BauskasDzive.lv ARHĪVS

MicroLED — mikro nākotne ikvienā mājā

MicroLED

2021. gada 25. novembris 22:47

1521
MicroLED — mikro nākotne ikvienā mājā

MicroLED tehnoloģija — jaunā zvaigzne displeju ražošanas nozarē. Izstrāde nodrošina neticamu attēla kvalitāti un paredz vēl neticamākus izmērus. MicroLED pamatā ir miljoniem sīku, patstāvīgu RGB gaismas diožu izmantošana. Tās radītā attēla kvalitāte konkurēs ar OLED tehnoloģijas — pašreizējās čempiones televizoru ražošanā — radīto attēla kvalitāti. Turklāt microLED displeji ir spilgtāki un lēnāk izdeg.

Mūsdienās ierīces, kuru darbības pamatā ir microLED, ir grūti nosaukt par pieejamām — to cenas ir ļoti augstas. Tomēr pēc dažiem gadiem microLED displeja televizors var parādīties ikviena mājās. Lūk, kas jums ir jāzina par šo tehnoloģiju.

Kas ir microLED?

Norādīsim, ka microLED un mini-LED ir dažādas tehnoloģijas. Mini-LED tiek izmantota tikai LCD televizoros. Šajos televizoros diodes tiek izmantotas izgaismojumam, savukārt attēla veidošanai tiek izmantots LCD panelis. MicroLED ir LED displeju pamats. Attēla veidošanai tiek izmantotas RGB gaismas diodes. Kā norāda nosaukums, microLED ir miljoniem mikroskopisku gaismas diožu. Gluži kā tās, kas jau daudzus gadus tiek izmantotas sīkrīkos, tikai mazākas. Tad kādēļ vajadzēja tik daudz laika, lai izstrādātu šādas gaismas diodes un tās iekļautu televizorā?

Tehnoloģiskais izaicinājums

Process ir sarežģītāks, nekā šķiet pirmajā mirklī. Samazinoties gaismas diodes izmēram, samazinās arī tās izstarotās gaismas daudzums. Būs nepieciešams palielināt tās slodzi un paaugstināt veiktspēju. Ja gaismas diodes vienkārši tiks vairāk noslogotas, radīsies jaunas problēmas. Televizoram būs nepieciešams vairāk elektroenerģijas, un tas radīs vairāk siltuma. Mūsdienu televizoru gaismas diodes nerada būtisku siltuma daudzumu, it īpaši salīdzinājumā ar vecākiem modeļiem, kuriem ir plazmas displejs vai kineskops. Taču iedomājieties, kas notiktu, ja miljons šo televizoru atrastos vienā telpā. Šīs problēmas atrisināšana prasīja vairākus gadus, taču rezultāts bija tā vērts — microLED displeju energoefektivitāte ir augstāka un enerģijas patēriņš mazāks salīdzinājumā ar OLED un LCD displejiem.

Vēl viena problēma — atstarpes samazināšana starp pikseļiem. Televizoru ražošanā izmantotajiem elementiem ir savs minimālā izmēra ierobežojums. Attiecīgi pastāv ierobežojums tam, cik mazs var būt microLED televizors. Tādējādi Samsung televizoru klāstā vismazākā microLED iespaidīgais izmērs ir 88 collas.

Nenoliedzamas priekšrocības
Displeju plānums. Atšķirībā no OLED gaismas diodēm, microLED gaismas diodes ir izgatavotas no neorganiskiem materiāliem, un tām nav nepieciešams papildu izgaismojums vai filtri. MicroLED nav nepieciešams arī polarizējošais slānis kā LCD displejiem — tādēļ biezums ir mazāks.Ilgāks kalpošanas laiks. Kā jau minēts, microLED diodes izdeg lēnāk nekā OLED displeji — arī tas ir saistīts ar neorganisku materiālu izmantošanu. Unikāls attēla kontrasta līmenis. Ārkārtīgi blīvs pikseļu izvietojums — visaugstākā attēla izšķirtspēja.Displeja bezšuvju moduļa konfigurācijas iespēja. 20211125-1139-untitled-1.jpg

Mikro nākotne

Ne tik sen ierastais OLED šķita kā nākotnes tehnoloģija, kurai nekad nebeigsies prototipēšanas posms. Mūsdienās mums visapkārt ir izmēri un izšķirtspēja, ko izstrādes sākumā uzskatīja par neiespējamu. Mēs esam microLED attīstības sākumā. Tehnoloģijai ir daudz perspektīvu. Vai tā nomainīs LCD televizorus? Iespējams. Bet projekcijas ekrāni? Arī tas ir pilnīgi iespējams. Tiklīdz tiks atrisināts jautājums par ierīču, kuru pamatā ir šī tehnoloģija, cenu pieejamību, pasaule kļūs nedaudz gaišāka, ātrāka un energoefektīvāka.