Mielosimies!
Cāļa krūtiņas filejas šniceles
2 cāļa krūtiņas filejas; 1 tējkarote ķiploku granulu; sāls; pipari; pustējkarote vistas gaļas garšvielu; pustējkarote saldās paprikas pulvera; 2 olas; augu eļļa; 4 ēdamkarotes miltu; 4 ēdamkarotes rīvmaizes.
It kā universāls un pat pierasts ēdiens, taču šoreiz – sulīga gaļa ar īpaši aromātisku un kraukšķīgu garoziņu. Filejas noskaloju, apsusināju papīra dvielī un pārgriezu gareniski uz pusēm, tad tās pārsedzu ar pārtikas plēvīti un no abām pusēm ar gaļas āmuriņu izdauzīju. Samaisīju kopā sāli, piparus, cik nu šķita nepieciešams, kā arī papriku, ķiplokus un garšvielas vistas gaļai. Ar šo maisījumu pārkaisīju katru filejas gabaliņu. Tos saliku bļodiņā, pārsedzu ar pārtikas plēvīti un atstāju apmēram divas stundas, lai garšas ievilktos.
Pēc tam ar dakšiņu sakūlu olas, piemetot mazliet sāls. Miltus un rīvmaizi šoreiz iebēru atsevišķos šķīvīšos. Parasti, lai ātrāk tiktu pie rezultāta, filejas gabaliņus vispirms apviļāju rīvmaizē vai miltos, tad – sakultās olās, piekaisot arī garšvielas, un cepu gatavas. Nu tās vispirms no abām pusēm apviļāju miltos, tad iemērcu sakultajās olās un visbeidzot – vēl apviļāju arī rīvmaizē. Cepu tās pannā ar uzkarsētu augu eļļu no abām pusēm – apmēram pa piecām minūtēm – līdz gatavībai. Garšos ar jebkuru piedevu un dārzeņiem, arī gaidāmo svētku galdā labi iederēsies.
Cepti ķirbji ar medu un zilo sieru
500 gramu ķirbja; 2 ēdamkarotes šķidra medus; 1 ēdamkarote olīveļļas; 1 ēdamkarote citrona sulas; 2 ēdamkarotes ķirbju sēkliņu; 30 gramu zilā siera; svaigs vai kaltēts timiāns.
Tiem, kuri ar ķirbjiem ir uz «jūs», arī varbūt vajadzētu pagaršot šādu ēdienu. Man ķirbji labi garšo, taču pie zilā siera gan vēl jāpierod. Ķirbja gabalu nomizoju, atbrīvoju no sēklām, bet mīkstumu sagriezu nelielos kubiņos. Tos vienmērīgi izliku uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārsmērēju ar olīveļļu un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.
Medu samaisīju ar citronu sulu un pievienoju šķipsniņu kaltēta timiāna. Pēc minūtēm desmit (jāraugās, kāds ķirbis tiek cepts – citi kļūst mīksti ātri, bet citi jāgatavo ilgāk) ar šo maisījumu pārlēju ķirbju gabaliņus un labi samaisīju. Liku atpakaļ krāsnī cepties līdz gatavībai apmēram tikpat ilgu laiku, taču tā, lai ķirbji vēl nav izšķīduši.
Lobītas ķirbju sēklas pakaltēju uz sausas pannas apmēram trīs minūtes. Zilo sieru sadrupināju. Gatavos ķirbjus izliku uz šķīvja un pārkaisīju ar sieru un sēkliņām.
Griķu, svaigu gurķu un kūpinātas vistas gaļas salāti
100 gramu griķu; kūpināts vistas giross; 1 – 2 svaigi gurķi; majonēze; sāls; pipari; sīpolu lociņi.
Kad pasālītā ūdenī biju izvārījusi pavairāk griķu, atcerējos recepti, kas, pierakstīta uz mazas lapiņas, jau gadus divdesmit gaidīja savu pielietojumu. Nu šos salātus pagatavoju – sātīgi, gardi, svaigi, un griķiem raksturīgā garša pat nebija jūtama. Pie tiem varam ātri tikt arī tad, ja piedevai izvārītie griķi palikuši pāri no iepriekšējās ēdienreizes.
Kūpināto atkauloto vistas šķiņķīti jeb girosu sagriezu smalkos kubiņos (jo gaļas būs vairāk, jo salāti būs garšīgāki), tāpat – nomizotu svaigo gurķi. Atdzesētus griķus un šīs sastāvdaļas, piekaisot garšai arī maltus piparus un nedaudz sāls, samaisīju kopā ar majonēzi. Gatavajiem salātiem bļodā vēl pārkaisīju sasmalcinātus sīpolu lociņus, un – labu apetīti!
Ceptas maizītes ar siera un brūkleņu ievārījuma pildījumu
8 baltmaizes šķēles; 100 gramu siera «Philadelphia»; brūkleņu ievārījums; 3 olas; 200 mililitru piena; 1 tējkarote cukura; pustējkarotes vaniļas cukura; šķipsniņa sāls; 20 gramu sviesta.
Ja rodas kāre pēc kā saldāka, tad pie tējas vai kafijas lieliski noderēs šis ātri pagatavojamais gardums. Arī bērnībā tiku baudījusi sakultā olā un pienā mērcētas un uz pannas apceptas baltmaizes šķēles, un tad tas, pārkaisīts ar cukuru vai kopā ar ievārījumu, bija liels kārums. Pēc tam izlasīju, ka šis ēdiens esot... «Nabaga bruņinieks». Bet šādas, ar Filadelfijas sieru un brūkleņu ievārījumu pildītas, tās gandrīz līdzinājās kūciņām, jo maizes struktūra pat nebija jūtama.
Visas tostermaizes šķēlītes vispirms pārsmērēju ar sieru, bet četras no tām vēl apziedu arī ar biezu brūkleņu ievārījumu. Pēc tam saliku maizītes kopā pa divām ar pildījumu uz iekšu.
Bļodā saputoju olas kopā ar pienu, cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Iemērcu pildītās maizītes sakultajā masā, pagaidot, lai tā labi iesūcas. (Ilgums atkarīgs no tā, vai maizīte ir jau sacietējusi, vai tā ir svaiga.) Pannā izkausēju sviestu un tajā apcepu maizītes no abām pusēm līdz brūnganai garoziņai.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»