BauskasDzive.lv ARHĪVS

Droša braukšana ziemā: ieteikumi braukšanai pa slidenu ceļu

...

2021. gada 13. decembris 10:12

79
Droša braukšana ziemā: ieteikumi braukšanai pa slidenu ceļu

Ziemas ceļš pārbauda ne tikai autobraucējus, bet arī pašus spēkratus. Lai arī braukšanas apstākļi no gada uz gadu uzlabojas, taču kritiskās situācijās uz ceļa visu izšķir autobraucēja pieredze, meistarība un automašīnas tehniskais stāvoklis. 

Visbīstamākās situācijas ziemā rada slideni ceļi. Ikviens autobraucējs, atkarībā no laika apstākļiem, var nonākt dažādās bīstamās situācijās, ko izraisa ceļa apledojums. Kā atpazīt sarežģītus ceļa apstākļus un atbilstoši rīkoties?

Bieži vēlā rudenī un siltās ziemās ar mainīgiem laika apstākļiem uz ceļiem veidojas melnais ledus. To ir grūti pamanīt, pēc būtības tā ir ledus kārta, kas izveidojusies uz asfalta. Nakts laikā ar melno ledu klātais asfalts izskatās tumšāks vai blāvāks nekā pārējais ceļa segums, savukārt dienā tas izskatās pēc sasalušas peļķes.

 Lai uz ceļa  izveidotos melnais ledus, ceļa temperatūrai ir jābūt zem 0 grādiem. Ceļu posmi ar melno ledu var veidoties uz ceļiem cauri mežiem un purvainiem apvidiem, gar ūdenstilpnēm, uz tiltiem, pārvadiem.

Kā braukt, ja uz ceļa ir melnais ledus?

Uz ziemas ceļa jāizvēlas ceļa apstākļiem atbilstošs ātrums un jāietur distance no pārējiem satiksmes dalībniekiem. Ceļa posmos, kur pastāv melnā ledus risks, ievērojami jāsamazina ātrums, bet distance – jāpalielina.

Ja ir sajūta, ka esat nokļuvis uz melnā ledus, vispirms pakāpeniski jāsamazina ātrums, nedrīkst strauji bremzēt, veikt straujus pagriezienus vai manevrus.

Ko darīt, ja automašīna ir saslīdējusi?

Visu izšķir vēss prāts un pareiza rīcība. Nedrīkst veikt straujus, nekontrolētus manevrus – strauji griezt stūri, spiest pa bremzēm. Atkarībā no tā, vai saslīdējuši priekšējie vai pakaļējie riteņi, jāveic sekojoši līgani manevri:

●      Saslīdējuši priekšējie riteņi  - jānoņem kāja no gāzes pedāļa un jāiztaisno stūre, pēc tam stūre jāgriež vajadzīgajā virzienā, līdz riteņiem atjaunojas saķere ar segumu;

●      Saslīdējuši pakaļējie riteņi – stūre jāpagriež uz to pusi, uz kuru ir sākusi slīdēt mašīnas aizmugure un nedaudz jāuzspiež uz gāzi. Visām darbībām jābūt līganām.

Jāatceras, ka ziemā braucamās daļas apledojums var sākt veidoties jau nelielos plus grādos. Kopā ar stipru snigšanu, veidojas divtik sarežģīti braukšanas apstākļi. Ielu krustojumi, uzbrauktuves un nobrauktuves no tiltiem un pārvadiem ir ceļu posmi, kur zem sniega segas un arī bezsniega apstākļos regulāri veidojas ledus.

Kā braukt, lai novērstu automašīnas saslīdēšanu?

●      Starp Jūsu un priekšā braucošo automašīnu ievērojiet lielāku distanci;

●      Centieties braukt vienmērīgi, bez straujiem uzrāvieniem un bremzēšanas;

●      Biežāk bremzējiet ar ātrumiem nevis ar kājas bremzi;

●      Ziemā piemērota  bremzēšana ar intervāliem – atkārtoti viegli uzspiest un atlaist, līdz automašīna apstājas;

●      Braucot pa apsnigušiem ceļiem svarīgi izvēlēties atbilstošu pārnesumu: ar augstāku pārnesumu braukt augšā kalnā, bet ar zemāku pārnesumu no kalna lejā.

Ja ir apgūtas ziemas braukšanas iemaņas, tad arī ziemas ceļš vairs nav drauds, bet sabiedrotais ikdienas gaitās. Tomēr ir gadījumi, kad situācija uz ceļa nav labvēlīga mums un mūsu automašīnai  - rezultātā nepieciešamas lielākas naudas summas auto remontam vai auto iegādei.

Naudas kredīts bez ķīlas un galvojuma var noderēt situācijās, kad lēmums jāpieņem ātri, bet iekrāto naudas līdzekļu nepietiek, lai radušos situāciju atrisinātu. Jautājumu par jaunas automašīnas iegādi var risināt, izvēloties finanšu pakalpojumu – kredīts pret auto ķīlu.  Tas kalpo kā ilgtermiņa aizdevums, lai iegūtu nepieciešamos līdzekļus, piemēram, jaunas automašīnas iegādei. Pirms aizdevuma noformēšanas svarīgi izvērtēt savu maksātspēju.