BauskasDzive.lv ARHĪVS

Zobu implantu priekšrocības un trūkumi

...

2021. gada 23. novembris 10:51

258
Zobu implantu priekšrocības un trūkumi

Zobu implanti ir viens no labākajiem un ērtākajiem trūkstošo zobu aizvietošanas veidiem. Implantācijas process, kas dažkārt tiek veikts tikai vienas vizītes laikā, parasti sniedz veiksmīgus rezultātus, veicinot dabiski izskatīgu smaidu, uzlabojot zobu funkcionalitāti un samazinot kaulu zuduma iespējamību. Ja apsverat iespēju izmantot zobu implantus kā fiksētu (nevis izņemamu) risinājumu trūkstošo zobu aizstāšanai, šeit ir daži plusi un mīnusi, kas jums būtu jāņem vērā:

Zobu implantu priekšrocības

  • Ankylos implanti var kalpot visu mūžu, ja par tiem pienācīgi rūpējas. Atšķirībā no zobu protēzēm tie parasti nav jānomaina pēc noteikta laika.
  • Zobu tilti balstās uz blakus esošajiem zobiem, bet zobu implanti ir iestrādāti žokļa kaulā. Tas pasargā jūsu atlikušos zobus no bojājumiem vai slodzes.
  • Zobu implantu kopšana parasti ir diezgan vienkārša, jo jūs veicat tādu pašu mutes dobuma kopšanu kā parastajiem zobiem. Tas nozīmē zobu tīrīšanu, zobu diegu tīrīšanu un regulārus zobārsta apmeklējumus.
  • Implanti izskatās un darbojas kā īsti zobi, bez klikšķināšanas trokšņiem vai runas un košļāšanas grūtībām, kas var rasties zobu protēžu gadījumā.


Zobu implantu trūkumi

  • Zobu implantēšanas procedūru ne vienmēr var pabeigt vienas vizītes laikā. Var paiet zināms laiks, kamēr īstie implanti saplūst ar žokļa kaulu. Šajā laikā uz vietas tiks ievietots pagaidu zobs.
  • Implantātiem nepieciešams noteikts kaula apjoms un blīvums. Daudziem pacientiem nepieciešama papildu kaula palielināšana. Par laimi, kaulu palielināšanas metodes pēdējos gados ir kļuvušas mazāk invazīvas un mazāk sāpīgas. Reizēm daži pacienti nav piemēroti.
  • Zobu implanti ir ķirurģiska procedūra, un, lai gan tā tiek uzskatīta par drošu, nevar izslēgt komplikācijas. Risks ir infekcija, nervu bojājumi vai asiņošana. Tādi faktori kā slikta higiēna un smēķēšana var palielināt infekciju risku.

Ārkārtīga piesardzība jāievēro dzīšanas periodā, tāpēc šeit ir daži noteikumi, kas jāievēro:

Lietojiet izrakstītos medikamentus

Pirmajās dienās pēc implantācijas operācijas ir ļoti svarīgi lietot zobārsta izrakstītās zāles. Tas palīdzēs mazināt sāpes un diskomfortu pēc tam, kad būs beigusies anestēzija.

Sekojiet līdzi savam uzturam

Pēc operācijas ir svarīgi, lai jūs uzturā lietotu mīkstus ēdienus, kas neprasa daudz košļāt. Ideāli ir tādi ēdieni kā jogurts, zupa, olas un kartupeļu biezeņi. Ķermenim atveseļojoties, varat pakāpeniski ieviest cietāku pārtiku, bet vispirms konsultējieties ar zobārstu vai ķirurgu.

Atturieties no pārlieku nogurdinošām fiziskām aktivitātēm

Pēc mutes dobuma operācijas ir svarīgi nesteigties un necensties darīt pārāk daudz un pārāk ātri. Atturieties no spraigiem fiziskiem vingrinājumiem, līdz esat tuvāk pilnīgai sadziedēšanai.

Nesmēķējiet

Smēķēšana vai tabakas izstrādājumu lietošana ietekmē organisma spēju dziedēt un padarīs dzīšanas laiku daudz ilgāku nekā parasti. Palielinās arī implanta neveiksmes risks. Lai izvairītos no komplikācijām, vislabāk ir atmest smēķēšanu pirms procedūras un līdz pilnīgai sadzīšanai. Patiesībā, ja vien iespējams, mēs iesakām mēģināt atmest smēķēšanu uz visiem laikiem.

Turpiniet kontaktēties ar savu zobārstu

Dzīšanas laikā jums tiks lūgts regulāri apmeklēt zobārstu, lai pārbaudītu, kā norit implantācijas process. Ir svarīgi, lai Jūs ievērotu visas šīs vizītes, un, ja starp vizītēm Jums rodas kādas problēmas, lūdzu, nekavējoties zvaniet zobārstam, lai noskaidrotu Jūsu jautājumus vai bažas. Tas palīdzēs novērst jebkādus sarežģījumus ārstēšanas laikā un ir svarīgi, lai rezultāts būtu veiksmīgs.