No Saulaines skolotāju recepšu pūra
Svētkos mielasta galdam idejas piedāvā Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Saulaines teritoriālās struktūrvienības pavāru un viesmīlības pakalpojumu speciālistu grupu pasniedzējas Evita Zviedre un Adrija Sovāne. Šādu jauku priekšlikumu laikrak-stam iniciēja Saulaines struktūrvienības vadītāja Iveta Leitlante. Visas trīs dāmas ir iedvesmojošas profesionāles. Paldies viņām par sadarbību!
E. Zviedre māca ēdināšanas darba organizāciju un viesu apkalpošanu ēdināšanas uzņēmumos. Savukārt A. Sovāne pati ir Saulaines skolas absolvente un nu atgriezusies te strādāt par pedagoģi, viņa māca ēst gatavošanu un konditorejas izstrādājumu gatavošanu.
Evita uzsver, ka izvēlējušās «Bauskas Dzīves» lasītājiem piedāvāt ēdienus, ko pašas varētu likt galdā savai ģimenei, tādus, ko katrs var pagatavot no viegli pieejamām izejvielām, bet ar svētku akcentu noformējumā. Pamatēdiens, salāti un deserts ir E. Zviedres gatavots, savukārt kūku Latvijas kontūras formā piedāvā A. Sovāne, akcentējot, ka pašlaik ciparu jeb kontūru kūkas ir aktualitāte konditorejā. Uz Ziemassvētkiem, piemēram, varētu šādu kūku gatavot eglītes kontūrā.
Biešu salāti ar rukolu, sieru un grauzdētām saulespuķu sēklām
Izejvielas: 60 g rukolas; 500 g vārītu bietīšu; sauja saulespuķu sēklu; 200 g siera (siera bumbas/ kazas siers/ tējas siers vai zilais siers); balzamiko mērce vai pesto pēc vēlēšanās.
Pagatavošana: sagrauzdē saulespuķu sēklas. Bietes sagriež salmiņos vai tā, kā pašam tīk. Kārto uz šķīvja rukolu, pa virsu liek bietes, mērci, sieru un grauzdētas sēklas.
Ķirbis ar apelsīnu savā sulā, pasniegts ar putukrējumu un saberztām dzērvenēm
Izejvielas: 1 kg ķirbja; 200 g cukura; 1 apelsīns; 1/3 citrona; 5 g citronskābes. Putukrējumam: 250 ml saldā krējuma (35%);
1,5 ēdamkarotes cukura; dzērvenes ar cukuru (pēc garšas) vai brūkleņu ievārījums.
Pagatavošana: ķirbi kārtīgi attīra no sēklām un mizas un sagriež kubiņos. Apelsīnus un citronu nomizo un sagriež gabaliņos. Ķirbi sajauc ar citrusaugļiem, pievieno cukuru un citronskābi. Labi samaisa un atstāj iestāvēties uz trim četrām stundām. Pēc norādītā laika beigām masu karsē līdz viršanai un ņem nost. Atdzesē. Putukrējumu saputo ar cukuru. Dzērvenes saberž ar cukuru. Kārto glāzē kārtās, pirmos liekot ķirbjus, tad dzērvenes, pa virsu putukrējumu. Var pārbērt ar drupinātiem cepumiem.
Ar sieru un spinātiem pildīta panēta vistas fileja kopā ar zaļo zirnīšu un piparmētru biezeni
Izejvielas filejai: 4 gabaliņi vistas filejas; 60 g spinātu; 100 g krēmsiera; 100 g «Brie» siera.
Panēšanai: «Grieķu jogurts»; rīvmaize; cietais siers (piemēram, «Parmezāns»).
Filejas pagatavošana: vistas fileju vidū iegriež, izveidojot kabatiņu. No visām pusēm ierīvē ar sāli un pipariem vai vistas garšvielām. Sasmalcina spinātus. «Brie» sieru sagriež nelielos gabaliņos un visu samaisa ar krēmsieru. Pagatavoto masu pilda vistas filejā.
Panējumam ar smalko rīvi sarīvē cieto sieru un sajauc ar rīvmaizi. Uzkarsē krāsni līdz 200 – 210 0C. Vistas fileju panē vispirms jogurtā, tad sajauktajā rīvmaizē. Liek uz cepamās plāts un cep krāsnī 25 minūtes.
Izejvielas zirnīšu biezenim: 400 g saldētu zaļo zirnīšu; 2 daiviņas ķiploka; 40 g sviesta; sauja piparmētru; 150 ml saldā krējuma (35 vai 10%); sāls, pipari pēc garšas.
Zaļo zirnīšu biezeņa pagatavošana: atsaldē zaļos zirnīšus, sakapā piparmētru un ķiplokus. Sakarsē pannu vai katliņu, izkausē sviestu. Nedaudz apcep ķiploku, piparmētru un tad pievieno zaļos zirnīšus, uzkarsē. Pielej saldo krējumu, pievieno sāli un piparus pēc garšas un uzvāra. Karsto masu sablendē.
Kūka «Latvijas kontūra»
Izejvielas: 1 ola (M izmēra); 50 g sviesta (82%); 40 g medus; 80 g cukura; 6 g sodas; 2 g sāls; 200 g kviešu miltu; 400 g krēmsiera; 400 g saldā krējuma (35%); 110 g pūdercukura; 10 g vaniļas cukura; lielogu dzērvenes (dekoram).
Mīklas pagatavošana: katliņā saputo cukuru, medu, olu un sāli. Liek uz nelielas uguns un karsē, līdz cukurs izkusis. Pievieno sviestu un uzvāra, tad noņem no uguns un pieber sodu. Masa kļūst pufīga, atdziestot pufīgums pazūd. Kad masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, pakāpeniski iemaisa izsijātus miltus. Pārējos miltus ber uz galda un iemīca mīklā. Mīkla ir mīksta un lipīga, to ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz vairākām stundām vai nakti. Tad mīklu izrullē uz cepampapīra 3 – 4 mm biezu, liek virsū izveidoto Latvijas kontūras šablonu un izgriež. Kūkas kontūru sadursta un liek uz 5 – 6 minūtēm cepties cepeškrāsnī (180 oC).
Krēma pagatavošana: krēmsieru, saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru saliek vienā traukā un saputo. Kad viss gatavs, veido kūku kārtās un dekorē ar lielogu dzērvenēm.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Sports
- Tautsaimniecība
- Izglītība
- Kultūra un izklaide
- Kriminālziņas
- Vēlēšanas
- Latvijā un pasaulē
- Lietotāju raksti
- Sēru vēstis
- Foto un video
- Blogi
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Sports
- Kultūra un izklaide
- Dažādi
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Projekts «Saimnieko gudri»
- Projekts «Kultūrvide novados»
- Projekts «Iesaukums politikā»
- Dzīvesstils
- Projekts «Mediju kritika»
- Projekts «Dzīves kvalitāte novados»
- Projekts «Dzīve pierobežā»
- Projekts «Vide un mēs»
- Projekts mediju profesionāļiem par trešo valstu pilsoņu sociālo iekļaušanos un migrāciju
- Projekts «Dzīve pierobežā – 2020»
- Projekts «Kultūrvide novados-2020»
- Projekts «Vide»-2021
- Projekts «Iesaukums politikā»-2021
- Podkāsts «ViedDoma»