BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ziemassvētku brīnumu meklējot

Kaspars Kalējs

2021. gada 17. decembris 00:00

279
Ziemassvētku brīnumu meklējot

Izgaismotajā Iecavas parkā turpinās baušķenieces Martas piedzīvojumi

Baušķenieci Martu lasītāji, iespējams, atceras no raksta «Bauskas Dzīvē» par pasākumu «Ciere», kas septembrī tika rīkots Bauskas vecpilsētā. Tagad ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks un jauni piedzīvojumi, kur atkal ir jābauda lampiņu mirdzums. Četrgadniece Marta pagājušajā svētdienā, 12.decembrī, apmeklēja par pasaku mežu pārvērsto un gaismās mirdzošo Iecavas parku.

Olafs jāņem līdzi
Mazā Marta par pasākumu Iecavas parkā uzzina jau tad, kad svētku izgaismošana tur ir sākusies. Viņa mājās iesaucas: «Olafs un smurfi, un Ziemassvētku vecītis tur būs?! Mums tur ir jābrauc! Mammu, tēti, aši ģērbieties!» Vecāki ilgi negaida, uzvelk ziemas mēteļus, saģērbjas arī Marta, turēdama rokās savu rotaļu Olafu, un baušķenieki dodas uz Iecavu. Sniegavīrs Olafs ir viņas draugs no multfilmas «Ledus sirds», bet smurfi ir zilie maģiskie rūķīši pasaku mežā. Abi ir Martas mīļākie pasaku tēli.

Tā kā ziemā uz Iecavu no Bauskas jābrauc aptuveni 20 minūtes, Martai sāk nākt miegs. Galu galā viņa nav gulējusi pusdienas laiku, un mazajai svētku svinētājai diena sāk veidoties par garu. Bet Marta iztur, lai kā acis taisās ciet, viņa spēj domāt par saviem labākajiem filmu draugiem. Iebraukšana Iecavas parkā ir maģiska – privātmāju pagalmos parādās dažādas krāsainas lampiņu virtenes un Ziemassvētku dekorācijas. Viens «gulošais policists», tad otrs un trešais, un Marta jautā: «Es varēšu savu Olafu ņemt līdzi?» Vecāki atbild apstiprinoši, novieto automašīnu un dodas pāri Iecavas upes tiltiņam.

Runājošais kaķis un pele
Krāsaini izgaismotajā Iecavas parkā Marta ierauga lielu ekrānu, un tur pēkšņi parādās Ziemassvētku vecīša kamanas. Redzams, ka meitēnam pat grūti visam izsekot. Spoguļbumbu mirdzumā viņa skatās uz katru gaismiņu, kas veidojas, zaļai, zilai, dzeltenai un citai krāsai spīdot uz spoguļu gabaliņiem. Viņa ienāk pasaku mežā un pamana staigājošu kaķi. «Paskaties, šeit ir Toms no multenēm!» iekliedzas Marta. To dzird arī kaķis un pagriežas pret viņu. «Čau!» saka kaķis. Marta nedaudz kautrīgi to vēro, bet atbildēt gan uzdrošinās. «Čau, mani sauc Marta, un esmu no Bauskas!» ar kaķi runā Marta. «Oho, cik tu esi drosmīga,» saka kaķis. Meitene kļūst arvien drosmīgāka, tāpēc sarunu ar kaķi viņa turpina zem četrām acīm, līdz tētis aicina doties tālāk.

Gabaliņu paejot, Marta pamana citu pasaku tēlu – peli Džeriju, un atkal meitenei trūkst vārdu, lai izteiktu visas savas emocijas. «Ej… ej… ejam, tēti!» saviļņojumā aicina Marta. Tagad viņa jau ir droša un pati iet runāt ar pasaku tēlu. «Vai tu zini, kur ir Elza un Anna?» meklējot savas pasaku draudzenes no filmas «Ledus sirds», pelei jautā Marta. «Princeses dabūja vasaras gripu, tāpēc viņas nevarēja atbraukt, bet šeit ir Olafs,» saka pelēns. Martas acīs jūtama neizpratne, bet to viņa «sagremo». Arī pelēnu viņa pasveicina, un laiks doties uz priekšu!

Olafu atrādīt Olafam
Pa ceļam viņa satiek smurfu puisi Drukno, kam blakus ir dažādās krāsās ietērptas dāvanas. «Tu tās visas dāvanas sargā?» jautā Marta, uz ko smurfu puisis Druknais viņai atbild: «Nē! Te visi ir savējie. Nav, no kā sargāt!» Marta atkal uzdod jautājumu par Elzu un Annu, jo viņai ir svarīgi princeses redzēt, bet smurfu puisis aicina viņu doties pie Olafa. To Marta arī dara.

Pa ceļam viņa ar ģimeni iepazīstas ar zaķi, kam blakus ir pulk-stenis, meitene vēlas ar viņu uzņemt fotogrāfiju, tad nedaudz tālāk viņai roku māj feju krustmāte, kas parādās zilās gaismās.  Marta aiziet un sasveicinās ar viņu. Tad meitene ierauga sniegavīru Olafu. Vecākiem šķiet, ka no laimes viņa savu rotaļu sniegavīru var netīši nomest zemē, bet viņa to neizdara. Toties viņa aizsteidzas pie Olafa, jo citu bērnu pagaidām tur nav. Marta pieiet pie viņa un Olafam parāda savu mazo rotaļu draugu. «Redzi, tu man esi daudz mazāks nekā tagad!» «Jā, tas ir mans mazais dvīņubrālis Olafs. Viņš tevi sargā,» stāsta Olafs, un Marta uzmanīgi viņā klausās. Martas mazo Olafu lielais pasaku tēls parāda arī citiem bērniem, un Marta jūtas nedaudz lepna par to, ka viņai ir savs Olafs. «Tu tikai man atdod to atpakaļ, man viņš ir svarīgs,» Marta aicina pasaku tēlu. Tas, protams, arī tiek izdarīts, tāpēc Marta var atvadīties un meklēt Ziemassvētku vecīti.

Sveiciens vecītim
Vecīti Marta ierauga, sēžot sniega bumbā. Tie, kas stāv Martai blakus, spēj tikai iet viņai līdzi un jūsmināties par Martas emocijām un pasaku mežu. Meitene uzmanīgi kāpj pa kāpnēm, jo tās ir slidenas, un pieiet Ziemassvētku vecītim tuvāk. Bērns runā skaļi, jo vecītis ir paslēpies bumbā. «Ho, ho, ho, sveika! Es tevi jau gaidīju!» sasveicinoties ar Martu, saka Ziemassvētku vecītis. Meitene īsti nesaprot, kā Ziemassvētku vecītis zināja, ka Marta ieradīsies pie viņa. Intereses pēc viņa to vecītim pajautā. «Es taču no Ziemeļpola ar tālskati redzu visus bērnus katrā mājā,» saka vecītis. Viņa kādu brīdi ar vecīti parunā, uzņem fotogrāfiju un dodas meklēt Smurfeti. Viņa ir smurfu puiša draudzene. Marta dodas pie viņas, tur ir skaista rūķīšu māja un neliels rūķu ciems. «Stāsti, kā tev iet! Tu jau atradi savu labāko kleitu?» Smurfete jautā Martai. Viņai un četrgadniecei kleitas ļoti patīk, tāpēc sarunas ir abām interesantas. «Es vispār izvēlējos vilkt balto kleitu uz Ziemassvētkiem, tumši zaļo kleitu vilkšu, sagaidot jauno gadu,» ar Smurfeti runā Marta.

Pēc sarunas Marta jūtas pārsteigti nogurusi. Pārsteigta, jo negaidot Iecavas parkā pieredzēts ļoti daudz.

Svētki Iecavā nebeidzas

Iecavas kultūras nama vadītāja Alma Spale atklāja, ka sestdien un svētdien, 18. un 19. decembrī, Iecavas parks arī būs izgaismots. «Būs mazliet citādāk nekā aizgājušajā svētdienā. Ārā veidojam pastaigu takas, lai visi var baudīt svētkus. Piedāvājām iedzīvotājiem, pašvaldībai iespēju izgaismot katram savu sētu, ēku vai koku akcijā «Svinam svētkus mājās – Iecavā». Kultūras centra sociālo tīklu platformās var atrast karti ar izgaismotajiem objektiem. Iecavas parkā, sākot no estrādes stāvlaukuma, šajā nedēļas nogalē būs iekārtota multimediāla pastaigu taka. Tā būs skatāma no plkst. 17 līdz 22, gaidāms lāzeršovs un gaismu šovs,» skaidro A. Spale.

Kā informē Beata Logina, Bauskas novada pašvaldības pārstāve, aktivitātes, izgaismojums un noformējums Iecavas parkā izmaksāja
11 000 eiro. Māksliniecisko un tehnisko izpildījumu nodrošināja SIA «Radošā apvienība «Pasaku nams»».