devon Mink» «Covid-19» perēkļa likvidēšanai un uzņēmumam radušos zaudējumu kompensācijai.

Biedrības ieskatā Nīderlandes uzņēmējam «Baltic Devon Mink» pašam ir jāmaksā un jāatbild par savu nolaidību un pārkāpumiem, kā rezultātā izveidojās bīstamais infekcijas perēklis. Biedrības «Dzīvnieku brīvība» vadītāja Katrīna Krīgere komentārā retoriski vaicā, kāpēc Latvijas sabiedrībai no savas kabatas būtu jāmaksā par nīderlandiešu uzņēmēja nolaidību: «20 miljoni ir astronomiska summa, ko ministrija faktiski cenšas izkrāpt Latvijas sabiedrībai. Un kādu signālu tas sūta citiem zvēraudzētājiem, kuru fermās vēl nav «Covid-19», bet kuri jau gadiem strādā ar lieliem zaudējumiem?»

Katra ražošana atbalstāma, bet atbilstīgi normatīviem

«Bauskas Dzīve» skaidroja arī pašvaldības viedokli saistībā ar SIA «Baltic Devon Mink» radušos situāciju. Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas un Uzņēmējdarbības un kompetenču attīstības centra speciālisti komentē, ka pēdējos gados, mainoties SIA «Baltic Devon Mink» vadībai, Iecavas pašvaldībai nav bijusi cieša sadarbība ar šo uzņēmumu. «Protams, ikvienas ražotnes slēgšana ietekmē vietējo darba tirgu, darba ņēmēju ģimenes un attiecīgās teritorijas turpmāko attīstību. Tiesa gan – pašreizējā situācijā, kad mazāk kvalificēto darbinieku vakanču apkārtnē ir pietiekami, patiesi strādāt gribošiem cilvēkiem atrast darba piedāvājumu nevajadzētu būt problēmai,» skaidro pašvaldības speciālisti, minot Centrālās statistikas pārvaldes datus, ka 2021. gada 3. ceturkšņa beigās Latvijā bija 23,5 tūkst. brīvo darba vietu un, salīdzinot ar 2020. gada 3. ceturksni, to skaits ir palielinājies par 2,6 tūkst. jeb 12,3%. No visām darba vietām visaugstākais brīvo darba vietu īpatsvars bija kvalificētu lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības darbinieku pamatgrupā – 5,2%. Saskaņā ar «Lursoft» datubāzē pieejamo informāciju SIA «Baltic Devon Mink» darbinieku skaits 2020. gadā bija 77 (salīdzinājumā ar 2019. gadu palielinājies). Informācija par to, cik nodarbināto ir no Bauskas novada, nav pieejama.

Bauskas novada pašvaldības speciālisti akcentē – katra ražošana būtu atbalstāma, taču tai jānorit atbilstīgi normatīviem un ievērojot epidemioloģiskos nosacījumus: «Jāteic, ka vietējā sabiedrībā attieksme tieši pret rūpniecisku kažokzvēru audzēšanu nav viennozīmīga. Arī iecavnieki ir iesaistījušies dzīvnieku aizstāvju iniciētās valsts līmeņa protesta akcijās, aģitējot par zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā, tāpat kā tas jau noteikts daudzās Eiropas valstīs.»

Uzņēmums veido dialogu ar iesaistītajām institūcijām

SIA «Baltic Devon Mink» laik-rakstam atzīst, ka ir informēti par ziņām par Zemkopības ministrijas nodomu ierosināt Latvijas valdībai pieņemt lēmumu par ūdeļu likvidāciju «Baltic Devon Mink» fermā «Covid-19»  situācijas dēļ. «Vienlaikus mēs saprotam, ka galīgais lēmums vēl nav pieņemts – lietu plānots skatīt valdībā nākamnedēļ, 21. decembrī,» komentē uzņēmuma valdes loceklis Bobs van Ansems.

Kā apliecina valdes loceklis, «Baltic Devon Mink» vadība un akcionāri šī jautājuma risināšanā ir iesaistījuši juristus un veido aktīvu dialogu ar iesaistītajām institūcijām. Bobs van Ansems skaidro: «Mums, pirmkārt, jāizprot institūciju argumenti, jo sīkāka informācija mums vēl nav sniegta, un, otrkārt, šādos apstākļos būtu jāpanāk uzņēmumam, tā darbiniekiem un biznesa partneriem optimālākais risinājums. Kamēr darbs ar iestādēm  turpinā-sies, mēs atturēsimies no jebkā-diem turpmākiem publiskiem paziņojumiem. Lūdzu ņemt vērā, ka «Baltic Devon Mink» jebkādu jautājumu, kas izriet no minētajām iniciatīvām un lēmumiem, saziņai ar trešajām personām ir pilnvarojusi zvērinātu advokātu biroja «Sorainen» advokātus.»