BauskasDzive.lv ARHĪVS

Uzvar labākā aizsardzība

Uldis Varnevičs

2021. gada 14. decembris 00:00

8
Uzvar labākā aizsardzība

«Simtgades kausu» futbolā izcīna vienība «BJSS/Mēmele»

Bauskas pilsētas sporta namā «Mēmele» aizvadīta nu jau tradicionālā «Simtgades kausa» izcīņa telpu futbolā. Sacensības rīko vienība «TFK LATS». Turnīrā šoreiz pamanījās uzvarēt komanda, kas neielaida nevienus vārtus spēļu laikā, – «BJSS/Mēmele».
Savulaik 2018. gadā turnīrs notika Valles pamatskolas sporta zālē, kad uzvarēja «TFK LATS» vienība, un šogad, 11. decembrī, sacensībās sporta namā «Mēmele» piedalījās desmit komandas. «Sacīkstes notiek ceturto gadu – pagājušajā gadā «Covid-19» dēļ izkrita. Pēc gada pauzes turnīrs ir atgriezies, lai arī mazākā mērogā un bez skatītājiem,» stāsta turnīra rīkotājs Raimonds Ivenkovs.

Neprognozējami rezultāti
Bauskas novadu sacensībās pārstāvēja komandas «Ceraukste», «Rainis E67» un «BJSS/Mēmele», kā arī Iecavas vienības «TFK LATS» un FK «Lions». Piedalījās arī komandas no Liepājas, Jūrmalas, Rīgas un Aizkraukles.

Vispirms notika grupu spēles, kurās noskaidroja četras vienības, kuras cīnīsies izslēgšanas spēļu kārtā. A grupā pirmajā vietā bija «BJSS/Mēmele», kas gan izcīnīja minimālus panākumus, – divi neizšķirti 0:0 un uzvaras ar 1:0 un 2:0. Otrajā vietā «Ceraukste», trešā – vienība «Caljan», un tikai ceturtie – turnīra rīkotāji «TFK LATS», kas ar 2:0 pieveica FC «Rastafari», kuriem pēdējā vieta.

Otrajā B grupā sevi labi parādīja Brunavas pagasta «Rainis E67», kas tomēr piekāpās komandai FK «Brālis» ar 0:3 un palika otrajā vietā aiz šīs vienības. Trešajā vietā FK «Lions», ceturtie – «Napalm», bet vienība no Rīgas «EveXmas» ar vienu punktu palika piektajā vietā. «Sacensību iznākums ir nepro-gnozējams. Komanda no Rīgas bija spēcīga, bet beigās tikai viens punkts, un brauc mājās,» atzīst R. Ivenkovs.

Ļoti liels un ļoti melns
Ceturtdaļfināla mačos izrādījās, ka A grupas vienībām ir vairāk spēka un arī veiksmes. «BJSS/Mēmele» beidzot atraisījās un ar 4:0 sakāva «Napalm» komandu. «Rainis E67» negaidīti ar 2:4 piekāpās «Caljan» komandai, savukārt nepārprotamie līderi FK «Brālis» ar 0:2 zaudēja «TFK LATS», kur abos vārtu gūšanas momentos kāds ļoti liels un ļoti melns «kaķis» bija pārskrējis pāri FK «Brālis» vārtsarga ceļam. Pirmajā vārtu zaudējumā bumba uzlidoja gaisā un krītot atsitās pret vārtsarga plecu, un ielidoja vārtos. Otrajā gadījumā vārtsargs izgāja tālu no vārtiem, bet piespēle neizdevās, un iecavnieki bija precīzi otro reizi.
Ļoti sīva spēle bija starp FK «Lions» un «Ceraukstes» vienību. Ilgu laiku vārtsargi bija nepārspēti, līdz «Ceraukstes» komandas futbolists Kristaps Maskalis iesita fantastisku «golu» – palēcienā un griezienā sita pa bumbu, kas vēl atradās gaisā, un bija precīzs. Turpinājumā vēl vienus vārtu guva «Ceraukstes» uzbrucējs Artūrs Dulbe, un FK «Lions» pēdējā minūtē atspēlēties vairs neizdevās – zaudējums ar 0:2.

Visu izšķir vārtsargs
Pusfināli bija ne mazāk dramatiski. «BJSS/Mēmele» un «Caljan» mačā aktīvāk sāka mājinieki, bet viesi pamazām «paņēma» pārsvaru laukumā. Mājinieki izcēlās ar daudziem pārkāpumiem, viņiem piešķīra arī soda sitienu pa vārtiem, bet «BJSS/Mēmele» vārtsargs Āris Paužolis sitienu atraidīja. Mačs noslēdzās ar rezultātu 0:0, savukārt pēcspēles sitienos baušķenieki bija precīzi trīs reizes, bet A. Paužolis viesu otro raidījumu atsita, un komanda iekļuva finālā.

Otrā pusfināla rezultāts īsti neparāda spēles gaitu. Oficiāli «TFK LATS» uzvarēja ar 5:0, bet ļoti ilgi spēle bija izteikti līdzīga, līdz pāris uzbrukumos iecavniekiem izdevās gūt vārtus. «Ceraukste» mēģināja atspēlēties, tai skaitā nomainot Elvi Holstu vārtos pret uzbrucēju Artūru Zomerovski, bet maiņu rezultātā šoreiz bija zaudēti vārti, nevis gūti, un finālā iekļuva Iecavas vienība.

Mājinieki spēlē precīzi
Cīņu par trešo vietu ar «Caljan» veiksmīgi sāka «Ceraukste», kura «iespieda» pretiniekus viņu laukuma pusē. Vispirms vārtus guva Nauris Dombrovskis, un pēc tam ar labu tālsitienu izcēlās A. Zomerovskis. Tomēr uzvaras izjūta bija stipri mānīga – «Caljan» drīz vien spēja izlīdzināt rezultātu un uz beigām gūt vēl trešos vārtus, arī šoreiz vārtsargu maiņa pret uzbrucēju nedeva gaidīto rezultātu. Ar rezultātu 3:2 trešo vietu izcīnīja «Caljan» vienība.

Fināla mačā ar «TFK LATS» mājinieki «BJSS/Mēmele» turpināja spēlēt vairāk no aizsardzības. Iecavnieku uzbrukumos baušķeniekus vārtos regulāri glāba Ā. Paužolis. Savukārt uzbrukumā vispirms ļoti precīzi nospēlēja Arturs Kupčiuns, un pēc tam vārtus guva Svajunas Foks. Iecavniekiem tā arī «BJSS/Mēmele» vārtsargu pārspēt neizdevās.

Uzvarētāji saņēma ceļojošo kausu, 2021. gada turnīra uzvarētāju kausu, naudas balvas un citas dāvanas. Par turnīra labāko vārtsargu atzina Āri Paužoli, savukārt labākā spēlētāja balvu saņēma «TFK LATS» dalībnieks Dāvis Kvants.