BauskasDzive.lv ARHĪVS

KOMENTĀRI: energoresursu sadārdzinājums

KOMENTĀRI: energoresursu sadārdzinājums

Maksa par elektroenerģiju un gāzi kāpj. Kāds būtu iespējamais atbalsts mājsaimniecībām un uzņēmumiem?


Sanita Ozoliņa,četru bērnu māmiņa

Iespējams sabalansēt
– Daudzbērnu ģimenēm ir atlaide maksai par elektrību, tāpēc šo iespēju izmantojam. Vidēji mēnesī par elektrības pakalpojumiem maksājam ap 35 eiro. Gāzes mums nav, jo visas iekārtas ir elektriskās.Cenu kāpumu gāzei izjūtam apkures izmaksās. Tā ir kļuvusi krietni dārgāka jau pašlaik. Par novembri rēķins bija 145 eiro, istabu temperatūra knapi 21 grāds. Līdz šim šāds rēķins tika saņemts bargajos ziemas mēnešos, kur istabu temperatūra bija 25 grādi. Neesam pieraduši pie tik vēsām istabām, it sevišķi, ja mājās ir mazi bērni. Nākas siltāk saģērbties. Tomēr ar bažām gaidu nākamos apkures rēķinus. Ziema ir tikai sākusies, bail domāt, ja tā šogad būs barga, tad rēķini būs iespaidīgi lieli.

No 1. janvāra gāzes cenai būs vēl lielāks tarifs. Tas nozīmēs, ka daudzas ģimenes vispār nespēs samaksāt par to un iekļūs parādnieku sarakstā. Iespējams, liela daļa daudzbērnu ģimeņu savus bērnu palielinātos pabalstus, kurus sāks izmaksāt no 1. janvāra, atvēlēs tieši šim mērķim – lai nomaksātu gāzes un elektrības rēķinus.


DINA ROMANOVSKA, Bauskas novada sociālā dienesta vadītāja

Izvērtē katru gadījumu

– Pamata sociālās palīdzības pabalstiem, ko nosaka likums, 2022. gadā tiek plānoti 1 107 352 eiro. Pašlaik palielināta interese pēc palīdzības no vietējiem iedzīvotājiem nav novērota. Energoresursu cenu kāpumu un dzīves dārdzības paaugstināšanos no dienas kārtības neesam izsvītrojuši. Sociālā dienesta palīdzības spēks ir neliels, pamata atbalstam jānāk no valsts.

Valdība veikusi vairākus pasākumus, lai amortizētu energoresursu cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotājiem. Koalīcijas sadarbības sanāksmē panākta vienošanās par «kompleksiem» pasākumiem energoresursu cenu samazinājumam, tostarp paplašināt mājokļa pabalsta saņēmēju loku un samazināt elektroenerģijas sadales tarifu.

Latvijā dzīvojošajiem un vakcinētajiem iedzīvotājiem virs 60 gadu vecuma no novembra līdz 2022. gada marta beigām ik mēnesi maksās
20 eiro pabalstu, kompensējot komunālo maksājumu pieaugumu. 1. septembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka atbalstu mazaizsargātiem lietotājiem.

Aicinu ikvienu, kurš nonācis grūtībās, vērsties ar iesniegumu sociālajā dienestā.

GUNTIS KALNIŅŠ, Bauskas novada domes sociālās un veselības komitejas vadītājs

Būs papildu izdevumi

– Speciāli saistošie noteikumi, kas paredzētu, ka pašvaldība iesaistās rēķinu apmaksā vai izdevumu segšanā, nebūs. Tas būtu viens no veidiem, kā kropļot tirgu, un visiem palīdzēt nevar. Vienīgais, ko varētu apdomāt, – iespējas papildus atbalstīt kādas maznodrošinātas grupas. 

Cik saprotu, tad valsts ir gatava iesaistīties jautājumos par dzīvokļu pabalstiem, kur var gaidīt izmaiņas. Ir plānots energoresursu atbalsts daudzbērnu ģimenēm, un pašlaik runā, kā no 2022. gada sākuma varētu samazināties obligātās iepirkumu komponentes maksājums. Iedzīvotājiem lielāks atbalsts varētu būt pievienotās vērtības nodokļa samazināšana, bet uzņēmējiem tas neko daudz neizteiks – elektrības cenas kāpums tāpat ir ievērojams.

Visvairāk no energoresursu sadārdzinājuma cietīs pašvaldība, kam no budžeta būs jāsedz papildu izdevumi iestādēm un struktūrvienībām. Tas arī būs liels ieguldījums no pašvaldību puses – lai turpinātu nodrošināt pakalpojumus, pašvaldībai būs jāatvēl lielāks finansējums, nekā bija plānots. Saistībā ar siltumu būtisku cenu kāpumu iedzīvotāji, visdrīzāk, sagaidīs gada otrajā pusē, kad kapitālsabiedrībām apstiprinās jaunos tarifus.