BauskasDzive.lv ARHĪVS

Ar šķipsniņu Ziemassvētku brīnuma

www.bauskasdzive.lv

2021. gada 13. decembris 17:42

20
Ar šķipsniņu Ziemassvētku brīnuma

Rundālē eglītes iedegšanas sarīkojuma programma – plaša un daudzveidīga

Ar daudzveidīgu programmu Rundāles multifunkcionālajā centrā un brīvdabas amfiteātrī sestdien, 11. decembrī, «zaļajā režīmā» tika iedegta svētku eglīte, informē kultūras darba speciāliste Lilita Lauskiniece.

Izskanēja plašs amatierkopu koncerts – dziedāja Rundāles sieviešu koris «Runda» (diriģente Ingrīda Zemļinska, koncertmeistare Irēna Saltā) un vokālais ansamblis «Naktsvijoles» (vadītāja Kristīne Kudrjavceva, koncertmeistare Irēna Saltā), uzstājās Eiropas deju grupa «Magnolijas» (vadītāja Aiga Vangale) un drāmas terapijas grupa (vadītāja Lilita Lauskiniece), dziedāja Māras Filipovičas vadītās bērnu un jauniešu vokālās studijas dalībnieces.

«Laboratorium»
Klātesošajiem prieku sagādāja zinātnes teātra «Laboratorium» brīnumu šovs lieliem un maziem. Ar mirdzošām acīm un skaļām ovācijām bērni un pieaugušie sekoja līdzi tam, kā ķīmijas pārzināšana, piemēram, «pārvērš kokakolu aveņu, ābolu vai melleņu sulā». Salejot kopā divus šķīdumus, no trauka pacēlās un «izauga» kaut kas sniegavīram līdzīgs. Kā sacīja «Laboratorium» pārstāvji – mūs ierobežo tikai mūsu domas, mūsu priekšstati, piemēram, par to, kādam jābūt sniegavīram. Vairāk jāļaujas fantāzijai, vairāk arī jāmācās, lai uzburtu brīnumus, ko ļauj ķīmijas zinātne.

Bērni zālē mēģināja saprast, kā Ziemassvētku vecītis vienā maisā var salikt miljoniem dāvanu. Izrādes vadītāji ieteica risinājumu – maisā ir dāvanu samazinātāji, bet, izņemot no maisa un pasniedzot tās bērniem, jau atgūst reālos izmērus. Tas tika arī demonstrēts – piepūstus balonus liekot bļodiņā, tiem virsū lēja kādu vielu, un baloni saplaka cits pēc cita. Pēc tam, izņemot «plakanīšus» no bļodas, tie atguva iepriekšējo lielo apmēru. Protams, skatītāji prasīja – kas tajos šķidrumos ir iekšā? Atbilde bija – tur pievienota šķipsniņa Ziemassvētku brīnuma.

«Laboratorium» ir gan zinātnes teātris, kurā darbojas ķīmijas skolotājs Mārtiņš Gulbis un aktieris Ņikita Rumjancevs, gan arī zinātnes skola. «Sistemātiskas iknedēļas nodarbības ķīmijā, fizikā un elektronikā bērniem un jauniešiem vecumā no 8 līdz 18 gadiem vienlaikus ir aizraujošas un izglītojošas. Mūsu nodarbībās skolēni mācās darot, caur savu personīgo pieredzi, eksperimentē, lai apzinātos un izprastu likumsakarības, un arī tiešām iemīlas zinātnē,» skaidro M. Gulbis. Nodarbības notiek Brīvības ielā 106b Rīgā.

Arī zinātnes teātra šovu mērķis līdztekus izklaidei ir izglītojošs, interesi raisošs, akcentē Ņikita un Mārtiņš.

«Sajūtu istaba» un uguns rati
Rundāles multifunkcionālajā centrā skatāmas vairākas izstādes – Rīgas Stila un modes tehnikuma audzēkņu un viņu pedagoģes Lindas Ratutas veidotā fotoizstāde «Latviešu etnogrāfiskās zīmes dabā», kā arī gleznotājas un fotogrāfes Mētras Štelmaheres fotoizstāde «Substance». Joprojām aplūkojama arī Valtera Poļakova fotoizstāde «Gudro suņu brīvdienas».

Visu 11. decembra pēcpusdienu norisinājās fotosesija studijā – īpaši iekārtotajā baltajā «Sajūtu istabā», kuras ideja un dizains pieder rundālietei Sigitai Brezinai. Un dienas kulminācija – āra egles iedegšana un gaismas ziedi – iluminācijā griezās krāšņi uguns rati, šo ideju ierosinājis Bauskas novada pašvaldības iestādes «Rundāles novada dome» izpilddirektors Aigars Sietiņš, kurš sestdien arī iededza gaismiņas eglē.