BauskasDzive.lv ARHĪVS

Iecavniekiem ūdens kļūs dārgāks

Uldis Varnevičs

2021. gada 14. decembris 00:00

69
Iecavniekiem ūdens kļūs dārgāks

Deputātiem būs jālemj par atbalsta apmēru pašvaldības kapitālsabiedrībai


Interesantā situācijā ir nonākuši Bauskas novada domes deputāti – Iecavas pašvaldības kapitālsabiedrības «Dzīvokļu komunālā saimniecība» valdes loceklis Juris Jundulis lūdz finansiālu atbalstu aizņēmuma atmaksai Valsts kasē.

Jautājumu skatīja vides un attīstības komitejas sēdē 8. decembrī. Ūdenssaimniecības projekta īstenošana ir noslēgusies, bet reizē arī radusies tāda situācija, ka, sākot no nākamā gada, uzņēmumam būs katru mēnesi jāatmaksā Valsts kasei aizņēmums aptuveni septiņu tūkstošu eiro apmērā. Ir noteiktas cerības, ka termiņu varētu pagarināt, bet tas pašlaik ir tīri teorētiski. Lai aizņēmumu atdotu, būs jāceļ maksājums par ūdeni vai jācer uz Bauskas novada pašvaldības atbalstu.

Īstenota laba doma
Problēmas iemesli vispār ir tīri pragmatiski – Iecavas novada dome izdarīja to, ko savulaik neizdarīja Bauskas novada dome, un par to saņēma ne vienu vien pārmetumu. Īstenojot Eiropas Savienības finansēto ūdenssaimniecības pārbūves projektu, papildus kanalizācijas vadu ieguldīšanai ierīkoja vairākās ielās arī ūdensvadus, kā arī visā platumā asfaltēja ielu, nevis tikai uzraktajā ielas posmā.
Bauskā savulaik novada dome saņēma pārmetumus tieši par šādām jomām – par ūdensvada neierīkošanu Plūdoņa ielā, kā arī par «plāksteru» ielām pēc ūdenssaimniecības projekta īstenošanas. Pilskalna ielu asfaltēja visā platumā tikai gandrīz desmit gadus pēc projekta pabeigšanas, un Slimnīcas iela vēl aizvien ir tikai daļēji labi asfaltētā stāvoklī. Kā norādīja vides un attīstības komitejas sēdē Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks, arī citos novados, kur pašvaldība izvēlējās veikt tikai Eiropas Savienības līdzfinansētos darbus, iedzīvotāji pauž sašutumu, ka nav ūdensvada. Tomēr labajiem mērķiem bija sava cena – šie darbi bija jāīsteno par papildu finansējumu, kuram ņēma aizņēmumu no Valsts kases, un uzņēmumam tagad tas jāsāk atmaksāt.

Ieguvēji visi
Iecavas apvienības juridiskās nodaļas vadītāja Ginta Krikščūne sacīja, ka šajā situācijā iespējami divi varianti – vai nu atbalstīt tarifa palielinājumu, ko noteiks regulators, vai arī novada vadībai atvēlēt finansējumu uzņēmumam, jo ieguvēji ir visi iedzīvotāji. «Tas ir liels projekts, kura laikā izbūvēja ne tikai ūdenssaimniecības pakalpojumu sistēmas, bet sakārtoja arī ielas. Ieguva visa sabiedrība,» tā G. Krikščūne.

Deputāti interesējās, vai jaunie ūdens pieslēgumi situāciju varētu atrisināt. «Mums patiesībā pat krities ūdens patēriņš, jo uzstādīti skaitītāji un veiksmīgi cīnāmies ar ūdens zudumiem. Lai nosegtu summu, kas jāatmaksā Valsts kasei, tad patēriņam būtu jāpieaug par 50 – 60 procentiem. No 14 tūkstošiem kubikmetru uz 21 tūkstoti,» paskaidroja J. Jundulis.

Svarīgi neaizbiedēt
Deputāts Ingmārs Līdaka interesējās par to, vai ir kādi aprēķini, pie kādām summām un klientu pieauguma skaita šo aizņēmuma maksu varētu segt. Saņemtās atbildes viņu īsti neapmierināja, bet tomēr atzina, ka pašvaldības atbalstam jābūt, jo citādi tarifu pieaugums neveicinās vēlmi pieslēgties pie centralizētā tīkla. «Neapgalvoju, ka jāsedz viss maksas pieaugums. Vienkārši norādu, ka ir pašvaldības, kur sekmē kaut vai pieslēguma tehnisko daļu. Pārlieku pieaudzējot tarifu, neveicināsim pieslēgumu veidošanu,» pauda I. Līdaka.
Vaicāts par izmaksām, J. Jundulis informēja, ka tarifu kāpums varētu būt 51 cents par ūdens kubikmetru, bet summa var mainīties atkarībā no novada domes atbalsta. Kopumā pirmā vienošanās bija par atbalstu apmēram trešdaļas finansējuma apmērā, kas būtu aptuveni 25 tūkstoši eiro. Tomēr deputāti atzina, ka nav īsti apmierināti ar aprēķiniem, un beigās vienojās, ka notiks vēl viena tikšanās ar deputātiem 13. decembra vakarā, kā arī apspriedīs šo jautājumu vēl finanšu komitejas sēdē, kas notiks 16. decembrī.