BauskasDzive.lv ARHĪVS

Dambretistiem zelta medaļas

Uldis Varnevičs

2021. gada 10. decembris 00:00

9
Dambretistiem zelta medaļas

Latvijas čempionātā labi panākumi Bauskas novada vienībai

Vairākas svarīgas sacensības klātienē notikušas dambretē – Polijas pilsētā Szklarska Poreba noslēdzies Pasaules čempionāts jauniešiem 100 lauciņu dambretē, savukārt Rīgā notika Latvijas Komandu čempionāts 64 lauciņu dambretē. Pēdējais turnīrs baušķeniekiem bija veiksmīgs.

Latvijas Komandu čempionāts 64 lauciņu dambretē, kas notika 5. decembrī, šoreiz iezīmējās arī ar Mārtiņa Junkurēna atgriešanos dambretes turnīros – kādu laiku pazīstamais baušķenieks un daudzkārtējais Latvijas čempions sacensībās nebija redzēts. Atgriešanās iznāca veiksmīga.

Minimālie zaudējumi
Komandu sacensībās Bauskas novads piedalījās ar divām vienībām. Katrā savstarpējā mačā piedalījās četri dalībnieki, bet varēja pieteikt piecus, kas mainījās spēli no spēles. «Bauskas prātnieka» komandā spēlēja Jānis Štāls, Laimonis Zālītis, Vitālijs Kravcovs, Regīna Piroņena un Zane Lea Zunda. Savukārt otrajā vienībā «Bauskas prātnieks/Mēmele» bija īsts zvaigžņu sastāvs – Guntars Purviņš, Mārtiņš Junkurēns, Zigmārs Rumbenieks un Reinis Štāls.

«Bauskas prātnieka» vienībai šoreiz nepaveicās – pirmais bija cerīgais neizšķirts ar spēcīgo vienību «RNA dambretes klubs». Nākamie nāca pretim vēl vieni turnīra favorīti – «Domātprieks» komanda, kas tikko uzvarēja Latvijas 100 lauciņu dambretes komandu čempionātā. «Bauskas prātnieks» gan te piekāpās ar 3:5, tālāk uzvara, tad nepatīkams zaudējums ar 3:5 «Dobeles PSK», savukārt neizšķirts ar spēcīgo vienību «Baltais kauliņš», negaidīts zaudējums 3:5 «Rīgas SVK» komandai un beigās ar 2:6 zaudējums «Bauskas prātnieks/Mēmele» vienībai, tādējādi rezultātā ar četriem punktiem priekšpēdējā, septītā vieta.

Pārliecinoša uzvara
Cīņā par pirmo vietu vēl bija divi favorīti – «Domātprieks» un «Baltais kauliņš». Labas cerības bija arī vienībai «RNA dambrets klubs», un ar tādu uzmanīgu aci visi vēroja «Dobeles PSK», kas jau pārsteidza 100 lauciņu dambretes sacensībās.

Pirmo maču «Bauskas prātnieks/Mēmele» uzvarēja, bet otrajā spēlē neizšķirts ar «Dobeles PSK», kas uzreiz radīja jautājumus – vai baušķenieki nav tik spēcīgi, kā gaidīts, vai dobelnieki ir spēcīgāki, nekā bija domāts? Nākamajā kārtā baušķenieki ar 6:2 pārspēja vienus no favorītiem – «Baltais kauliņš», kur spēlēja arī Latvijas Dambretes federācijas valdes priekšsēdētājs Vladislavs Vesperis. Vēlāk izdevās pārspēt pat «Domātprieku» ar 5:3 – visi vadošie izspēlēja neizšķirti, bet Reinis Štāls pārliecinoši uzvarēja vājāko no Rīgas vienības Ernestu Kalniņu.

Situācijā, kad ir izjūta, ka čempionu tituls jau ir kabatā, negaidīti mačā ar «RNA dambretes klubu» zaudēja gan Guntars Purviņš un pat Reinis Štāls, kurš līdz tam likās neapturams. Tomēr pēdējā kārtā uzvara pār otro Bauskas novada vienību, kopā 11 punkti un zelta medaļas.

Kārtējo pārsteigumu sagādāja «Dobeles PSK», kas pārspēja pēdējā mačā «Balto kauliņu» un izcīnīja otro vietu ar desmit punktiem. Trešie – «Domātprieks» ar deviņiem punktiem.

Stīpnieks Polijā

No 29. novembra līdz 5. decembrim Polijā notika Pasaules čempionāts jauniešiem 100 lauciņu dambretē. Latvijas sportistiem viena zelta, divas sudraba un viena bronzas medaļa, kā arī otrā vieta komandu vērtējumā ātrspēlē.

Latvijas komandas sastāvā spēlēja arī baušķenieks Jurģis Stīpnieks, kurš U13 vecuma grupā klasiskajā dambretē ar deviņiem punktiem bija 17. vietā. Jāuzsver, ka ceturtās vietas īpašniekam bija 11 punkti. Savukārt ātrspēlē J. Stīpniekam 25. vieta ar astoņiem punktiem.
Nedēļas nogalē, 11. decembrī, notiks Bauskas novada čempionāts 64 lauciņu dambretē klātienē, savukārt svētdien, 12. decembrī, Rīgā būs Latvijas čempionāts ātrspēlē vīriešiem un sievietēm 64 lauciņu dambretē.