BauskasDzive.lv ARHĪVS

Dambretē gūst medaļas

Uldis Varnevičs

2021. gada 17. decembris 00:00

6
Dambretē gūst medaļas

Izspēlē gan Bauskas novada, gan Latvijas čempionātu


Dambretes pārstāvji turpina maksimāli izmantot iespējas piedalīties dambretes sacensībās gan klātienē, gan tiešsaistē. Tā, kamēr notiek vairāki turnīri katru nedēļu tiešsaistē, vienlaikus notika arī Bauskas novada čempionāts klātienē un Latvijas čempionāts ātrspēlē 64 lauciņu dambretē.

2021. gada noslēgumā dambretes turnīriem klātienē noteikumus nosaka arī «Covid-19» ierobežojumi – piedalīties var tikai personas ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem. Tas automātiski ierobežo iespējas iesaistīties skolēniem, kas jaunāki par 13 gadiem, turklāt sacensībām jābūt iekļautām sporta federācijas kalendārā.

Neprognozējamas spēles
Biedrība «Bauskas prātnieks» 11. decembrī sadarbībā ar sporta centru «Mēmele» Bauskas kultūras centrā organizēja Bauskas novada čempionātu 64 lauciņu dambretē. Uz turnīru ieradās 14 dalībnieki, kurus vērtēja četrās grupās. Spēles bija sīvas – pilns vietu sadalījums bija skaidrs tikai pēc pēdējās kārtas, un līdz pēdējam brīdim nevarēja prognozēt, kuras vietas ieņems tie, kas sadalīja medaļas.

Vīriem otro reizi par Bauskas novada čempionu kļuva Reinis Štāls. Otrajā vietā Jānis Štāls, trešais – Juris Neimanis. Ļoti līdzīgi rezultāti bija sieviešu sacensībās, kur kārtējo reizi par godalgām cīnījās dambretes jaunā paaudze. Tā pirmo vietu un otro Bauskas novada čempiones titulu atkal izcīnīja Zane Lea Zunda. Negaidīti otrajā vietā Sabīne Varneviča, savukārt trešajā vietā – Keita Enija Platā.

Jauniešu konkurencē pārliecinoši uzvarēja Jurģis Stīpnieks, otrais – Artis Barauskis, trešais – Edgars Adakovskis. Sacensībās startēja arī cilvēki ar invaliditāti, un šoreiz labākais bija Laimonis Katilavičs, otrais – Jānis Jegorovs, bet trešajā vietā Sarmīte Poškute. Plašāka informācija skatāma mājaslapā bauskaspratnieks.lv.

Divas godalgas
Jau nākamajā dienā, 12. decembrī, spēcīgākie baušķenieki devās uz Rīgu, kur Latvijas Dambretes federācija rīkoja Latvijas čempionātu ātrspēlē 64 lauciņu dambretē. Sacensībās piedalījās gandrīz visi pašlaik spēcīgākie dambretisti. Turnīri norisinājās ar gājienu izlozi sievietēm pēc 150 un vīriešiem pēc 745 izlozes variantu tabulām. Tika spēlēts pēc mikromaču principa ar apdomas laiku uz partiju katram spēlētājam trīs minūtes un divas papildu sekundes par katru izdarīto gājienu.

Z. L. Zunda ir labākā Bauskas novadā, tomēr līdz labāko spēlētāju Latvijas līmenim vēl jāaug – šoreiz pēdējā, devītā vieta ar izcīnītiem diviem punktiem. Uzvarēja rīdziniece Jeļena Tkačenko, otrajā vietā Marija Magdalēna Nereda, trešā – Antra Valnere. Pazīstamajai Bauskas novada vienības pārstāvei Regīnai Piroņenai šoreiz ceturtā vieta.

Vīri izspēlēja 11 kārtas, kuras labi sāka J. Štāls, bet otrajā turnīra pusē nespēja turēt tempu un turpināt cīnīties par medaļām – iegūti 12 punkti. Tuvu godalgotajām vietām visu laiku bija Laimonis Zālītis, bet izšķirošajos mačos tomēr pietrūka veiksmes – iegūti 13 punkti.
Vēl pirms pēdējās kārtas pārliecinoši otrais bija R. Štāls, bet pēdējo maču neizdevās novadīt tikpat pārliecinoši kā iepriekšējos – neizšķirts ar Klāvu Norenbergu un 15 punkti. Savukārt pēdējā mačā uzvarēja Guntars Purviņš no Bauskas novada komandas un arī izcīnīja 15 punktus. Papildkoeficients bija labāks G. Purviņam, un viņš izcīnīja otro vietu, trešais R. Štāls – tā baušķeniekiem divas godalgas Latvijas čempionātā. Pārliecinoši par Latvijas čempionu ar 20 punktiem kļuva Roberts Misāns.